Skip to main content

Hogyan manipulálják a lakásszövetkezeteket?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A József Attila lakásszövetkezet 1966-ban alakult Budapesten a XIII. kerületben, 180 taggal. A közös ügyek intézésére 5 tagú igazgatóságot és 3 tagú felügyelő bizottságot – FB – választottak a szövetkezeti demokrácia szabályai szerint. Beléptek az érdekvédelmi szövetségbe is, és ezzel megindulhatott a szövetkezeti élet, melynek legfőbb eseményei az évente megtartott közgyűlések voltak.

Nyolc-tíz év után szükségessé váltak a felújítási munkák. A tanács elrendelte a tető felújítását, egy-két szövetkezeti tag pedig a felvonók korszerűsítését kezdeményezte.

Idővel kiderült: az egyik kezdeményező a saját találmányát adta el a szövetkezetnek – ami még nem lett volna baj. Csakhogy a találmányt előzőleg nem próbálták ki, nem is vált be, s az egyáltalán nem olcsó és – nevezzük így – sikertelen kísérlet költségeit, mintegy félmilliót a feltaláló a szövetkezettel fizettette meg.

Az élelmes feltaláló, amikor látta, hogy a liftekkel baj lesz, elhitette a többiekkel: az elnök összejátszik a kisiparossal, aki a tetőfelújítást végzi, a kisiparos fiktív munka után vesz fel pénzt, és osztoznak rajta. A csel bevált. A gyatrán, sőt időnként egyáltalán nem működő liftekről a figyelem átterelődött a tető ügyére. A következő közgyűlésen az elnök lemondott, az új igazgatóság pedig beperelte a kisiparost, aztán néhány évi pereskedés után annak rendje és módja szerint el is vesztette a pert. A perköltségek meg a kisiparos által támasztott ellenkereset költségei újabb negyedmillióval apasztották a szövetkezet vagyonát. Ekkor már a lakók többsége fel volt háborodva – de nem a liftek miatt. És milyen különösen működik néha a demokrácia: a következő közgyűlésen a feltalálót választották meg elnöknek.

Itt lép színre történetünk hőse, Sándor. Oly sikeresen leplezi le az új szerepkörben mind gátlástalanabbá váló egykori feltaláló üzelmeit, hogy patthelyzetet teremt: a következő közgyűlésen nem fogadják el az elnök év végi beszámolóját. Az elnök-feltaláló lemondása után Sándor az elnökség várományosa. Ő azonban jobban szeret a háttérben tevékenykedni. Maga helyett behoz egy pártonkívülit, ő pedig – párttag, akár az igazgatóság valamennyi (Népfront!) tagja – megmarad elnökhelyettesnek. (Élcsapat!) Az új elnök – láss csodát – alig egy év alatt rendbe hozta a szövetkezet meglehetősen zilált gazdálkodását (ekkor vált egyáltalán becsülhetővé az elnök-feltaláló által okozott kár), és máris hozzálátott a felújítási munkákhoz.

A következő években a szövetkezet úgy működött, mint egy kis részvénytársaság. A tagok befizették, mint eddig is, a közös költséget, az üzemelési és felújítási munkára fordítható havi összeget, zárszámadáskor pedig részletes elszámolást kaptak kézhez a szövetkezet gazdálkodásának tényszámairól. A részvénytársaságban – az igazgatóság és az FB közvetlen ellenőrzése alatt – kis stábjával az elnök gyakorolta a tulajdonosi funkciókat. A stáb egy adminisztrátorból, karbantartóból és öt házmesterből állt. A gondnoki munkát az elnök végezte, a könyvelést számítógéppel végeztették. Kötvényt vásároltak – ezzel évi százezer forint bevételre tettek szert, mígnem 1987-ben egy új rendelet ellenérdekeltté tette a lakásszövetkezeteket a kötvény vásárlásában. Gondos gazdálkodással elérték, hogy az infláció ellenére minden évet aktívummal zártak anélkül, hogy a közös költséget emelték volna. A vállalkozásszerű ügyvitel irritált egyeseket. Némelyek sérelmezték, hogy részvényesnek tekintik őket, holott tulajdonostársak. Visszatetszést keltett az is, hogy házfelügyelők gyakorolják a tulajdonosi funkciókat. Az egész vállalkozás azonban nem ezen bukott meg, hanem az elnök-gondnok hibás helyzetmegítélésén: nem ismerte fel, hogy csak eszköz lehet a párttag vezetőségi tagok kezében, s ha sikeresebb náluk, a nyakát szegik.

Az 1987-es közgyűlés előtt az FB a rendeleti igazgatás előírásaira figyelmeztette az igazgatóságot. Hiába ecsetelte a gondnok-elnök, hogy milyen károkkal jár ez, egyetlen igazgatósági tagot sem volt képes meggyőzni.

Abban bízott, hogy a közgyűlés után el tudja fogadtatni az igazgatósággal, vagy velük együtt kidolgozhatja az önigazgatás fenntartására vonatkozó határozatait. Nem így történt. A közgyűlést követő első igazgatósági ülésen Sándor – in medias res – kifejtette: a szövetkezet ügyei összevissza, rendetlenül mennek, itt az ideje véget vetni az anarchikus állapotnak. Amikor a gondnok-elnök ellentmondott neki, Sándor az agg főtitkár szavaival válaszolta: a lakók fogyasztását vissza kell fogni, a lakosság többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt.

A gondnok-elnök látta, ugyanúgy támadnak ellene, mint egykor a feltaláló-elnök ellen. Csakhogy most az ő bőrére megy a játék. Végignézett a többieken. Az FB véleményét ismerte, az igazgatóság tagjainak a tekintetét kereste, az ő véleményükre volt kíváncsi. Egyedüli pártonkívüli volt az igazgatóságban, de most úgy érezte – a tekintetekből legalábbis ezt olvasta ki – a véleményével is egyedül van. Hét eredményes év munkáját látta semmivé válni. Fölállt, és elhagyta az ülést, írásbeli lemondását a közgyűlésnek címezte.

Sándor elnök lett. Kibővítette a vezetőséget az FB-vel és két póttaggal. Bizalmi rendszert hozott létre: 10-12 lakónként beszervezett egyet a többiek figyelésére, hangulatkeltésre, így mintegy 20 fővel ellenőrzése alá vonta a teljes tagságot. A felújítási munkák hamarosan leálltak. Egyes közös használatú helyiségeket lezártak a lakók elől, mert „rossz állapotban vannak”, nem használhatók. Hogy miért nem újítják fel őket, hisz a pénz megvan rá? Majd ha az OTP elrendeli!

Sándor egyik bizalmija – munkásőrparancsnok – a nyílt utcán belekötött a munkából hazatérő volt gondnok-elnökbe, és miután tanúja nem volt (a proletariátus ökle) egyszerűen leütötte.

1988-ban Sándor veszteséges zárszámadást terjesztett a közgyűlés elé. Veszteségessé az 1987-es év úgy vált, hogy az előző évek üzemelési megtakarítását az elnök a felújítási költséghez csatolta, mondván: „Ahhoz nem lehet hozzányúlni, azzal az OTP rendelkezik.” Az éves költségvetést, amelyet még az elnök-gondnok idején készítettek, hibásnak nyilvánították. A vezetőség beszámolója után a szót Sándor a saját embereinek adta meg, akik vita helyett a volt elnök családi – és magánéletére tettek csípős és rágalmazó megjegyzéseket. A lakók jó része nem kért ebből; inkább hazamentek. Amikor szavazásra került a sor, már határozatképtelen közgyűlés – a vezetőség a bizalmiak és néhány hozzájuk verődött lakó – „fogadta el” a közös költségemelést, Sándor és a vezetőség fizetésnek is beillő tiszteletdíját, a szövetkezet hamis zárszámadását. Ment minden, mint a karikacsapás. Ki törődött ekkor már a költségvetés ellentmondásaival? A jelenlevők biztosan nem. A távollevők meg fizessenek.

A leírtaknak szomorú aktualitást ad Ceausescu falurombolása. Aligha véletlen, hogy a Conducator a kisközösségek totális manipulálásának eszközét az ún. szocialista lakószövetkezetekben látja. Kifelé moderneknek és demokratikusaknak tüntethetők fel; valójában ezek az emeletes emberketrecek, katonai mintájú vezetésükkel és spiclirendszerükkel legfeljebb Mumford hangyatársadalmának[SZJ] szolgálnának méltó lakhelyül.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon