Skip to main content

Fegyverek árnyékában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szerbiában a keddi (február 5.) lapok többsége a címoldalon közli a jugoszláv szövetségi külügyminisztériumnak a magyar kormányhoz egy nappal korábban intézett tiltakozó jegyzékét. A Tanjug szerint „bővebb megindoklással” átadott jegyzék megállapítja, hogy a Jugoszláviába szállított fegyverekről a magyar állami szerveknek volt tudomása, „azonban megkerülték az illetékes jugoszláv szerveket”, s ezzel „durván megsértették a JSZSZK szuverén jogait, és beleavatkoztak belügyeibe”. A jugoszláv hírügynökség emellett megemlíti, hogy „a jugoszláv kormány nagyra értékeli a magyar kormány február 1-jén nyilvánosságra hozott nézeteit”, melyek a további államközi jó kapcsolatokra vonatkoznak. (A közleménynek e részét a legnagyobb szerb lapok nem említik.) A külügyminisztérium jegyzéke emellett felszólítja a magyar kormányt a további alapos vizsgálatok megindítására.

Ugyancsak kedden került a sajtó hasábjaira a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének közleménye, mely lényegében megerősíti Ágoston András korábbi sajtónyilatkozatait. Mint a magyar olvasók előtt ismeretes, szélsőséges nacionalista körök a horvátországi eseményeket kihasználva politikai kampányt indítottak a vajdasági magyarok érdekvédelmi szervezete ellen. E kampány nyilvánvaló célja, hogy a VMDK-t, miután nyilvánvalóvá vált független irányvonala, mind a szerb–horvát vitában, mind a fegyvervásárlás kérdésének megítélésében (hiszen elsőként szólította fel a magyar hatalmi szerveket a vizsgálatok elvégzésére) némiképpen bűnbakká kívánják kikiáltani. A lehetséges magyarellenes hisztériakeltés mindazonáltal a VMDK-indítvány után korántsem egyszerű feladat. A szerb nacionalista sajtó pillanatnyi zavarát e kérdésben mi sem jellemzi jobban, mint hogy az állampárt kezében lévő újvidéki Dnevnik napilap hétfői száma két egymásnak ellentmondó írást közöl a VMDK-ról. Ágoston Andrásnak a Magyar Hírlap számára adott interjúja kapcsán rendreutasítja a VMDK-t, hogy „minek ugrál”, miért avatkozik a nagyok dolgába, a másikban viszont, melynek címe is tendenciózus („januári hideg napok 1942-ben és 1991-ben”), azzal vádolja a magyarokat, hogy hallgatnak, ahelyett hogy tömegtüntetéseket szerveznének a szerbek érdekeinek támogatására.

A magyar lakosság körében a VMDK javaslatát és a magyar kormány kezdeti lépéseit némi megkönnyebbülés kísérte, Jeszenszky külügyminiszter tévényilatkozatától azonban határozottabb választ vártak. A jugoszláv közvélemény általában két kérdésre nem tartja kielégítőnek az eddigi hivatalos magyar reagálást. Az első, hogy miért várt hivatalos nyilatkozatával oly sokáig a magyar fél, a másik, hogy a magyar kormány nyilatkozatában voltaképpen mit is jelent a kézifegyverek „kis volumenére” vonatkozó mondat.

Szerb–horvát vonalon egyébként tovább folyik a propagandaháború. A horvát televízióban vasárnap este megszólaltatták a jugoszláv néphadsereg leleplező jelleggel készült propagandafilmjének egyik állítólagos kulcsfiguráját is, aki elmondta, hogy nyilatkozatát a jugoszláv kémelhárítás nyomására tette, már évekkel ezelőtt beszervezték, a filmben jelzett dátumok hamisak, s a kérdéseket is később „tették fel”, mint ahogyan a válaszok megvoltak. Szerbiában viszont az okozott általános felháborodást, hogy a napokban Horvátországban súlyos sérüléseket okoztak két belgrádi újságírón feldühödött helybeliek, s mindehhez Belgrád szerint a hivatalos horvát szervek falaztak. A belgrádi Politika napilap egyébként támadást indított a krízishelyzetben mérséklő szerepet játszó Markovic szövetségi miniszterelnök ellen is. Az újság úgy véli, hogy a kormányfő azon kijelentésével, hogy „Horvátországnak nem állt szándékában a hadseregre támadni”, lényegében a horvát szeparatisták oldalára állt.

A jugoszláv politikai színtér tehát továbbra is elsősorban önmagával van elfoglalva, a krízisből való kibontakozás különösebb jelei nélkül. Ebben a helyzetben már az is biztató, hogy lépések történtek a legrangosabb pravoszláv és katolikus egyházi méltóságok tárgyalásának megszervezésére. Talán egy sikeres közös egyházi fellépés békítőleg hat a nacionalista indulatokra – mind a pravoszláv (szerb), mind a katolikus (elsősorban horvát) hívők körében.

(Vajdaság)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon