Skip to main content

Jobb adatok a süllyedésről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A legutóbbi közlések szerint a magyar államadósság újabb, mintegy 70 milliárd forinttal növekedett, összege 1,303 milliárd forint volt ez év márciusának végén. Szerkezetileg feltűnő, hogy még a költségvetési hiány finanszírozására felvett hitelek 457 milliárd forintot emésztettek föl, a forintleértékelés miatti könyv szerinti adósság 517 milliárd forint lett. Rendkívül nagy tétel az ÁFI-nak juttatott pénz, a sokáig teljes némaságban az állami pénzt költő intézmény 174 milliárd forintot ruházott be, s ebből 130 milliárd ment el az állami alapjuttatást megfinanszírozó hitelre. Ezzel az állami vagy célcsoportos nagyberuházásokra fordított hitelek még ma sem haltak ki teljesen, mert például a Videotonban most fejeződik be egy olyan üzem építése, amelyre a csökkenő megrendelések miatt nincs szükség, s a pécsi uránbányában is nyitottak egy vágatot, hogy be is zárják az elmúlt esztendőben. Mindenesetre örvendetes, hogy a folyó költségek legalább csökkennek, s idén mintegy 24 milliárd forintot oszt szét az ÁFI, ahogy eddig tette – kontrollálatlanul. De mindenképpen a nagyobb nyilvánosságot jelenti, hogy ezek az adatok legalább napvilágra kerültek.

Külön elemzést igényelne a Jamburgra elköltött 43 milliárd, illetve a Gabcikovo–Nagymarosra eddig adott 27,5 milliárd forint. Mindenképpen mellékelni kellene egy olyan számítást, hogy körülbelül a leállítás után kinek, mekkora kártérítési igénye lehet, és ebből mennyit ismert már el visszavonhatatlanul a jelenlegi magyar kormány. Ezek az összegek ugyanis súlyosan megterhelik a következő évek költségvetési kiadásait.

Bár évről-évre a parlamentben követelik a költségvetés egyik legnagyobb kiadásának: a támogatásoknak a csökkentését, úgy tűnik, ezen a területen aligha haladt előre a kormány, s csak megismétli elődjei bűvészmutatványait.

Miután az IMF vasszigorral betartja most már a neki tett ígéreteket, így júniusban már egyértelmű volt, hogy 25-30 milliárd forinttal csökkenteni kell a kiadásokat, hogy a hiány ne haladja meg az ígért 10 milliárd forintot. Az igazgatási kiadásokat 5 százalékkal mérsékelték. Egyes államigazgatási vélemények szerint a központi igazgatás állandó céltáblája az ellenzéknek, ám a támadások miatt bekövetkező irreális csökkenés egyáltalán nem biztos, hogy előnyére válik a magyar államapparátus munkájának. Valószínűleg, az 5 százalékos csökkentés jelentette 470 millió forintos megtakarításról ugyanilyen vélemények hangzanak el a másik oldalon.

Ugyanilyen vitatott a központi műszaki fejlesztési alapból történő kétmilliárd forintos elvonás.

Sokan vitatják az élelmiszergazdasági exporttámogatás négymilliárd forinttal történő csökkentését. Az is igaz, mondják pénzügyi berkekben, hogy jelenleg olyan a támogatási rendszer; minél jobban nő az export és emelkedik a termék ára, annál magasabb lesz a kapott támogatás összege. S miután valamelyest emelkedett az agrárexport élelmiszerexport mennyisége idén, és az árak is fölülmúlják a tavalyiakat, így csak az emiatt megemelkedett támogatásokat vonta el teljesen jogosan a költségvetés.

Ha még mindenhez hozzávesszük, a kedvezőtlen adottságú téeszektől elvont, korábban jogos jussként adott támogatáscsökkentést is, akkor nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a jelenlegi kormányban a kisgazdapárti földművelésügyi miniszter szava nem hallatszik túl messzire. Különben a támogatáscsökkentést egy, a leendő kisgazdaságoknak ígért támogatási program kísérte volna.

A mostani csomag még el sem avult, de már látszik, újabb „ajándékra” lesz szükség, hiszen az iraki–kuvaiti háború alapvetően átírja Magyarország energiaszámláját. Ráadásul a szovjet energiarendszer egyre gyakrabban áll le, és órákig, hol napokig szünetel a kőolajszállítás technikai okokra hivatkozva. Egyre erősödnek azok a vélemények, amely szerint a szovjet belső energiarendszer felbomlása és nem a politikai nyomás zárja el a csapokat a határon túl.

Teljesen kiszámíthatatlan egyelőre, hogy a KGST oszló hulláján még megkapaszkodó kelet-európai országok milyen károkat okoznak egymásnak, míg megtalálják az együttműködés új formáját. A kelet-európai gazdasági együttműködésnek valóban van értelme, ha valódi árakat piaci áron, igazi pénzért adnak el.

Elvileg ennek nincs akadálya, de a konvertibilis elszámolásra való áttérés, egyes becslések szerint 12-16 milliárd dollárba kerülne és az első évben ebből 10 milliárd a szovjet költségvetésbe vándorolna. Ha ez a pénz nem jön össze, akkor kérdés, hogy a régió miképpen képes megbirkózni az Európához való csatlakozás nehézségeivel, a hatalmas költségvetési hiányokkal. Aki lemarad, az a Balkánhoz fog közeledni. S Magyarországnak erre a többiekével azonos esélye van csökkenő ipari termelésével, elavult gazdasági szerkezetével, s ennek megfelelően állandóan növekvő államadósságával.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon