Skip to main content

Kedves Barátaim!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Beszélőnek fennállása óta hű olvasója, néha-néha szerzője is vagyok. A lapot, függetlenül attól, hogy nem minden írásával értek egyet, a magaménak tekintem, s azt is természetesnek tartom, hogy kiváló publicisztikai teljesítmények mellett kevésbé sikerült cikkeket is közöl.

A utóbbi időben azonban két olyan közleménnyel is találkoztam a Beszélőben, amelyet merőben idegennek érzek a lap szellemétől, s publikálását súlyos, sőt érthetetlen szerkesztési hibának tartom. (Külön is elszomorít, hogy mindkettő a kulturális rovatban jelent meg, amelynek erősítése, feljavítása igen sürgős és fontos lenne.)

Az első a Sütő András naplójegyzeteiről szóló, értetlenül fölényes és méltán visszatetszést keltő recenzió volt. Időközben talán Ti is megbántátok már, hogy helyet adtatok neki a lapban.

A második, a legutóbbi számban, Bikácsy Gergely „bírálata” Rainer M. Jánosnak az 1953 és 1956 közötti irodalmi és irodalompolitikai vitákat feldolgozó könyvéről, az ’56-hoz vezető út egyik ágának e példásan adatszerű és tárgyilagos, legenda- és rágalomfoszlató – s ezért különösen időszerű – krónikájáról.

Ha ez a nyílt színi öklendezés, mely egy gyötrelmes, milliók által megszenvedett korszak lényegének nem ismeretével vagy cinikus lefricskázásával tüntet, a szépen burjánzó jobboldali vagy bulvársajtó jóvoltából láthatott volna napvilágot, szóra sem tartanám érdemesnek. De hogy a Beszélőben, mely derekas harcot folytat a hipokrízis ma oly divatos jelenségei ellen, s melynek értelmes és tájékozott gárdájától a múlt igazságos megítélése is mindenki másnál inkább elvárható lenne, ez a Déry, Örkény és társaik szabadságküzdelmét mocskoló, nívótlan ízléstelenség megjelenhetett – egyszerűen felfoghatatlan.

1991. március 2.

Baráti üdvözlettel


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon