Skip to main content

Linda, vár a Colgate!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
– a tárcaírás nehézségeiről –


„Hello, én vagyok az m&m’s csokigolyó
ő meg a mogyoró”
„Minőség, megbízhatóság, design!”
Lindát a Colgate, engem a tárca, a tárca ami nincs, volt, meghalt, hulla, fel kell támasztani, hogyan, AZ Ő FOGACSKÁJA SZOMORÚ, FÉL, HOGY KILYUKAD, az én fejecském is szomorú, fél, hogy kupán csapják, belefeccöltek annyi időt, tanár urak, kértem?, kértem, adták, TUDOMÁNY A MOSOLY MÖGÖTT, kár volt, BAKER’S SECRETET AZ HASZNÁLJA, AKINEK VAN SÜTNIVALÓJA, de ha nincs, most meg elvárnák, készülne valami ALSA, ÉDES ÁLOM, de mi?, tárca?, mi az a tárca?, PICKWICK, MICSODA KÜLÖNBSÉG, tárca az szubjektív, KÉPZELJEN SOK SZÉP SZOBÁT, AMELYBEN SOK EMBER SZÉPEN ÉL, tárca az egy elhízott glossza, CUKORMENTES ORBIT, A HOSSZAN TARTÓ ÍZ, a tárca az vonal alatti, LEGYEN A TE NEVED A VILÁG LEGSZEBB LIBRESSE-KELENGYÉJÉN, tárca az mégsem glossza, még elhízva sem, semmiképp nem lehet csípős, PICK, SIKERÉT ANNAK A JÓ ADAG SZAKÉRTELEMNEK ÉS CSIPETNYI TITOKNAK KÖSZÖNHETI, mit tudni, mi a tárca, AHÁNY EMBER, ANNYIFÉLE SCHAUMÁRA VÁR.

Akkor is tárcát kell írni, kiírták, kész-passz, A SZÉGYEN SZÜLTE FÉLELEM, mit tehetnék, mást, mást, EPAVIT, ÚJRA FELSZABADULTAN, egyszerű, boldog megoldás, út, könnyen járható, VÉGY EGY MAGGI KOCKÁT – EZ LEGYEN AZ ALAP. Jó, akkor feminista leszek. HAZEL BISHOP – A NŐI TITOK. Feminista, az jó, jó egyszerű. Az Odüsszeia az macsó, az Aeneis, az mégmacsóbb, az Isteni, az kevésbé macsó, a Hamlet, egy férfiért megbolondulni, rohadt macsó, a III. Richárd, még egy púposért is, nyomorult macsók, mindenki macsó, ezt az egy szót csak meg tudom jegyezni, néhány jelző hozzá, EGYSZERŰEN MINDENRE JÓ, A CASIO, egyszerű, végre egyszerű, ÚJ CASIO, SZALAGNYOMTATÓ.

Baj van, nem biztos, hogy bevesznek, nem vagyok elég ronda, KERAVILL CSALÁDBAN MARADUNK, rá se rántok, Renault leszek, EGY CSODÁLATOS ÁLOM, ELÉRHETŐ ÁRON, élmény lesz velem élni, koncentrált energia, fegyelmezett erő jellemez majd. Minden körülmények között (sic!) megtartom vezető pozícióm, erőteljes fellépésem tesz rendkívül előzékennyé. Motorom hétféle változatban szolgálja az eltérő igényeket a különböző vezetési stílusoknak megfelelően. 16 szelepem lesz, 137 lóerős kivitelben is készülök, én, új típusú katalizátoros erőgép. Motorom nem ismer lehetetlent teljesítményem tartalékai felülmúlják a legmerészebb elképzeléseket is. Sportos futóművem a vezető által kijelölt íven tart, de a szeszélyes ötleteknek is könnyedén engedelmeskedem. Művészi kidolgozású belső terem a korábbi modellekhez képest nagyobb luxust kínál. Ehhez járul kihívó külsőm, sportos karosszériám, lendületes stílusom, amely ellenállhatatlanná tesz. Renault leszek, 19-es, határozott karakter.

És ha mindezek ellenére összetörnek?, nem, mégse leszek Renault, rám vigyázni kell, kommunista leszek, nem mert rímel a feministára (axa), nem, kommunista azért leszek, NÉZZE EZT A KIS FOGÓT, A MINDENTFOGÓT, mert akkor óvni fognak mindentől, SALÁTÁK ÉS SZENDVICSEK SZERVÍROZÁSÁHOZ KITŰNŐ SEGÉDESZKÖZ, széltől, víztől, ugyanis nem kicsiny párttagocska leszek, bántható, kikezdhető, nem, én igazi ex-kultúrrendőr leszek, FORRÓ ÉTELEK GYORS ÉS BIZTONSÁGOS TÁLALÁSÁHOZ IS KIVÁLÓ, visszamenőleg felvállalom, hogy én főszerkesztettem a Kritikát, ROZSDAMENTES ACÉLRUGÓVAL ELLÁTOTT NYELE SEGÍTSÉGÉVEL KÜNNYŰ A SÜTÉS AKÁR ROSTON, AKÁR OLAJBAN, úgy kirúgatom egyik kedvenc tanáromat, hogy csak úgy nyekken, A ROTAMIL DARÁLÓVAL RESZELHET, SZELETELHET ÉS DARÁLHAT, beülök a helyébe, hipp-hopp népi leszek, népi kollégium népi tanára, A LÁGYABB SAJTOKHOZ HASZNÁLJA A DURVA BETÉTET – AZ EREDMÉNY POMPÁS, kirúgott tanártól csak nem fél már az ember, A SALÁTACENTRIFUGÁBAN JÓL MEGPÖRGETJÜK, hatalmas, megóvott, kicsinyt átformált kultúrrendőr, ez leszek, és végleg nem lesz elvárva tőlem semmi, ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY KI MILYET SZERET, ITT A VÉKONY ÉS A VASTAG SZELET, és nem kell tárcáznom, és főképp nem sül le a képemről a bőr, ÁRA MINDÖSSZE 2990 FT, és nem süllyedek el, és kötelező program leszek, MEGRENDELHETŐ A 163-7820-AS TELEFONSZÁMON, és így lesz jó, VAGY A TV SHOP CÍMÉRE KÜLDÖTT LEVELEZŐLAPON.

Mégse leszek kommunista. Hátha nem sikerülne ilyen nagynak és szépnek lennem iziben, akkor meg ott a másik véglet, izélgetnének egész nap, DOUWE EGBERTS PILVAX – INDULHAT A NAP, rohadt ez meg az, kinek kell az, védett szeretnék lenni, teljesen védett, A QUANTÓTÓL MINDEN RUHA PIHE-PUHA LESZ, QUANTO, A PIHE-PUHA LÁGYSÁG. Inkább ufó leszek. Pufók ufó, nemzetközi konferenciát tartanak majd rólam, A CÉL SZENTESÍTI AZ ESZKÖZT, központi téma leszek, UGYE NEM FELEJTI KISKEGYED, HOGY KEDDEN JÖN A KISKEGYED?, miattam kérik majd fel a különböző érdekeltségű, alternatív ufószervezeteket, ne vesznének össze rajtam, A HÁZTARTÁS ÜNNEPI HÉTKÖZNAPJAI, csak egyszer, a budapesti konferenciámon békülnének ki, KÓBOR SZELLEM PALACKOT KERES, itt lennék végre én a lényeg, nem a felettem dúló harc, énufóságom, A SZÉPSÉG NEKEM MINDENEKELŐTT SZÉP HAJAT JELENT, gömbvillám barátommal, SZIA, DOBOZOS!, ijesztgetném, akiktől eddig én féltem, LÁGYSÁG, VITALITÁS, ÚJ ERŐ A PROTEINTŐL, roppant félelmetes és roppant védett ufó, és tárcát sem kell írnom, SZERETLEK, DANETTE!

Mégse leszek ufó. Az olyan aktív szerep. Lehet, hogy még egy ufótól is elvárható valami, mondjuk egy tárca. ÚGY LÁTOM, ÖN SOKAT ÁZTAT! Nem, engem gyámolítsanak, és egyben örüljenek, mosolyogják minden mozdulatom. SIMÁN, GYÖNYÖRŰ – ZALAKERÁMIA RT. Pampers baby leszek! Én leszek a világ legszárazabb és legboldogabb csecsemője. A csecsemők közül az olyik csecsemő leszek, amelyik boldog. Illetve a minden boldog csecsemő közül nem a kevésbé boldog, a lucskos, nedves, esetleg nyirkos vagy zsíros, mindemellett édes vagy savanyú, esetleg félédes, színes vagy reménykeltő. Nem, nem ilyen. Én a legboldogabb csecsemő leszek. Száraz csecsemő. Kedélytelen, rideg, elutasító, humortalan. Igazi Pampers. Láttomra szem nem marad szárazon. Nem viszik el szárazon, ha nem visznek el szárazon.

Hát így. Tárcanovellát akkor sem fogok írni, azt nem. Például mert még mindig nem tudom, mi az. Például mert széles a világ, írni meg keskeny és unalmas. Például mert A MACSKÁK ÖNKÉNTELENÜL IS. Azért van még egy utolsó remek ötletem. Tárcanovella leszek. Törjék Maguk rajtam a fejüket, LINDAAABlogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon