Skip to main content

Koalíció ellenzék nélkül?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Közeledünk a koalícióhoz. Most kell az MSZP-nek bizonyítania, hogy valódi, és nem látszatkoalíciót akar. Nagy lesz bennük a kísértés, hogy ha az SZDSZ már leült velük tárgyalni – tovább növelve a lakosság amúgy is erős koalíciós várakozását –, akkor mégse adja meg a közreműködés méltányos feltételeit. Az SZDSZ tárgyalódelegációjának viszont tudnia kell, hogy mi az a minimum, ami alatt nem lehet vállalni a közös kormányzást. Az SZDSZ-nek garanciát kell kapnia arra, hogy valóban érvényesíteni tudja a politikáját. Ezt világosan és közérthetően előre le kell szögezni, mert az SZDSZ nem állhat fel anélkül a tárgyalóasztaltól, hogy ne tudná megmagyarázni az álláspontját.

Úgy vélem: lesz koalíció, mert a közvélemény ezt támogatja. A felmérések tényében megalapozatlan az az érv, hogy az ország nem a szociálliberális koalícióra, hanem az egypárti szocialista kormányra szavazott. Egyik párt sem vállalhatja a felelősséget azért, ha nem lesz koalíció. Nem a jól ismert „fogoly dilemmájáról” van ugyanis szó, amikor a bizalom hiányában mindkét fél kénytelen a másik lehetőséget választani a sokkal kézenfekvőbb közös alternatíva helyett. Ez még az MSZP esetében sincs így. Mert ha most egypárti szocialista kormányzás lesz, nehéz lesz elhitetni, hogy a párt mindig is nem erre törekedett. Ez komolyan megrendítheti a párt támogatottságát, ami amúgy is, ne feledjük, csak 33, és nem 54 százalékos. Az MDF is azzal vágta maga alatt a fát már a kezdet kezdetén, hogy a kormányalakításkor csak az egyik nagy politikai tömbre épített. És ezen az sem segített, hogy a koalíciónak bőven megvolt a parlamenti többsége. Az ország már az önkormányzati választásokon „helyesbített”, és a szocialistáknak is ezzel kell számolniuk, ha egyedül kormányoznak. A sajtó őket is kritikusan fogja kezelni, az újságírók nagy többsége úgy látja, hogy az egypárti kormány káros lenne az országnak. Ezt jelzi az is, hogy a Népszabadság megváltoztatta a fejlécét. Az újságírók számára a kormánypártiság egyenlő az unalommal. Ha a szocik egyedül kormányoznak, az újságírók megmenekülnek ettől az unalomtól.

A koalíció ellenzőinek legkomolyabb érve az, hogy a mandátumok 72 százalékát fogja maga mögött tudni, és a parlamentben nem lesz hatékony ellenzéke. Szerintem ez csak akkor lesz így, ha nem tud létrejönni egy modern jobboldal az MDF egyes részei és a Fidesz vezérletével. Sajnos elképzelhető, hogy a jobbon belüli radikális jobbot nem tudják maguk alá gyűrni. Ebben az esetben megerősödhet a parlamenten kívüli ellenzék, a parlamenti ellenzék pedig teljesen meggyengülhet.

A helyzet a rendkívül rossz választási rendszerből következik. Ez ugyanis konzerválja az ország hárompólusú politikai megoszlását, miközben lehetővé teszi, hogy valamelyik pólus egyedül kormányozzon, és kettő az alkotmányt is módosítsa. Viszont a listán csak 33 százalékot ért el az első párt, és mindössze 53 százalékot a két első együtt. Ez a szűk támogatottság eleve megkérdőjelezi annak a jogosultságát, hogy a két párt alkotmányozzon. Már 1990-ben is felmerült mindkét probléma, hiszen csupán 43 százalékos listás eredmény állt a koalíció mögött, és 46 százalék az alkotmányozó paktum mögött. A készülőben lévő mostani koalíció viszont úgy oldja föl az első ellentmondást, hogy még tovább élezi a másodikat. Mert ugyan a listás szavazatok 53 százalékával fog rendelkezni, és a mandátumok 72 százalékával egyedül is hozhat kétharmados törvényeket, sőt akár egyedül is tudná módosítani az alkotmányt, de akárcsak 1990-ben, két politikai tömb együttműködése kell az alkotmányozáshoz. Ám 1990-nel ellentétben, ehhez most elvileg nem kell az ellenzéket is bevonni a processzusba. Ugyanazon erőcentrum kezében lesz a napi politika irányítása és közjogi kereteinek alakítása. Eszerint, ha nem lenne koalíció, a kormány túl gyönge lenne, ellenkező esetben pedig túl erős.

Persze valójában arról van szó, hogy ha nincs koalíció, akkor hiányozna a megfelelő legitimációs háttér a kormányzáshoz, ha pedig van, akkor az alkotmányozó hatalom gyakorlásához. A készülő koalíció, hogy ennek elejét vegye, három dolgot tehet, amiket viszont már a koalíciós megállapodásban is rögzíteni kellene:

1. A kétharmados törvények előkészítésében és az alkotmányozásban jogilag a szükségesnél szélesebb konszenzusra kellene törekedni. Minimum egy ellenzéki pártot is be kellene vonni a folyamatba. A hatpárti egyeztetés még ideálisabb lenne.

2. Azokban a kétharmados kérdésekben, ahol a két koalíciós párt mégis egyedül marad, fontos lenne következetesen képviselni azokat az elveket és megoldásokat, amiket ellenzékben képviseltek az MDF-kormánnyal szemben. Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy kormányon már nem tartják olyannyira fontosnak a kormány túlhatalmával szembeni garanciákat. Különösen fontos ezt szem előtt tartani a médiatörvény vonatkozásában.

3. Ki kell használni a lehetőséget arra, hogy a jelenlegi helyzet többé ne állhasson elő. Vagyis megváltoztatni a lehető legszélesebb konszenzus mellett a választási rendszert és az alkotmánymódosítási szabályt. Mindkettőre vannak kézenfekvő technikák (pl. a német választási rendszer, két parlamenti ciklus követelménye az alkotmányozásban), amik jobban megfelelnek az ország háromoldalú politikai tagolódásának, mint azok a többségi elvű megoldások, amelyeket itt akarva, akaratlanul választottunk. El lehet érni már államjogi szinten, hogy csak két politikai tömb kormányozhasson, de ugyanakkor mind a háromnak fontos szerepe legyen az alkotmányozásban.

Azok, akik az ellenzék eltűnésétől félnek, paradox helyzetben vannak. Akik azt vallják, kormányozzanak egyedül a 33 százalékos támogatottságú szocialisták, ha már megszerezték a mandátumok többségét, a westminsteri, többségi uralmi demokrácia modelljét támogatják. Tegyük fel, hogy elvileg a westminsteri többségelvű demokrácia a legjobb. Akkor sem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Szocialista Párt még nemigen hasonlít azokra a pártokra, amelyekre az angolszász típusú rendszerekben az országokat rá szokták bízni. Magyarországon ennek még nincsenek meg a garanciái, a jogállamiság politikai kultúrája, a széles és szervezett civil társadalom. Végül: a választók azt sem nagyon értik még, hogy elvileg ellenzékben is lehet az érdekeiket képviselni. Mi tagadás, 1990–1994 között valóban nem is lehetett.

Másfelől, sajnos, éppen a magyar választási rendszer többséget segítő sajátosságai felelősek a mostani helyzet kialakulásáért. Aki azt akarja, hogy hosszú távon erős kormányai legyenek az országnak, hogy politikai váltógazdaság alakuljon ki, de a hatalmon lévők soha ne tudják a közjogi feltételeket egyoldalúan a maguk javára megváltoztatni, annak nem a koalíció ellen, hanem a mostani közjogi helyzet megváltoztatása mellett kellene állást foglalnia.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon