Skip to main content

Elrejtés és leleplezés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Tények és titkok

A kormány úgy döntött, hogy közreadja elődje titkos rendelkezéseinek többségét. Furcsa misztikum lengte körül e határozatokat, ám a felfokozott érdeklődés a bejelentés hatására hirtelen lelohadt. Talán érthetően, hiszen kiderült, hogy az előző kormány döntéseinek túlnyomó többsége titkos határozatban öltött testet. A titok fogalmához a ritkaság jegye társul: egy-két titkocska még borzolhatja a kedélyeket, ezres tételekben azonban már unalom árad a rejtélyből is. A titok e burjánzása viszonylag könnyen magyarázható. Rejtvényszövegünk szerzője (1858–1918), a századforduló német szociológiájának klasszikusa mutatja meg, hogy a titok birtoklásának tudata növeli a hatalom érzetét. Ám a szaporodás egyúttal inflációt is jelent. Az MDF vezette koalíció végül már mindent titokban tartott, amit tudott; titokban maradt előtte viszont mindaz, amit az egész ország tudott. Meg is lepődtek aztán rendesen.

Félrevezető azonban az az értékelés, amely a titkok létét önmagában antidemokratikusnak tekinti. Különösen akkor, ha ezt a sajtó jeles képviselői fogalmazzák meg, akiknek elsőrendű érdeke fűződik az elrejtett tények létéhez. Most pl. azt várhattuk volna, hogy az újságok részletesen bemutatják a felfedett titkos határozatokat. Nem ez történt, de ez „logikus” is: ha mindenki hozzáférhet, az újságírót már nem érdekli a titok. Az elvileg mindenki számára elérhető tények érdektelenek. E magatartás mögött persze ugyanaz a törekvés húzódik meg, mint a titok szaporításának vágya mögött: a titok leleplezése is a hatalom izgató érzésével párosul.

Az úgynevezett tényfeltáró újságírás fetisizált programja mögött az a korántsem magától értetődő előfeltevés áll, hogy a jelentős dolgok: titkok. A tény fogalma azonosul a leleplezett titokéval, miközben a nyilvános tényeket érdekteleneknek tekintik, mert azt hiszik: mivel hozzáférhetőek, már értik is őket. A tények azonban: tények; hogy érthetőek legyenek, elemzésre, interpretációra szorulnak, vagy egyszerűbben: gondolni kell róluk valamit. Amikor az újságokból, hírműsorokból száműzik a kommentárt, akkor is gondolnak valamit az újságírók, de érveiket nem teszik nyilvánossá, azaz: titkos határozatot hoznak a tényeket illetően. „A szerkesztőségi állásfoglalások visszahúzódtak a hírügynökségi jelentések mögé; az okoskodás eltűnik az anyag kiválasztásáról, bemutatásáról a szerkesztőségen belül meghozott döntések leple mögött.” (Habermas)

Egyszerű példa: első oldalas hír a Magyar Hírlapban, hogy egy hetilap főszerkesztője amerikai ösztöndíjat kap, s beülhet a kosaras fiúk közé a tanulópadba. Hogy ez miért ennyire fontos információ, arról lehetnek sejtéseink: kezdve a világpolitikai megfontolásoktól odáig, hogy ki kinek a barátja. Valódi választ azonban addig nem kapunk, amíg a szerkesztőség maga nem hozza napvilágra saját előfeltevéseit. Mert hiába hozná egy következő szerkesztőség nyilvánosságra az előző titkos döntéseit: úgysem lenne lap, amelyiket ez még érdekelné.

Elrejtés és leleplezés


„Minden kívülálló erőteljesen hangsúlyozott kizárása hasonlóképpen erőteljesen hangsúlyozott tulajdonosi érzéssel jár. Számos ember számára a birtok igazi jelentősége nem egyszerűen a pozitív birtoklás, hanem az a tudat, hogy mások nélkülözni kénytelenek ezt a birtokot. Ennek alapja szemmel láthatólag az, hogy érzékeinket a különbség ingerli. Ráadásul, mivel másokat különösen akkor zárnak ki valamely birtokból, ha ennek értéke nagy, kézenfekvő a pszichológiai megfordítás: amit sokaktól megtagadnak, annak valami különösen értékesnek kell lennie. (…)

A gyerekeknél gyakran büszkeség és öndícséret forrása, ha az egyik ezt mondhatja a másiknak: »Én tudok ám valamit, amit te nem« – ez annyira elterjedt, hogy a dicsekvésnek és a másik lefokozásának formális eszközeként jelenik meg, még akkor is, ha hazugságon alapul, s az illetőnek semmiféle titka nincs. A másik ember előtt rejtve maradt tény tudásának féltékeny őrzése a legjelentéktelenebb kapcsolatoktól egészen a legfontosabbakig megmutatkozik. Az angol parlament tárgyalásai hosszú időn át titkosak voltak, s még III. György alatt is büntetőjogilag üldözték, ha a sajtó információkat közölt róluk; ezt kifejezetten a parlamenti előjogok megsértésének tekintették. A titok kivételes helyet biztosít a vele rendelkező személynek, tisztán társadalmilag meghatározott ingerként hat, s elvileg független attól a tartalomtól, amely felett őrködik. Varázsa természetesen abban a mértékben fokozódik, amelyben a kizárólagosan birtokolt titok jelentős és átfogó jellegű. (…)

A titkot is az a tudat hordozza, hogy elárulható, s így birtokosa úgy érzi, olyan hatalom van kezében, amely sorsfordulókhoz és meglepetésekhez, örömökhöz és romboláshoz – ha talán csak önpusztításhoz is – vezethet. Az árulás lehetősége és kísértése ezért körülveszi a titkot, s a felfedezés külső veszélyével összefonódik az önfelfedés belső veszélye – ami a mélység vonzásához hasonlít. A titok korlátot állít az emberek közé, egyben azonban azzal a csábító ingerrel is jár, hogy kifecsegés vagy gyónás révén áttörjék ezt a korlátot – ez mintegy felhangként kíséri a titok pszichikai életét. (…) A két érdek, az elrejtés és leleplezés ellentétéből az emberek közötti kölcsönös viszonyok egész körét felölelő színezetek és sorsok származnak.”

???Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon