Skip to main content

Ki falazott?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az elmúlt évtized talán egyetlen külpolitikai akciója se hozott Magyarország számára annyi nyugati dicsérő szót, mint a kelet-német menekülők továbbengedése. Kevésen múlt azonban, hogy ez a kórus ma nem a magyarok elítélésétől hangos. A „német kérdés” megoldására nálunk csak a Belügyminisztériumnak volt valamiféle forgatókönyve, aminek már első lépésével sikerült világbotrányt okoznia. Ezt kellett később a kormánynak szerencsés rögtönzésekkel és bátor döntésekkel helyrehozni. Ez most még sikerült.

Már megszokhattuk, hogy a Belügyet mindig váratlanul érik a dolgok. Váratlan volt a romániai menekülők ügye, váratlan volt az is, hogy nem csak magyar nemzetiségűek jöttek, ezért eleinte őket megbilincselve visszaadták Romániának. De az is meglepetést okozott a József Attila utcában, amiről a nyugati lapok már az év elejétől cikkeznek, hogy a vasfüggöny lebontása a keletnémet menekülők számának növekedésével fog együtt járni. Az idegenrendészet nem tartotta fontosnak, hogy erre felkészüljön, vagy az előző évtizedekétől eltérő gyakorlatot alakítson ki. Úgy gondolták, hogy a határsértőket kiutasítják az országból, útlevelüket felülbélyegzik, adataikat pedig „eljárásra felajánlják” keletnémet testvérszervezetüknek. Hogy közben Magyarországon életbe lépett a Genfi Menekültügyi Konvenció, azzal szemben láthatólag nem tudtak és nem is akartak mit kezdeni. „Mi nem kívánunk a kelet-európai országok polgárai számára ki vezető csatornává válni” – adták tudtul egy nemzetközi sajtóértekezleten, ahol azt is hozzátették, hogy Európán kívüli területről viszont nem fogadunk menekülteket. Hogy akkor mégis kikre értik a konvenciót, a kérdés megválaszolatlan maradt.

A turistaszezon eljöttével minden úgy történt, ahogy számítható volt. A keletnémetek viszonylag nagy számban próbálkoztak határsértéssel, többnyire sikeresen. Ám akiket elcsíptek, azoknak jött a pecsét – s ezeknek az embereknek többé nem volt vesztenivalójuk. Ha hazamennek, legtöbb esetben tíz havi börtön, majd annak minden egyéb következménye várja őket – ezért teljesen logikus volt a német konzulátus „megszállása”, valamint az egyre elkeseredettebben megismételt szökési kísérlet. Ekkor jelentek meg az első híradások. A nyugati sajtó és az emberjogi szervezetek felháborodását nem az váltotta ki, hogy a magyarok nem engedték tovább a menekülőket, hanem a pecsét. Ezt azonban több száz keletnémet útleveléből már nem lehetett eltávolítani, a botrány egyre nőtt, ezért a belügyet a kormány annak kimondására kényszerítette, hogy egyrészt felhagy a pecsételéssel, másrészt pedig nem toloncolja ki azokat, akik már itt vannak.

Valószínűleg csak arra gondoltak, hogy a párszáz, esetleg néhány ezer menekülőt tessék-lássék határőrizet mellett kiengednek az országból. Pedig a következmények itt is előreláthatók voltak: annak kijelentése, hogy senkit nem toloncolnak ki, elindítja a meneküléslavinát, aminek aligha lesz vége. Ekkor a belügy már kapkodott: vissza se küldhette és ki se engedhette az embereket; miközben nem szankcionálták többé a határsértést, megerősítették a határőrizetet, munkásőröket rendeltek ki a legfrekventáltabb pontokra, újra tiltott városokat alakítottak ki stb. A régi beidegződések gyakorlatát azonban már nem lehetett tovább folytatni: több száz külföldi újságíró figyelte az uborkaszezon szenzációját – s a magyar politika szavahihetősége került veszélybe. Nem maradt más választás, mint megpróbálni Kelet-Berlin valamiféle jóváhagyását kicsikarni a menekülők elengedéséhez. E tárgyalások során a magyarok fő érve az volt, hogy „a hisztérikus keletnémet turisták” veszélyeztetik a nyugati határ (tehát a Varsói Szerződés nyugati határának) rendjét.

Ugyanakkor a magyar külpolitika (igen sikeresen) azt az érvet is hangoztatta, hogy az emberek azért szöknek az NDK-ból, mivel ott nincsenek reformok. Ezzel a Honecker utódlásba igyekeztek beleszólni, hiszen a minél nagyobb exodus érv lehet a (mégoly mérsékelten) reformer keletnémet trónkövetelők számára is. Horn Gyula tisztában lehet vele, hogy amennyiben ők kerülnek hatalomra, „megbocsátják” a magyaroknak a kapunyitást – ha pedig az állambiztonság vezetője fog befutni, akkor aligha várható, hogy ténylegesen változnának a már egyébként is elhidegült államközi kapcsolatok.

A magyar külpolitika vezetői végül is azok felé vittek végbe jelentős „bizalomerősítő” intézkedést, ahonnan bármiféle segítség várható az ország gazdasági válsága idején. Helyesen látták, hogy a keleti elszigetelődés aligha elkerülhető, s ezt csupán offenzív nyugati kapcsolatépítéssel lehet ellensúlyozni. Ugyanakkor történt még valami, amire aligha számítottak: e sorok írója egy lipcsei család Wartburgján utazott Hegyeshalomig az „ideiglenes” határnyitás napján. Az úton tucatnyi magyar autóból integettek, dudáltak, villogtattak ránk, érezni lehetett a magyar lakosság jóindulatát, az itthoni „bizalomerősödést”.

A keletnémet ügy eddig tehát kedvezően dőlt el (bár nem feledhetjük, hogy a határt csupán „ideiglenesen” nyitották meg). Ám emellett is maradt egy kérdés: ha egyszer a magyar Belügyminisztérium demokratikus lesz és nem kelt világbotrányt brezsnyeviánus döntéseivel – hogyan fog sikereket elérni a Külügyminisztérium?!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon