Skip to main content

Hátha mégsem jár bajjal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Boldogtalan az az ország, amely Nobel-békedíjat nyer – állítja fel a tételt a londoni Times Nelson Mandela és F. W. De Klerk kitüntetését kommentálva. A díj ugyanis általában annak a jele, hogy a kitüntetett hazájában sajnálatos módon nincs béke. Ennél is rosszabb, hogy a díj jó néhány alkalommal az erőszak újbóli fellángolásának előhírnöke volt – indokolja a lap a provokatív állítást.

Bizony ez Dél-Afrikában is megtörténhet. (Amelynek egyébként már volt egy Nobel-békedíjasa, Desmond Tutu johannesburgi püspök személyében.) Korántsem biztos, hogy a két férfi – az 57 éves államelnök és 75 éves valószínű utódja – képes lesz békét teremteni Afrika déli csücskében. Ma az erőszak nagyobb mértékű, mint három évvel ezelőtt, a dél-afrikai rendszerváltás kezdetén. A polgárháború továbbra is reális veszély. De Klerk éppúgy kevéssé képes garantálni mondjuk a rendőrség jó magaviseletét, mint Mandela a fiatal fekete radikálisokét. S akkor még nem is beszéltünk a zulukról, a fekete többségen belüli ellentétekről, pedig ha tényleg kitör a polgárháború, az nem szép szabályosan a feketék és a fehérek közt fog folyni, hanem kaotikusan, sok-sok fronton.

Ha a Nobel-díjat kizárólag a béketeljesítményért adományoznák, akkor a dél-afrikai páros kitüntetése elsietett lenne. Nem először fordulna ez elő, különösen a párosok esetében nem. Henry Kissinger és Le Duc Tho vietnami külügyminiszter kitüntetése után az öldöklés még két évig tartott Vietnamban. A két ír háziasszony, Betty Williams és Mairead Corrigan 1977-es díjazása sem volt különösebb hatással a republikánus vagy unionista terroristák kedélyvilágára. Még Menahem Begin és Anvar Szadat 1978-as kitüntetése tűnik visszafelé a legsikeresebbnek, hiszen a Camp David-i egyezmény hatása végül is máig kitartott, s azóta sem volt fegyveres konfliktus Egyiptom és Izrael között.

Mi is akkor az a béketeljesítmény? És lehet egyáltalán mérni? A norvég parlament által kinevezett bizottságot a díj odaítélésénél nyilván most sem egyedül az a szempont vezérelte, hogy Mandela és De Klerk mennyire jutottak közel a béke megteremtéséhez megosztott hazájukban. A magas kitüntetést azért kapták meg, mert jót akarnak, s mert figyelemre méltó személyes bátorsággal vállalnak kockázatot e jó érdekében. A bizottság azt üzeni Dél-Afrikába: a világ decens közvéleménye örömmel veszi az apartheidrendszer békés lebontását, helyesli a demokratikus többségi uralom megteremtésére tett kísérleteket, és örülne, ha az új rezsim strukturális biztosítékokat adna a fehér kisebbségnek.

Ezzel az üzenettel – úgy hisszük – egyet lehet érteni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon