Skip to main content

Három bagatell

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nr. 1.

1991. március 6-án Antall József miniszterelnök azt mondta az első országos menedzserszemináriumon, hogy Magyarországon nincs általános, mindenre kiterjedő válság.

1988. március 17-én Kádár János nyilatkozatot adott a Magyar Televíziónak: „Általános vélemény szerint Magyarországon semmiféle értelemben nincs válság… Az a benyomásom, hogy a valóságos helyzet jobb, mint a hangulat, jobb annál, mint amilyent a tájékoztatási eszközök tükröznek.”

A válság, az éppen fél évvel ezelőtt volt, amikor a kormány azt írta a Nemzeti Megújhodás Programjában, hogy „célja olyan teljes fordulat végrehajtása, amely megállítja a nemzet további süllyedését az általános, minden téren megmutatkozó válságba, és kivezeti abból az országot.” (9. o.)

A dolog el van intézve. Kivezettek minket.

Nr. 2.

1991. február 25-én megjelent a Hunnia Füzetek 16. száma a szerkesztőség alábbi közleményével; „Lapzártakor értesültünk, hogy az úgynevezett Szentkorona-ügyben a rendőrség átadta az iratokat az ügyészségnek. Vagy az ügyészség a bíróságnak. Teljesen mindegy. Ez a mondvacsinált ügy mélyen belevilágít az egymással szövetkezett régi és új urak antidemokratikus hajlamaiba.

Most kellene összefogniuk és a közvéleményhez fordulniuk a magukat nemzetinek valló kiadóknak, lapoknak, folyóiratoknak. Mert ha a Szentkoronát kivégzik, akkor – a Rákosi-féle szalámitaktika szabályai szerint – következik a többi. És akkor marad a porondon az az internacionalista-kozmopolita sajtóbanditizmus, ami e sorok írásakor Juszt László és Franka Tibor fémjelez a leghírhedtebben. (Alanyeset: a Hunnia szerkesztőségétől – R. S.)

A hosszú évtizedek óta nem élvezett sajtószabadságnak legalább a maradványait megőrizni: márciusi számunkban erről közlünk beszélgetést Romhányi Lászlóval, a Szentkorona főszerkesztőjével. 1988. március 12-én a Romhányi László igazgatta Jurta Színház vezetősége az alábbi nyilatkozatot tette közzé a Népszabadságban: »A Jurta Színház és társulata teljes mértékben egyetért a kormány kibontakozási programjával, amelyet műsorpolitikájával és kulturális tevékenységével támogat«, és cáfolja, hogy »valamilyen ellenzék központja lenne a színház«”.

Nr. 3.

1991. február: „a parlamentben nem képviselt szervezetek, szövetségek szabad fórumának”, a Szélrózsának a címoldalán a Magyar Szellemi Védegylet közgyűlésének határozata: „Napjainkban a fő hatalmat nem a kormány, nem a parlament… gyakorolják, hanem a tömegkommunikáció szervei. …úgyszólván kedvük szerint alakítják ki azt a közvéleményt, amely szavazatai révén a parlamenti demokrácia közvetítésével a közhatalom gyakorlója.” A hatalom azé, akire a választókat a tömegkommunikáció rámanipulálja (mert „a magyar társadalom évtizedek óta leszokott arról, hogy a saját fejével gondolkozzék, bambán sodródik, tódul az ügyeletes kolomp után” – mondta Fekete Gyula a parlamenti választások után; Népszabadság, 1990. április 23.). A rájuk manipulált „szavazók bizalmának nem feleltek meg a kormányzó pártok, amikor egy elhibázott paktum szellemében a fő hatalmat, a nemzeti médiát egy olyan kisebbség kezében hagyták, melynek tagjai – tisztelet a kivételnek – gátlástalanul kiszolgálták a korábbi, egypártrendszeren alapuló diktatúrát”. Mert az a mazochista SZDSZ inkább veszni hagyta a destruktív bizalmatlansági indítvány lehetőségét (nem kis áldozat – egy ilyen párttól!), csak hogy a nemzeti médiát egy olyan kisebbség kezében tudja, amelyik ellene és önmaga ellen manipulálja – kedve szerint – a választók többségét. „A Magyar Szellemi Védegylet legutóbbi közgyűlése ezért úgy döntött, határozati javaslatban fordul a kormányhoz, teljesítse végre” a bambán sodródó „választópolgárok nagy többségének megbízását; vegye kézbe nemzeti intézményeinket… A jelenlegi rádió és a jelenlegi televízió csak az anarchiát és elvadulást, a teljes visszarendeződést hozhatja ránk…” A nemzeti média azonban hiába tör a saját vesztére a kolompszó után tóduló közvéleményen keresztül – ennek a kormánynak ugyan bégethetnek…

A Szélrózsa megidézett számában a lapot finanszírozó Magyar Néppárton és annak ifjúsági szervezetén kívül már csak az egypártrendszer három számkivetett árvája, a Demokrata Koalíció, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség és a Magyar Szocialista Munkáspárt hallatja a hangját a Hunnia Füzetek öles hirdetésének a tövében.

Ha nem lenne a Szélrózsa, és nem lenne a bőkezű Néppárt, és nem lenne Fekete Gyula (aki már 1990 tavaszán is a saját választási műsoridejét költötte önzetlenül az állampárt ősi ellenségeinek, a sajtómonopólium mellőzöttjeinek, Németh Miklósnak, Szűrös Mátyásnak, Pozsgay Imrének és Horn Gyulának a népszerűsítésére), akkor hol foglalhatnának most helyet a visszarendeződés legkövetkezetesebb ellenfelei?!

Komponálta:
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon