Skip to main content

Az idő rostája

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Régi igazság, hogy az idő a legjobb ítélőbíró. Többek között a vitatott gazdaságpolitikai döntéseket illetően is.

A Magyar Hírlap február 22-i számában egy MTI-től átvett, az újságírói zavarkeltés szándékával tehát semmiképp sem vádolható, apró közlemény tudatja, hogy a vállalat egyik illetékese szerint értékesítési gondokkal küzd a magyar Suzuki. Todzsi osztályvezető az Aszahi Simbun című japán lapnak azt nyilatkozta, hogy ötvenezer gépkocsit (ennyi az 1995-re tervezett sorozatnagyság) lehetetlen Magyarországon eladni. Az Európai Közösség piacára pedig csak úgy volna mód betörni, ha a helyben beszerelt alkatrészek aránya elérné a 60 százalékot, mert Magyarország, mint az EK társult tagja, csak ebben az esetben exportálhatná a kocsikat a közös piaci országokba. Márpedig ezt egy autógyártási hagyományokkal nem rendelkező országban nagyon nehéz elérni.

A hírről egy régi Beszélő-cikk (Bauer Tamás: Kell-e nekünk Suzuki? – 1990. 5. szám) jut az eszünkbe. Ebben a szerző felhívja a figyelmet a túlzott állami felelősségvállalásban (kormánygarancia, adókedvezmény) rejlő veszélyekre, majd így summázza mondanivalóját: „Tőkét importálni sok területre lehet, és jó lenne egy új gazdaságpolitikai irányban nem ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint a korábbiban. Elvégre a »szocializmus építése« során már ráfizettünk a végig nem gondolt látványos nagyberuházásokra, legalább a »kapitalizmus építésében« próbáljuk meg elkerülni az önáltatás csapdáit.”

A Magyar Hírlap február 27-i számában egy másik sokat vitatott nagyberuházás, az Expo kerül terítékre. Schneller István budapesti főpolgármester-helyettes egyenesen azt nyilatkozza, hogy: „Ki kell mondani, baj van, veszély fenyegeti az Expo megrendezését.” Ugyanebben a cikkben még Barsiné Pataky Etelka is, akinek pedig hivatalból optimistának kell lennie, és egyebekben igyekszik annak látszani, kénytelen megjegyezni: „…látja az idő- és pénzügyi nehézségeket”, még ha sietve hozzá is teszi, hogy a meglévő gondok szerinte nem veszélyeztetik a világkiállítás sikerét.

A véletlen úgy hozta, hogy ugyanabban a régi Beszélő-számban az Expóval is foglalkozott egy cikk. Néhány héttel a parlamenti választások előtt Papp Emília, a szerző esélyt látott arra, hogy „civilizált módon érjen véget az ügy, amelyik máris kísértetiesen hasonlít a Bős–Nagymaros-történethez. Ennek reményében sorakoztatta föl a KOPINT–DATORG elemzéseire támaszkodva a világkiállítás ellen szóló közgazdasági érveket.

Kétségtelen: az idő még egyik kérdésben sem mondta ki a végső szót, de a baljós jelek sokasodnak. Úgy tűnik, olykor a politikai mikiegerek bánatára is érdemes odafigyelni. Mert kivételesen előfordulhat, hogy nem csupán a közhangulatot kívánják tovább rontani, hanem megfontolásra érdemes szempontokra, létező veszélyekre is felhívják a közvélemény figyelmét.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon