Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Elég sokáig tartott, amíg az íráshoz eltökéltem magam: egyrészt nem is tudom, hogy mint kívülálló megfigyelőnek van-e egyáltalán jogcímem részt venni az ilyesfajta vitában; másrészt azonban, kétéves, budapesti tudósítói munka után és származásomnál fogva sem érzem magam teljesen kívülállónak.

A meghatározó érv azonban valószínűleg az, hogy tulajdonképpen nem a bősi vízlépcsőről akarok véleményt nyilvánítani, hiszen ebben a kérdésben teljesen laikus vagyok (mellesleg – mint az emberek túlnyomó többsége). Legfeljebb annyit mondhatok el, hogy általában a környezetvédők álláspontjával rokonszenvezek. Mint laikus azt a véleményt is megkockáztatom – azt is csak, hogy úgy mondjam, elvi szinten –, hogy egy ilyen nagy és alapjában elrontott mű esetében, mint a bős–nagymarosi vízlépcső, semmilyen megoldás nem lehet minden szempontból és mindenkit százszázalékosan kielégítő; másrészt viszont, a részleges, tehát 70-80 százalékban kielégítő megoldásoknak valószínűleg több mint egy elfogadható variánsa létezhet.

Márpedig egy annyira megosztott társadalomban, mint a jelenlegi magyar társadalom, szinte lehetetlennek tűnik, hogy égy ilyen bonyolult kérdésben, mint a vízlépcső, tízmillió magyar egy véleményen legyen. Hiszen sokkal egyszerűbb kérdésekben is – teszem azt, az atomerőművek fejlesztésének vagy a déli autópálya kérdésében – legalább tízféle vélemény jut kifejezésre a sajtóban. A vízlépcső ügyében viszont a magyar sajtóban az elmúlt két évben csak egy véleménnyel találkoztam: a vízlépcső „szétverésének, szétszedésének, felrobbantásának” mint az egyedül helyes megoldásnak helyeslésével. Más vélemény nincs, vagy más véleménynek nem adnak helyet, vagy – ami a legrosszabb lehetőség – a máskéntvélekedők nem merik közzétenni álláspontjukat. Hozzászólásom tárgya tehát nem Bős, hanem a magyar sajtóban és a magyar közvéleményben tapasztalható jelenségek, amelyeket – őszintén bevallom – megütközéssel vettem tudomásul. Annak idején azt hittem, hogy erős túlzás a környezetvédelmi miniszter egyik cikkében foglalt állítása (nincs előttem a cikk, de remélem, hogy helyesen idézem), mely szerint, aki Magyarországon ma bármilyen kompromisszumos javaslatot vet fel a vízlépcső kérdésében, megkockáztatja, hogy hazaárulással vádolják meg.

Persze, azt lehet állítani, hogy Csehszlovákiában (vagy inkább csak Szlovákiában) fordított a helyzet. De hát egyrészt nem hiszem, hogy a szlovák sajtónak e tekintetben példaképül kellene szolgálnia. Másrészt, ez nem is teljesen igaz. A szlovák sajtóban és televízióban ugyanis helyet kapnak a vízlépcső lebontását támogató nézetek is, habár erős túlsúlyban vannak az ellenkező vélemények. Egyébként, meg kell jegyeznem, hogy a szlovák szakértők egyes érvei meggyőző benyomást tettek rám (nem győzöm hangsúlyozni: mint hozzá nem értő laikusra). Úgy tűnik, hogy az ilyen érveket a magyar közvélemény tudomására is kell hozni, kigúnyoló vagy gyanúsítgató kommentárok nélkül. A tárgyilagos vita éppenhogy a vízlépcső elleni érveket hitelesítené.

Két évvel ezelőtt egy izraeli lapban megjelent cikkemben összehasonlítottam az akkori televíziós műsorokat Magyarországon és Csehszlovákiában: míg Magyarországon az (akkori) kormánypárt és az (akkori) ellenzék hiteles képviselői vitatkoztak egymással a képernyőn, a csehszlovák televízióban kommunisták magyarázták a párt politikáját, és ugyancsak kommunisták „értelmezték” a „másképpen gondolkozók tévhiteit”.

Remélem, nem veszik rossz néven megjegyzéseimet. Akár elfogadják őket, akár nem, szeretném, ha meg lennének győződve, hogy soraimat csakis a jóindulat diktálja.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon