Skip to main content

Charta, demokrácia, pártpolitika

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Neményi László


A Demokratikus Chartát két feltevésre alapozva hozta létre 1991 szeptemberében a közvélemény-formáló értelmiségi elit egy befolyásos része. Az első feltevés az volt, hogy a zsenge magyar demokráciát veszély fenyegeti a szélsőjobboldalról. Ebbe a diagnózisba az is beleértődött, hogy a hatalommegosztást, valamint a demokratikus fékeket és ellensúlyokat nyűgként megélő kormány egy gyékényen árul a szélsőjobbal, legalábbis foglya annak. A másik – hallgatólagos – feltevés pedig az volt, hogy a szélsőjobboldali veszéllyel csak akkor lehet a siker reményében szembeszállni, ha a liberális politikai erők feladják finnyásságukat, és a demokrácia védelmében hajlandók az akkor még politikai karanténban tengődő MSZP támogatását is elfogadni, sőt együttműködni vele.

A Charta alapítóinak e két feltevését nem igazolták az elmúlt két és fél év politikai fejleményei. Először is az MDF – túl későn és nyögvenyelősen ugyan, de – kivetette magából a csurkákat, a zacsekokat és a kábéizabellákat; a második szabad választásokon a szélsőjobboldali veszély nem materializálódott. Felmerül tehát a kérdés, hogy nem vetődött-e a Charta eleve árnyékra. Másodszor, az MSZP előretörése óta a liberális-szocialista viszony nem arról szól, hogy a liberálisok megtűrik-e maguk mellett a szocialistákat, hanem arról, hogy hajlandó-e az SZDSZ egy olyan show-ban fellépni – ha egyáltalán felkérik a szereplésre –, amelyet a szocialisták egyedül is képesek bemutatni. S persze a gázsiról.

Természetesen lehet úgy érvelni, hogy a szélsőjobb marginalizálódása épp a Charta sikerének bizonyítéka. Nem lehet kizárni, hogy így volt, de valószínűsíteni sem. A Charta tevékenysége kétségkívül ráirányította a közvélemény egy részének figyelmét arra, hogy bizonyos eszmék egyre elviselhetetlenebbül szalonképesek, és így sikerült mozgósítania is ellenük. És ez erényes tett volt, hiszen politikailag, erkölcsileg egyaránt baj lett volna, ha a tűrhetetlen beszéd Magyarországon válasz nélkül marad. Ugyanakkor lehet kételkedni abban, hogy a Charta olyan tömegeket térített meg, akik nem voltak eleve hívők. Ennek fő oka nyilván a kulturális-politikai elit már korábban bekövetkezett kettészakadása és a kommunikációs képtelenség a két tábor között. De hozzájárult a Charta helyzetértékelése is. Mert nem ugyanaz azt mondani, hogy a szélsőjobboldali beszédre válaszolni kell, mint azt, hogy szélsőjobboldali veszély van, méghozzá akkora, hogy csak egy Charta-szerű mozgalom küzdhet meg vele. Ezt ép elmével és ép erkölcsi érzékkel is kétségbe lehetett vonni.

Két és fél évvel ezelőtt aligha lehetett előre látni, hogy az MSZP az 1994-es választásokon abszolút többséget szerez. De a Charta szocialista-liberális együttműködésre épülő stratégiája nemcsak azért bírálható, mert a választások eredménye, a kegyetlen tények meglehetősen illuzórikussá tették. Eltekintve most az elérni óhajtott szövetség – fogalmazzunk így – erkölcsi furcsaságaitól, utólag azt is világosan látni, hogy a Charta létrehozása a liberális közép mentális (ön)felszámolása felé tett első nagy lépés volt. 1991 végére a liberális értelmiségi elit nagy része arra a meggyőződésre jutott, hogy önerőből nem tudja elképzeléseit és értékeit kellő hatékonysággal képviselni. Vonakodva vagy nem vonakodva, de elfogadta az MSZP és értelmiségi holdudvara felajánlkozását a szövetségre, és ezzel megágyazott a liberális pártokon belüli és a liberális pártok közötti szövetségi vitáknak. Ettől kezdve a liberálisok többet vitatkoztak arról, hogy az MSZP vagy az MDF-e a kisebbik rossz, mint a liberális alternatíva mibenlétéről. Amikor a kampány során a liberális blokk mégis azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy az abszolút többségért küzd, ez – a közvéleménykutatási adatok okán – nemcsak nevetségesnek tűnt, hanem a liberális pártok potenciális hallgatósága számára merőben szokatlannak is.

A Charta civil szerveződésnek tartja magát. Betöltött funkciója szerint azonban inkább politikai nyomásgyakorló csoport, amely meglehetős egyoldalúsággal elsősorban a liberális pártokat, és mindenekelőtt az SZDSZ-t kívánta a helyes irányba terelni. Nem korbáccsal persze, hanem azoknak az emócióknak az előhívásával amelyek a szabaddemokraták számára a szocialistákkal való szövetséget legalábbis a más alternatívákkal szemben vonzóvá teszik. A szocialistákat a Charta sohasem próbálta befolyásolni. Igaz, ezzel hiába is próbálkozott volna: az MSZP igazán nehéz fiúit, mondjuk Nagy Sándort, hidegen hagyják, hogy mit gondolnak róluk a szalonokban.

Önmagában nem a Chartával van baj, akkor sem csak vele lenne, ha mindig mindenben tévedett volna, amit nem tett. A baj az SZDSZ és a liberális vagy kevésbé liberális értelmiség természetellenes viszonyával van. Értelmiségiek mindenütt igyekeznek a politikai atmoszférát saját ízlésük szerint alakítani. De arra nem tudok példát, hogy egy értelmiségi csoport kibicként ennyire belebeszéljen egy választott testületekkel rendelkező nagy párt ügyeibe.

Kedd délután a Demokratikus Charta értelmiségi tanácskozást tartott a Kossuth Klubban. A téma: kívánatos-e, hogy az SZDSZ koalícióra lépjen az MSZP-vel. Jó érvek is elhangzottak, pro és contra.

De valóban a Demokratikus Charta feladata volt ezt testületileg megvitatni?
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon