Skip to main content

Lábjegyzet

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Illő tisztelet, bongaharangás, elegant ruha, kiidebelépsz, rajtad, finom meghajlás, a rommá szelídült és porladt régiidőksúlyosa előtt, ósdi ugyan, kissé avittas, s mitnemondjunk nevetséges is, de azért a t/tt..tttisztelet, a múlt időbeli, mosolyt fakasztva ugyan, ám le­emel­teti a fejfedőt.

Ez mondjuk egy apró kép volna, lefestendő, amit a líráról sokan vallanak.

Mit ne mondjunk.

Például ne mondjuk, hogy öt éve van a nincs, ami Orbán Ottót illeti, s hét éve nincs van, ami Pet­rit, s azt se mondjuk, hogy huszonhét éve annak, hogy egy ak­kor még ifjú, ma már valóban nagy íróvá terebélyesedett alkotó saját maga íróvá üttetése közben regényt!, regényt!, regényt! kiáltva meghúzta a harangokat a poézis felett.

Ne mondjuk.

Az előző kettőt azért ne, nehogy az idő vigye a puskát, s ő diktálja, kinincskivan, a harmadikat meg azért ne, mert ha egyetérteni nem is tudunk, azért sajn valami igazság van nevezett szerző szavaiban.

Valóban a műfajok jelenlétfutásában fájdalmasan hátrább maradt egy kis időre a költészet, húzta a lábát, fulladozott, legnagyobbjai közül sokan inkább a regényben akarták megtalálni terüket, formájukat. Sorolhatnánk, hányan kiáltottak maguk is regényt!, regényt!, regényt!, megfosztva ezzel szegény olvasókat a maguk betevő, gyorsan ható, szívbemarkoló meg­rendüléseitől, a halálugrásoktól és a mélybevetődésektől, s tegyük hozzá, az olvasókat, akik amúgy a költészetre voltak kódolva, hisz már nagymamájuk és dédapjuk is folyvást szavalt, verssel keltek, feküdtek, verseltek éjjel, verseltek nappal.

Sorolhatnám, de minek, a lírikusok prózába lovanásának vége, eljött az idő, a próza&líra eztán épp egyformán lesz jelen. Pillanatok kérdése, bennalevegőben, érzik a hársak mellett a poézis jelentős illata.

Idén lírikusok kapják a díjakat. Rakovszky: Aegon, Tandori: Goethe (reméljük, folyt. köv.). Eköz­ben meg más művészeti ág… A film macskába fojtotta szüzességét, nehéz hinnünk eztán, hogy a vászon csak játék, pedig mögöttünk a horatiusi intés (ha nem is filmintés), hogy „Kisfiait Médéa ne ölje meg éppen előttünk, / emberhúst se puhítson a bősz Atreus a porondon, / Procné fecskévé ne legyen, Cadmus se kígyóvá, / mert ha ilyesmit láttatsz, elfog a düh meg az undor.” Ami meg a színházat illeti, az egyik legjobb társulatunk eljátssza az ügyvezető igazgatók és marketingmenedzserek Bánk bánját, ötletözön, kreatívkodás, tisztára, mint egy vállalati tréningen. So­rol­hatnám.

S közben a líra? Virágzik. Boldog örömmel. Per­sze mondhatják, ez igazságtalan!, ez kiragadott!, ez demagógia!, ott van filmnek a zseniális Dealer, s épp az említett színtársulat korábban pl. a W-Munkáscir­kusz­szal markolt a szívbe, de egyrészt mikor volt ez?, másrészt meg már miért ne lennénk igazságtalanok, mikor a cél az, hogy akárha így, de felhívjuk a figyelmüket.

Figyeljenek, tényleg virágzik a líra, s ezért most szeretettel ajánljuk Líra-összeállításunkat. A verseket s a költőket vagy nemköltőket költőkről. Szeretnénk up-to-date-ek lenni, szeretnénk beleszippantva a levegőbe megmutatni, mi a legfenszibb e pillanatban. A vers, igen. Ujjukat a levegőbe!, s érzik, a vers felől fú a művészet szele. Mi más.

Ezért, hogy most megemlékezünk líraévfordulókról és gratulálunk a líra díjazottjainak is.

Illő és illetlen tisztelettel.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon