Skip to main content

Joli néni

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Joli néni 1914-ben született Pátyon. Szülei még két gyermeknek adtak életet, de a legkisebb fiú négyéves korában meghalt. Egyszerű gazdálkodó család, nap mint nap a megélhetés nyomorúságos gondjaival köszködik.

Joli néni hat osztályt végez. 1929-ben megismerkedik M. Kálmánnal, aki a szomszéd faluban cipészsegéd. Fél év múlva összeházasodnak. A férj dolgozik, a feleség a háztartást látja el, és a hozományként kapott földet műveli. 1935-ben megszületik egyetlen gyermekük. Kitör a második világháború, M. Kálmánt besorozzák, és a keleti frontra vezénylik.

Többször megsebesül, orosz hadifogságba esik. Joli néni hónapokon át nem hall róla. A háború eseményei zajlanak, a front vonul és a megszálló orosz csapatok feldúlják otthonukat, lefoglalják a cipészszerszámokat, és elviszik a féltve őrzött vetőmagot. 1946-ban, testileg-lelkileg elgyötörten megérkezik kifosztott otthonába M. Kálmán.

Az új élet reményében teljes erőfeszítéssel dolgozni kezdenek. Eladják az eldugott és megmaradt értékeiket, hogy cipészszerszámokat és vetőmagot vehessenek. Az ’50-es években anyagi helyzetük javulása megtörik. Egyre sűrűbben követelik a terménybeszolgáltatásokat, bőrzakós adószedők zaklatják őket. M. Kálmán tiltakozik a helyi tanácsnál – erre felszámolják a cipészműhelyét. 1956 után helyzetük ismét jobbra fordul, de már belefáradtak az örökös változtatásokba.

Egyetlen fiukat odaadóan nevelik, minden anyagi támogatási megadnak neki, hogy kiemelkedhessen a paraszti környezetből. Ipari iskolába íratják a fővárosban. A távolság egyre nő köztük. Az iskola elvégzése után a fiú Angyalföldön helyezkedik el, munkásszállásról munkásszállásra jár, alkoholista lesz.

1959-ben Joli néni férje egy Cipőjavító Szövetkezetnél dolgozik, de egészségi állapota megrendül, három év után leszázalékolják. A pénzkeresés gondja Joli nénire szakad. Reggeltől délutánig a földjükön gazdálkodik, este a háztartást és ápolásra szoruló férjét látja el. A nehezen összegyűjtött pénzt felemésztik az orvosi kiadások.

1961-ben Joli nénit kötelezik, lépjen be a helyi tsz-be, vagy adja el a tulajdonában lévő jó hozamú földet. Joli néni nagyobb összeg reményében eladásra kínálja a földet, de a tsz a törvények segítségével fillérekért vásárolja meg.

A 47 éves asszony elkeseredetten keres kiutat a válságos helyzetből. Munkahely után néz, de csak nehéz fizikai munkát talál. Egy közeli téglagyárban helyezkedik el: egy hónapig dolgozik, kora s fáradt szervezete nem bírja a hajszát. Férje rábeszélésére belép a helyi tsz-be. Nem fogadják be, pedig megpróbál beilleszkedni.

Joli néni elkeseredetten kilép a tsz-ből, és megmaradt kertjüket átalakítja baromfiudvarnak. Feljelentik, hogy a baromfineveldéje nemcsak a saját igényeiket látja el. Megbírságolják. Ezek után már csak a háztájiból és a férje rokkantnyugdíjából élnek. Naponta 50 forintból gazdálkodnak.

Jolika néni 74 éves, Nagykovácsiban egy rozzant házban él. Férje 1980-ban meghalt, rokkantsági nyugdíja (850 Ft) ezzel megszűnt. A háztájit az idős asszony már nem tudja ellátni. Nyugdíjra nem jogosult. Havi 450 Ft járadékot kap, amelyet a bíróság „szülőtartásként” tiltott le a fia fizetéséből. Lakását és puszta létét alkalmi munkákból, üvegek gyűjtögetéséből tartja fenn. Ebből származó jövedelme havi 400-500 forint. Húst csak nagyon ritkán vesz, egy-egy ünnep alkalmából. Ruhadarabjait guberálás közben szerzi. A szomszédok bejelentésére a tanácsi szervek meglátogatták, javasolták, hogy menjen be a Szociális Otthonba. Joli néni nem megy, nem akarja elhagyni omladozó házát, amelyet otthonának nevez. Ragaszkodik lakhelyéhez és a szabadságához, ha oly keserves is. Rendszeres segélyt kért inkább. Kérésére az alábbi levelet kapta:

„Kérelmére válaszolva közlöm, hogy az ez évre előirányzott szociális célokra a pénzkeretünk elfogyott, ezért kérelme elbírálásának határidejét a jövő év január havára módosítom. Kérem szíves türelmét és megértését.”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon