Skip to main content

[Levelezés]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Mint az köztudomású, az ún. Dunagate-ügy néven megismert belügyi botrány továbbra is élénken foglalkoztatja a politikai közvéleményt, s egyre korbácsolja közéletünk hullámait.

A politizáló emberek szinte mindegyikének van véleménye a volt BM III/III-as Csoportfőnökség egykori vezetőiről, s ki-ki politikai meggyőződése, vérmérséklete szerint tekinti őket: kötelességüket teljesítő hivatalnokoknak, bűnösöknek, hősöknek vagy éppen árulóknak.

Az ügy egyik újabb fejleménye, hogy az Ön utasítására – a botrány más érintettjei mellett – Végvári József őrnagyot a Budapesti Katonai Ügyészség igen súlyos bűncselekmények elkövetésével – többek között államtitok megsértésével – vádolja.

A botrányban érintettek között azonban van egy másik olyan személy is, akit szintén ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítanak, méghozzá „alaposan”.

Mint azt az akkori rádió-, tv-híradások és a napi sajtó- pl.: a Népszabadság 1990. február 28-i száma Ne szólj szám… címmel hírül adta „A BRFK vezetője államtitoksértés alapos gyanúja miatt kedden feljelentést tett Bajcsi István rendőr főhadnagy, a főkapitányság III/III-as alosztályának volt tisztje ellen, mert a 168 óra című rádióműsornak és a Beszélő című lapnak adott nyilatkozataiban olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek a jelenlegi törvényi szabályozás szerint államtitoknak minősülnek. A BRFK vezetője feljelentésében kéri, hogy állapítsák meg az államtitoksértés pontos körülményeit, valamint a cselekményben részt vett más személyek esetleges felelősségét is. (MTI)”

A feljelentés óta az igen tisztelt Katonai Főügyészség – ahová tudomásom szerint a feljelentést megtették – konokul és mélyen hallgat. Ennek már több mint fél éve, s azóta nap mint nap várom az illetékes hatóság jogi álláspontjának nyilvános megjelenését, de mindhiába.

A feljelentésben szereplő gyanúsítás ugyanis alapvető emberi személyiségi jogaimat sérti, hiszen a legszélesebb nyilvánosság előtt tekint államtitoksértéssel alaposan gyanúsítható személynek, kétségbe vonja emberi tisztességemet, semmibe veszi a jó hírnévhez való jogomat.

Úgy érzem, hogy a Katonai Főügyészségnek az ügyben tanúsított „hallgatása” nemcsak az én személyiségi jogaim érvényesítését akadályozza, de általánosságban is növeli a közelmúlt politikai változásai során tanúsított magatartás megítélésével kapcsolatos bizonytalanságot.

Kérem tehát Önt, illetve a Katonai Főügyészséget, hogy a feljelentés tárgyában alakítsa ki végre jogi álláspontját – legyen az számomra akár „barátságtalan” is – és az ugyanúgy, mint a feljelentés ténye, kerüljön nyilvánosságra.

Úgy érzem, hogy a Katonai Főügyészség „hallgatásával” hozzájárul ahhoz, hogy kételyek közt éljek, hisz a feljelentés alapján ellenem az eljárás bármikor megindítható.

Mielőbbi válaszát várva:

1990. szeptember végén


Tisztelettel:
Bajcsi István

A legfőbb ügyész válasza

Bajcsi István, Kunszentmárton, Pf. 429.
5440


Tisztelt Bajcsi Úr!

Az Ön ellen tett feljelentés tárgyában hozzám intézett beadványával kapcsolatban a következőkről tájékoztatom:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője Ön ellen 1990. február 23-án a BM ORFK vezetőjének bűnügyi helyettesénél tett feljelentést „államtitoksértés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt”.

A BM ORFK Vizsgálati Osztálya Központi Vizsgálati Alosztálya 85-62-5/1990. bü. számú irataiból megállapíthatóan 1990. február 26-án a feljelentés kiegészítését rendelték el, majd az alosztály vezetője 1990. március 19-én kelt határozatával a nyomozást, a Be. 127. (1) bekezdés a) pontja alapján, bűncselekmény hiányában megtagadta.

A határozatot megkapta a BRFK vezetője mint feljelentő, Önt azonban a Be. 116. (3) bekezdés rendelkezésének téves értelmezése folytán elmulasztották értesíteni.

Emiatt felhívtam az ORFK Vizsgálati Osztály vezetőjét a mulasztás pótlására.

Az eddigiekből is kitűnik azonban, hogy az Ön által több kifogással is illetett Katonai Főügyészség az ügyben egyáltalán nem járt el, annál is inkább, mert – amint ezt Önnek is tudnia kell – 1990. március 1-je óta a rendőrök köztörvényi bűncselekményei nem is tartoznak a Katonai Ügyészség nyomozati hatáskörébe.

A Katonai Főügyészséget, illetve más katonai ügyészi szervet tehát az Ön ügyében semmiféle mulasztás nem terheli.

Budapest, 1990. október 18-án.


Dr. Györgyi KálmánBlogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon