Skip to main content

Háború miatt a határ nem üzemel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az önkormányzati választások idején a fél ország röhögött a kétszázhatvannyolc képviselőjelölttel bíró Baranya megyei apró falun, Alsószentmártonon, melynek összlakossága alig haladja meg az ezer főt. Pedig komikum helyett valami egészen mást kell látnunk a történtek hátterében: az elmúlt évtizedek településpolitikájának köszönhetően életképtelen helyzetbe jutó homogén cigány falut, a szociális ellátatlanságot, a százszázalékos munkanélküliséget.

Másrészről sem mondható sikeresnek a választás – állítja Lankó József plébános. A képviselő-testület élére ugyanis újólag az a Szilágyi Péter került, aki ellen ’92 őszén eljárás indult sikkasztás és okirat-hamisítás vádjával, aminek nyomán lemondani kényszerült. A vád beigazolódott, az időközi választás azonban Szilágyi győzelmét hozta. – Zsebből megfizette a kárt, és ezzel spongya került az ügyre – folytatja a plébános.

Szilágyi polgármesterré választása legfőképpen mégsem ezért aggasztó, hanem mert vezetése alatt az alsószentmártoni önkormányzat munkája kimerül a segélyek elosztásában. A közmunkát nem ismerik a faluban, munkahelyteremtésre egyetlen kísérlet sem irányult az elmúlt öt esztendő alatt, Alsószentmárton legrégebbi településrészén, a Dózsa utcában ma is megoldatlan az ivóvízellátás, több házban villany sincs.

Alsószentmárton lakossága megélhetési gondjainak enyhítése okán foglalkozásszerűen gyűjt csigát és gombát a határ menti erdőkben. Ettől a Duna-Drávaközi aknaveszély sem riasztotta el az itt élőket. Legalábbis Ignácz Erzsébet balesetének bekövetkeztéig. A sajtó erről is tájékoztatta a közvéleményt, csak nem vertek olyan nagy port körülötte, mint a kétszázhatvannyolc jelölt kétezer forintos kampánypénze körül. Ez az eset is a nyomorról szólt, csak hát ezzel viccelődni túlontúl ízléstelen lett volna.
Több mint másfél évvel ezelőtt a huszonhárom éves Ignácz Erzsébet a határ menti Old község közelében, a határtól öt méterre, a szerb megszállás alatt lévő Horvátország területén aknára lépett, s az térd alatt leszakította a lábát. A baleset után három hétig kórházban kezelték, majd átkerült a harkányi rehabilitációs intézetbe. Időközben a siklósi rendőrkapitányság mint elsőfokú szabálysértési hatóság „tiltott határátlépés” miatt eljárást indított Ignácz Erzsébet ellen. Mivel a fiatalasszony olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy aligha tudná a szabálysértést még egyszer elkövetni, csupán figyelmeztetésben részesült. Élettársát azonban, aki az akna felrobbanásakor tőle néhány méterre állt, ötezer forintos pénzbírsággal sújtották azzal az indoklással, hogy őt nem tartja vissza semmi a határátlépés újbóli elkövetésétől.

Három hónappal a baleset után Erzsébet a siklósi városi bírósághoz fordult, előzetes bizonyítási eljárás lefolytatását kérve. Állapítsák meg a baleset pontos helyét, s vizsgálják meg az aknarobbanás helyszínét! A határőrség és más szakértők bevonásával lefolytatott helyszíni szemlén megállapítást nyert, hogy a határnyiladék, helyesebben a határsáv évek óta nem volt felszántva, karbantartva, tehát a határt nem látták, az aknaveszélyt jelző táblákat pedig csak a balesetet követően helyezték el az arra illetékesek. Lankó József plébános közbenjárásával dr. Herczeg Márta ügyvéd vállalta Erzsébet képviseletét, s keresetet nyújtott be nem vagyoni kártérítés címén Old község önkormányzata ellen, miután a határ átlépéséért és a bekövetkezett balesetért a területileg illetékes önkormányzat tehető felelőssé. Egy 1974-ben született és ma is érvényben lévő minisztertanácsi rendelet szerint biztosítani kell a határnyiladék láthatóságát, a látást zavaró növényzet eltávolításáról pedig kötelessége lett volna gondoskodni.

Old község polgármestere, Marton István úgy véli, hogy a háborús viszonyok miatt nem tehetett eleget rendeletbeli kötelezettségének, így kártérítési felelősségét nem ismeri el. Alsószentmárton polgármestere pedig csak úgy kommentálta az esetet: Ignácz Erzsébet szellemi fogyatékos, ezért nem észlelte az országhatárt. Miután azonban a szakértői bizonyításra kirendelt határőrök és földmérők is csak hosszas vizsgálódás után fedezték fel a határ hollétét, Szilágyi Péter állítása aligha állja meg a helyét, mint ahogy nem is fedi a valóságot. Marton és Szilágyi összetartását a helybéliek azzal magyarázzák, hogy Old község polgármesterének lánya az alsószentmártoni önkormányzat alkalmazásában áll.

Az ügyvédnő, dr. Herczeg Márta álláspontja szerint a területileg illetékes önkormányzatnak éppen a háborús helyzet miatt kellett volna nagyobb gondot fordítania az állampolgárok védelmére, azaz a határsáv gondozására. Véleménye szerint az aknaveszélyre való felhívás nem igazodott a térségben élők életviteli sajátosságaihoz. Alsószentmárton lakói közt nem vált szokásossá az újságolvasás, nem követik figyelemmel az aktuális híreket.

A polgármesteri hivatal hirdetőtábláján állítólagosán elhelyezett falragasz sem bizonyulhatott elegendő figyelmeztetésnek, még ha az az itt beszélt, archaikus román, beás nyelven íródott is, hiszen a lakosság nagy hányada írástudatlan.

A határőrség illetékesei ugyancsak az önkormányzatra hárítják a felelősséget. Szerencsétlen körülményként jegyzik meg, hogy épp a baleset napján váltotta sorállományú katonáit hivatásos tisztekre a Belügyminisztérium.

Az ítélet meghozatalát nehezíti, hogy az elmúlt évtizedek jogesetei nem szolgálnak mintául Ignácz Erzsébet kérelméhez. A soron következő tárgyaláson a bíróság a kétmillió forintos kártérítés indokoltságát vizsgálja.
A fiatalasszony időközben egészséges gyermeket hozott a világra, kinek eltartásáról egyedül gondoskodik. Szakképzettséggel nem rendelkezik, így csak fizikai munka adódhatna a számára, de láb nélkül ez kissé nehézkes. Havi jövedelme a gyermek után járó családi pótlék és a rendszeres szociális segély, mely együttesen mindössze nyolcezer-hétszázötven forintot tesz ki. Ezért is fordul a társadalombiztosításhoz rokkantsági nyugdíj megállapítása céljából, de a döntést hozók harmadfokon is munkaképesnek találták.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon