Skip to main content

In memoriam Jakovits József (1909–1994)

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatJakovits József: Bagoly, 1948
Jakovits József: Bagoly, 1948Eltávozott az örök kívülálló, mindig másként gondolkodó, az „örök izgatott autodidakta”, ahogy Bálint Endre nevezte őt, akivel összekötötte Vajda Lajos, Szentendre, a híres – mitologikus Rottenbiller utca, az ötvenes évek eleji búvóhely: a Bábszínház, kollázsaik, montázsaik szellemi rokonsága. A nonkonformista Jakovits minden megnyilvánulása, életformája és nálunk szokatlan, meghökkentő szobrászata: szürreális. Antropomorf fétisek, angyalok, totemisztikus lények, androgisz konstrukciók, bálványok, mágikus víziók, naturalisztikus alakzatok mindenféle anyagban műanyagtól a márványig, fától az ólomig. Plasztikus metafóriában áramló vitalitás, a biológiai erő, a profán és a szent különös vegyüléke. A hatalom, a hivatal s a művészetet áruba bocsátók sose tudtak vele mit kezdeni. A közbülső hosszas tartózkodási helyen, New Yorkban ugyanúgy nem, mint előbb s utóbb Budapesten. Mit kezdhettek volna az öntörvényűvel, aki csak saját hangját hallotta, mint kor- és bajtársai közül azok, akik miatt mégsem légüres térben létezett (például Anna Margit, Román György, Vajda Júlia). Műveinek kifejezőereje, előítélet-mentessége, szabálytalansága, egyéniségének korlátozhatatlansága kikezdte a humortalanok, skatulyába dugdosók türelmét. Sikeres nem lehetett se itt, se az amerikanizált Amerikában. Semelyik izmus (-ista) nem szerethette. Hiszen függetlenítette magát még saját hagyományaitól is. Fontos tartozéka volt a városnak. Dob utcai fogadónapjai bizonyították: a műteremtő veszélyes, a műteremtés ragályos kórokozókat spriccel szét, s a beszéd, az együttlét, a másság elfogadása mégoly szűk körből is továbbfertőzhet, és elterjesztheti a hírt: vannak fontosabb dolgok is politikánál, pénznél, felszínes fecsegésnél.

Csak remélni tudjuk, vitális erejű munkái nem tűnnek el a jól bevált süllyesztőkben. Tegyünk ellene.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon