Skip to main content

Őrzünk; védünk?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


B. Á. budapesti taxisofőr elmondása szerint január 11-én filmeket szállított egy Angol utcai cégnek, amely a Bódi Művek épületében bérel irodát. Míg parkolóhelyet keresett, a Bódi Művek biztonsági embere rászólt, hogy ne akadályozza a forgalmat. Nem akadályozom, próbálok felállni a járdára, válaszolta B. Miután leparkolt, kezében nagy kupac filmmel, slusszkulcsát a kisujjára akasztva sétált befelé. „Velem ne beszélj ilyen hangon”, állt elé az őr, majd, hogy nyomatékosítsa mondanivalóját, ököllel arcába vágott. B. megtántorodott, elejtette a filmeket, és az egyenlőtlen erőviszonyok láttán elfutott, a biztonsági ember utána. B. elcsúszott a hóban, s az őt utolérő őr bakancsával a fejét kezdte rugdosni (ekkor tört el az állkapcsa), de végül a taxisnak sikerült kirántani a biztonsági ember lábát.

Újra kergetőzésbe fogtak, ki-ki a magáét kiabálva (B.: „segítség, segítség”; az őr: „megöllek, megöllek”), egészen addig, amíg a házban dolgozók meg nem fékezték az elszabadult terminátort.

A Bódi Művek vezetője másképp ismeri a történetet. Szerinte az általa magánvállalkozóként alkalmazott biztonsági ember figyelmeztette B.-t, hogy kocsija elállja a kijáratot, mire a taxis bement a portásfülkébe (kezében a filmekkel), hogy „verbálisán agresszálja” az őrt. Az – elveszítve béketűrését (mert egyébként közismerten jámbor lélek) – kitessékelte B.-t a fülkéből, majd a jégen megcsúszva tört el mindkét oldalon az állkapcsa.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon