Skip to main content

Elásták a csatabárdot?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Megállapodtak az önkormányzattal a XIII. kerületi körzeti orvosok


Amikor az egészségügyi reform lehelete megcsapta a körzeti orvosok háza táját, a XIII. kerületben bizalmatlansági válság robbant ki az orvosok és az önkormányzat között. A vita középpontjában először az önkormányzat hatáskörének kérdése állt (Beszélő, 1991. április 20., május 11., május 25.). A csata – úgy látszik – azóta is dúl; az elmúlt hetekben több lap hírt adott különböző összeütközésekről. Pontosabban: talán végre sikerült a csatározóknak megegyezésre jutni.

„Jobb lenne nem bolygatni most a történteket, hadd csillapodjanak le a kedélyek” – mondták többen is, akiket megkérdeztem, mi történt tulajdonképpen. Az ügy azonban nemcsak a XIII. kerületet érinti. Most, amikor minisztérium, társadalombiztosítás, önkormányzatok az első lépéseket teszik meg az egészségügyi rendszer megújításának irányában, egy egész sor tisztázatlan kérdés kerül napvilágra. „Olyan a helyzet, mint amikor a játékvezető megfújja a startsípot, csak éppen azt nem lehet tudni, kézilabda- vagy futballmeccset játszunk-e” – mondta egy beszélgetőpartnerem.

A startsíp valóban megszólalt. Január 1-jétől az önkormányzatok feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása. A körzeti orvosok többe nem a kerületi kórház alkalmazásában állnak. Hanem kiében? Itt kezdődik a probléma. E körül a kérdés körül robbant ki ismét a vita a XIII. kerületben.

Audiatur et altera pars alapon külön-külön akartam meghallgatni az önkormányzat és a körzeti orvosok véleményét a történtekről. De dr. Takács Lívia, az Egészségügyi Osztály vezetője és dr. Dénes László, a Körzeti Orvosi Kollégium elnöke közösen fogadtak. Az előzményekről már a lapokból értesültem: a polgármester március 31-ig szóló szerződéssel kívánta az önkormányzat állományába átvenni a körzeti orvosokat, s amikor azok tiltakoztak – úgymond –, állásuk elvesztésével fenyegette meg őket. Kölcsönösen sérelmezett hangvételű szó- és levélváltások, viharos értekezletek után született meg végre a megállapodás.

A kollégák változatlan munkaviszony és alkalmaztatási feltételek mellett kerülnek át a kerülethez – mondja a főorvos asszony. – A problémát azonban valójában csak elodáztuk. Reálisan egyikünk sem láthatja, milyen helyzetbe kerülnek az orvosok az új rendszerben. Lehet, hogy egy másfajta működési forma lesz számukra a megoldás. Kft., szellemi szabadfoglalkozás, az önkormányzattal és a társadalombiztosítással kötött különböző szerződések. Ez a március 31-i határidő egyébként is a mi teljes bizonytalanságunkat fejezte ki. Hiszen akkor még úgy volt, hogy kezdetben a társadalombiztosítás nem közvetlenül az önkormányzathoz utalja át az alapellátásra szánt összeget, s hogy egyelőre nekünk kell előlegeznünk… A biztosítási kártyák kiosztása is késik. Megértem, hogy egy határozatlan időre szóló munkaviszony határozott időre változtatása nyugtalanságot keltett a kollégákban, de ez csak egy első határidő lett volna, a reform tempójához igazítva. S az alapellátással kapcsolatos felelősségünket mi nagyon komolyan vesszük. Jóval előrébb tartunk az átállásban, mint sok más kerület. S ha lehetőségünk lesz, mindent megteszünk majd a körzeti orvosok jobb felszereltsége érdekében. Az egészségügyi kormányzatnak az az elképzelése, hogy a műszerezettség javításának költségeit részben az orvosok fedezzék; mi ezt a terhet le szeretnénk venni a vállukról.

A komputeres adatfeldolgozás, a beteghez kivihető, EKG-készülékek, a laborlehetőségek valóban lényeges javulást hoznának a munkakörülményeinkben – veszi át a szót Dénes dr. – Ha az önkormányzat ígérete megvalósul, talán az új rendszerben is érdemes lesz ebben a működési formában gondolkoznunk. Végeredményben ez a mi pozíciónkat erősíti meg abban a – várható – konkurenciaharcban, amelyet a kerületbe kívülről érkező magánorvosok, potenciális háziorvosok színre lépése jelent. De ahhoz, hogy a betegellátás az átállás alatt is zavartalanul biztosítható legyen, nyugalomra van szükség. Kapkodva, létbizonytalanságban sem gyógyítani, sem körzetet építeni nem tudunk. Érdekképviseleti szervezeteink – a Körzeti Orvosi Kamarai Alapszervezet, az Alapellátási Dolgozók Független Szakszervezete és a Körzeti Orvosi Kollégium – ezért léptek fel határozottan. Az, hogy mi most itt ülünk ketten a főorvos asszonnyal, azt bizonyítja, hogy végre béke van, s ezt a nagy kincset őrizni kell.

Vagy ellenkezőleg? Ez is a bizalmatlanság jele volna? – szólal meg bennem Lucifer, de távol essék tőlem a szándék, hogy veszélyeztessem a XIII. kerületiek békéjét. S dr. Grósz György önkormányzati képviselőnek, a szociális és egészségügyi bizottság elnökének a véleménye is eszembe jut: igaz ugyan, hogy az önkormányzattal szemben kezdettől fogva gyanakvással viseltető hatvanegy, felnőtteket ellátó körzeti orvos olyan garanciákat várt volna el a jövőjére vonatkozóan, melyeket a fennálló jogszabályok nem tesznek lehetővé, de a polgármester helyesen tette volna, ha az önkormányzat képviselőivel, illetve az egészségügyi bizottsággal előre egyeztette volna a határidős szerződtetéssel kapcsolatos álláspontját.

– A konfrontációba talán belejátszottak a korábbi kerületi belharcok, a különböző orvoscsoportok közötti erővonalak mentén vívott régebbi csaták, hiszen részben ugyanazok a részt vevő szereplők, mint korábban. De a körzeti orvosok bizonytalanságáért a felső egészségügyi irányítás is felelős: a reformtervezet nem nyújt számukra egy határozottan megfogalmazott perspektívát – mondta Grósz dr.

Hát igen. A meccs elkezdődött. Döntse el az élet, hogy kézilabdát vagy futballt játsszunk? Egy biztos: nehéz volna megmondani, kit érint érzékenyebben a játék, a „nézőket” vagy a „játékosokat”.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon