Skip to main content

Infecundin ’68

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Magyarországon 1968-ban jelentős késéssel vezették be a fogamzásgátló tablettákat. A fogamzásgátlás történetében 1955 jelentette a fordulópontot. A „tabletták” atyja, Pincus ekkor igazolta a hormonális fogamzásgátlás hatékonyságát. Mindaddig csak a természetes módszerek (megszakított érintkezés, „kimosakodás”, naptármódszer), a mechanikus módszerek (gumi óvszer, pesszárium) és az ondósejt-elölő hüvelygolyók álltak rendelkezésre hazánkban is. Ezek hatásfoka azonban messze elmaradt a kívánatostól. A gumi óvszer és a pesszárium népszerűségét nagyban rontotta szeretkezés soráni alkalmazásuk. Ilyenkor az izgalom keltette figyelmetlenség, ügyetlenség, fiataloknál a tapasztalatlanság alkalmazási hibákat is okozhat. A hormonális fogamzásgátlás bevezetése az egyének-párok születéskorlátozási céljának megvalósíthatósága mellett társadalmilag is igen jelentős. Segíthet megfékezni a Föld túlnépesedését, ami az emberiség jövőjét fenyegeti. Ezen túl alapvető feltétele a nők társadalmi egyenjogúságának és egészségvédelmének (gondolok például az abortuszok rövid és hosszú távú szövődményeire).

A „klasszikus” tabletták két összetevőből álltak: a sárgatest komponens lényegében a fogamzásgátlást, a tüszőhormon pedig a ciklusos, általában 21 napos szedés mellett a szünetben jelentkező „megvonásos” vérzést biztosította. A fogamzásgátló tabletták fogadtatása a volt szocialista országokban a „szokásos” volt. Hiszen mindent, amit a másik világhatalom fedezett fel és vezetett be, ellenszenvesnek találtak. Emellett az autokratikus vezetők tudatában a hatalom a népességszámmal is szoros kapcsolatban állt, így a születéskorlátozást, beleértve az abortuszt is sokáig tiltották. Már csak azért is, mert folyamatosan készültek a III. világháborúra. Nem véletlen tehát, hogy Magyarországon az abortusz liberalizálására éppen 1956-ban került sor. A politikailag motivált döntések meghozatalakor azonban a szakmai szempontok gyakorta háttérbe szorulnak, így a terhesség-megszakítások korlátlan engedélyezése, más intézkedések hiányában, az abortuszok számának világméretekben párját ritkító növekedéséhez vezetett. Így 1969-ben a művi vetélések száma 206 817 volt, akkor, amikor csak 154 318 kisbaba született. A nemzetközi feltűnést keltő népesedési helyzet miatt a hatvanas évek második felében már nem lehetett kitérni a fogamzásgátló tabletták hazai bevezetése elől, és így 1967-ben előállították és 1968-ban forgalomba hozták az Infecundint, amit hamarosan követett a Bisecurin. (A népesedéspolitikai koncepció kidolgozására azonban csak 1973-ban került sor az Aczél György köréhez tartozó Schultheisz Emil minisztersége alatt. Ekkor szigorították az abortuszok engedélyezését, ekkor kezdték a szakmában és a lakosság körében tudatosítani a fogamzásgátló tabletták alkalmazásának fontosságát, és végül jelentős anyagi támogatást adtak a gyermeket vállalóknak. Mindezeknek köszönhetően átmenetileg jelentősen emelkedett a születések száma, szignifikánsan csökkent az abortuszok gyakorisága, és általánossá vált a fogamzásgátló tabletták szedése. Emlékszem olyan demográfiai vizsgálatra, miszerint a hetvenes években a fogamzásgátlást alkalmazóknak mintegy kétharmada a tablettákat használta. Így a hazánkban korábban vezető módszer: a megszakított érintkezés háttérbe szorult.

A fogamzásgátló tabletták megítélése hazánkban – mintegy tízéves késéssel – követte a nyugati vélekedést. Az első korszakban a tablettákat sokan a XX. század egyik legnagyobb vívmányának kiáltották ki – a korábban említett társadalmi hatások miatt nem is alaptalanul. Hamarosan fény derült azonban az első generációs, még nagy hormontartalmú tabletták ritka, de súlyos egészségi ártalmasságára. A véralvadás folyamatába beleszólva elősegíthetik a vér érfalon belüli megalvadását, vagyis a trombózist, és emiatt például szívinfarktust okozhatnak. A vérrög azután máshová is elkerülhet, megmagyarázva a tüdő- és agyembóliák kialakulását. Mindez jogos riadalmat keltett szakmai körökben, majd a nők között. Sohasem feledhetem, hogy egyik barátom felesége az általam felírt tabletta szedésekor kapott halálos végű szívinfarktust. Mindezek rákényszerítették a gyógyszergyárakat a második generációs tabletták kifejlesztésére. Ezekben már sokkal kisebb adagú a tüszőhormon komponens (általában 20 mikrogramm ösztrogént tartalmaznak), mivel elsősorban ez volt felelős az említett artériás szövődményekért. Az eredmény nem is maradt el, jelentősen csökkent a tablettaszedéssel kapcsolatos trombózisok és embóliák aránya. Ráadásul ezekkel is csak az erre genetikai hajlamuk vagy cigarettázásuk, illetve előrehaladottabb életkoruk miatt veszélyeztetetteknél kell számolni. A nők félelme a „hormonoktól” azonban csak lassan csillapult, pedig hát saját szervezetük is hasonló hormonokat termel, és e nélkül nem is lennének nők. Ahogy a klimax után, az e hormonokat termelő petefészek működésének leállását követően sokat veszítenek nőiességükből, és éppen e hormonok védőhatásának elmaradása miatt növekszik betegséggyakoriságuk. A tabletták e második korszakában kialakuló tabletta-fóbia után azután lassan beállt az egyensúly, és újra kialakult a tablettát szedők népes tábora.

Hazánkban a fogamzásgátló tabletták megítélésében érzékelhető három korszak késéssel jelentkezett. A nők többsége még a második korszakban él, és fél a hormonoktól. Ebben néhány hazai szakember ál-Kasszandra szerepe is közrejátszott, akik a tabletták okozta genetikai veszélyekre hívták fel a figyelmet. A génhibák bizonyos fejlődési rendellenességeket és rákot okozhatnak. Ezzel szemben minden országban igazolták, hogy a tablettaszedés után vállalt terhességekből született gyermekekben semmiféle genetikai rendellenesség nem gyakoribb. A tablettát szedő nőknél pedig a méhtest- és a petefészekrák sokkal ritkább a szokásosnál.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon