Skip to main content

Eső után – mosakodás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Beszélgetés az MDF kampánybizottságának szóvivőjével


 A Választási Lap utolsó oldalán legalább három állítás véleményünk szerint, hamis, lejárató szándékú.

Nemessuri Zoltán: Például?

Haraszti, a maoista

Haraszti maoista múltja. Haraszti sosem tagadta, hogy közel állt a hatvanas évek újbaloldali mozgalmaihoz. Ezt az új baloldaliságot nálunk felületesen és lejárató szándékkal azonosították a maoizmussal. A régi azonosítás is hamis volt, az pedig, hogy a lap az egykori „maoizmus” miatt megkérdőjelezi Haraszti mai elkötelezettségét a sajtószabadság ügyében – rosszindulatú.

N. Z.: Van egy régi magyar közmondás: Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra. Egy személyt, aki országos politikai szerepkört vállalt, el lehet különíteni a gyerekkorától, a kamaszkorától, de nagyon nehéz elkülöníteni attól a felnőtt korszakától, amikor már politikai tevékenységet folytatott. Arthur Koestler hét évig kokettált a kommunizmussal – de nem lett a brit parlamentben képviselő és nem lett a sajtószabadság szószólója mint volt kommunista. Egyébként az az idézet, amelyről beszélünk, egy nyolcoldalas lap sok ezer sorából tizenkettő. Én személy szerint nem örülök neki, hogy belekerült a lapba.

Berija, a szovjet Solt

Ugyanezen a lapon együtt olvasható Berija és Solt Ottilia neve. Hogyan kerültek egymás mellé?

N. Z.: Nem tartom szerencsésnek Solt Ottilia és Berija személyének akár távolról való összekapcsolását. Solt Ottiliáról köztudomású, hogy nagyon sokat tett azért, hogy ezekről a dolgokról itt beszélgethessünk. Ugyanakkor amit itt mond, hogy nincs Magyarországon szervezett bűnözés, az csacsiság. És az egyik csacsiság szükségképpen szüli a másikat.

Solt Ottilia nem azt mondta, hogy nincs szervezett bűnözés, csak azt, hogy a rendőrség az erre vonatkozó és általuk is bizonytalan értékűnek mondott adatokat a saját hatáskörének növelése érdekében túldimenzionálja. Írásai erről átgondolt, szociológusi véleményt tartalmaznak – nem túlzás ebbe Beriját belekeverni?

N. Z.: De túlzás.

Berija itt csak egy név. Solt Ottilia, állítja a szöveg, a közbiztonság további lerontását támogatja. Ez pedig a hatalomra törés eszköze.

N. Z.: Ez egy interpretáció, azt kellene megkérdezni, aki megfogalmazta. Amikor valaki egy neves személyiség nyilatkozatát mérlegre teszi, abból rengeteg következtetés levonható. Ebből levonható egy ilyen következtetés is. Most épp harmadszor mondom: én nem tettem volna.

Guruló dollár

A lap egy amerikai magyar, Pásztor László kijelentését idézi, aki szerint az SZDSZ-esek amerikai liberális elvbarátaiktól 30-50 ezer dolláros csekkeket kapnak, a demokrácia fejlesztésére és ezt a pénzt kampánycélokra költik. A nyilatkozat eredetileg a Kapuban jelent meg, onnan vette át a Választási Lap.

N. Z.: Legjobb tudomásom szerint Pásztor Lászlóhoz és a Kapuhoz semmi köze a Magyar Demokrata Fórumnak.

De hát az MDF kampánylapja milliós példányszámban adta közre ezt az állítást!

N. Z.: Lényeges-e az, hogy az, ami a Kapuban megjelent tíz-húsz vagy harmincezer példányban, az később megjelenik egy más nyomdatermékben, egymillió példányban? Nem tudom, hogy itt a példányszám akkora szerepet játszik-e az állítás igazságának vagy valótlanságának boncolgatásakor.

Az állítás hamis, és természete szerint bizonyíthatatlan, de rátapad arra, akire mondják.

N. Z.: Annak kellene feltenni a kérdést, akitől az állítás ered. Őt kellene megkérdezni, hogy milyen bizonyítékai vannak. Persze azt lehetne mondani, hogy mielőtt a kampánylapba beszerkesztünk valamit, miért nem nézünk utána, megfelel-e a valóságnak vagy sem. Ha a kérdés így merül fel, egyet kell értsek. De a kampányidőszakban, amikor egy nyolcoldalas lap előállítására rendkívül rövid idő áll rendelkezésre, akkor a kérdés úgy is felmerül, van-e idő arra, hogy az ember egy ilyen idézet leközlésekor forráskritikai módszerekkel éljen.

Köszönöm a beszélgetést.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon