Skip to main content

Lengyelországi pillanatkép

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kétesélyes stabilizáció


Bár a múlt évi infláció jelentősen csökkentette az 1990. januári nagy leértékelés hatását, a zloty újabb leértékelésére, az erősödő nyomás ellenére sem került sor 1991 elején. A Szovjetunióba irányuló export a megoldatlan fizetési problémák miatt gyakorlatilag megszűnt, a régi nyersanyagkészletek kimerültek, az import nagyon megdrágult. Ennek következtében a termelési és a további exportexpanzió „hagyományos módszerekkel”, strukturális változtatások, jelentős ráfordítások nélkül erősen kérdéses.

Spät-reflex

A vállalatok tavaly várt tömeges pénzügyi összeomlására nagy valószínűséggel az idén kerül sor. Ha ez bekövetkezik, akkor az év végére a munkanélküliek száma a februári 1,25 millióról 2-2,5 millióra is emelkedhet. Ez nagyon komoly gazdasági, politikai és társadalmi feszültségekkel jár együtt.

Hivatalos statisztikák szerint januárban az árak átlagosan 12,7 százalékkal, februárban 6,7 százalékkal, márciusban 3-4 százalékkal emelkedtek. Bár az 1990-es 250 százalékos áremelkedést követően az infláció üteme hónapról hónapra mérséklődik, mértéke meghaladja a tervezett 35 százalékos ütemet. E tervet nehéz lesz tartani; az eddigi gazdasági eredmények fényében majdnem lehetetlen. Az árak várhatóan 60-70 százalékkal emelkednek. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány is tisztában van a helyzettel; február elején 54 százalékról 72 százalékra emelte az éves kamatlábat. Ezzel egy időben a Lengyel Nemzeti Bank jelentősen növelte a kereskedelmi bankok letéti kötelezettségét, ami a gazdaságba befolyó pénzmennyiség további korlátozását jelenti. Ezenkívül – a nagyon heves parlamenti viták, sztrájkok, a szakszervezetek éles bírálata ellenére – kisebb módosításokkal, de érvényben maradt az állami szektorban a béradó. Ennek következtében az 1991 első két hónapjában az állami szektorban az előző év 28 százalékos visszaesését követően a reálbér 9-10 százalékkal tovább csökkent. A belső kereslet folyamatos szűkülése jelentősen nehezíti a gazdasági recesszió áttörését.

Az év elején folytatódott termeléscsökkenés komolyan veszélyezteti a kormány által 1991-re előirányzott 5,5 százalékos ipari termelés és 4 százalékos nemzeti jövedelem növekedését. Pedig ezek a célkitűzések (az infláció mértéke, a reálkamat szintje, a külkereskedelmi mérleg nagysága, az árfolyam szintje stb. mellett) szerepelnek a Lengyelország és a Nemzetközi Valutaalap közötti megállapodásban is. Ezzel a megállapodással a valutaalap gyakorlatilag elfogadta Lengyelország háromévi gazdasági programját.

A kemény gazdasági program végrehajtásának esetleges összeomlása és a valutaalap támogatásának visszavonása (ahogy ez Jugoszlávia esetében meg is történt) rendkívül kedvezőtlen következményekkel járna Lengyelország számára. A kérdés az, hogy valóban fennáll-e ilyen veszély?

Vörös és fekete

A pesszimisták szerint az erősödő sztrájkok, társadalmi feszültségek, a vállalatok romló helyzete (több esetben a volt KGST-piac összeomlása miatt) a gyorsan emelkedő munkanélküliség és rosszabbodó életkörülmények, a recesszió megállapítását célzó és a gazdasági növekedést ösztönző kormányprogram hiánya, valamint az őszre kitűzött parlamenti választásokkal kapcsolatos éles politikai harcok akár a kormány bukásához és az eddig folytatott gazdaságpolitika összeomlásához is vezethetnek még a választások előtt.

Az optimisták szerint a helyzet nem ennyire sötét. A jelenlegi kormány pozíciója viszonylag szilárd, és az utóbbi időben az adósságkönnyítéssel kapcsolatos tárgyalások sikeres befejezésének hatására még erősödött is. Az 1990 elején megtartott közvélemény-kutatás szerint Balcerowicz gazdasági programját a társadalom 60 százaléka támogatta. 1991 februárjában a Párizsi Klubbal folytatott tárgyalások előtt a program híveinek aránya 24 százalékra csökkent, a tárgyalások eredményeinek meghirdetése után viszont 32 százalékra emelkedett. A sztrájkok, a társadalmi és politikai feszültségek természetes jelenségek a gyökeres változások időszakában, de nem veszélyeztetik a Balcerowicz-program következetes végrehajtását, legalábbis az őszi választásokig nem. Addig is a kormány kemény gazdaságpolitikája hatására egyre több a pozitív jelenség: erősödik a magánszektor, gyorsul a privatizáció folyamata, jelentősebbé válik a külföldi működőtőke beáramlása, az infláció lefékeződésének következtében nőnek a reálbérek, az állami szektorból kikerült munkanélküliek egyre nagyobb része a dinamikusan fejlődő magánszektorban talál majd foglalkoztatási lehetőséget, a megszilárdult belső és külső pénzügyi egyensúly maga teremti meg a strukturális változásokhoz és a gazdasági növekedéshez szükséges feltételeket.

Türelmi idő őszig?

Lengyelország új elnöke, Lech Walesa a tavalyi választási kampány során azzal vádolta Mazowiecki akkori kormányfőt, hogy lassan hajtja végre a politikai reformokat, nem számolja fel a régi kommunista struktúrát, a gazdasági reformokat illető koncepciója pedig – a „sokkterápia” – hibás. Miután azonban elnök lett, Walesa meglehetősen pragmatikus politikát és gazdaságpolitikát alakított ki. Az őt támogató tábor erős nyomása ellenére – legalábbis eddig – nem szánta el magát valamilyen éles fordulatra. Így a kulcspozíciókban meghagyta a régi Mazowiecki-kabinet tagjait, ezzel elismerve, hogy a Mazowiecki-csoport által kiválasztott útnak a politikai és gazdasági rendszer átalakítását illetően nincsen igazán alternatívája.

Úgy tűnik, hogy az őszi parlamenti választásokig jelentősebb változások nem lesznek. Az sem biztos azonban, hogy a választásokat követően világosabbá válik, melyik irányba halad majd hosszabb távon Lengyelország. Leszek Balcerowicz az egyik interjújában fejezte ki azt a reményét, hogy a parlamenti választások vesztese nem a lengyel gazdaság lesz.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon