Skip to main content

Mehetnek Prágából és Varsóból is a menekültek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Amikor szombaton váratlanul Prágába érkezett Hans-Dietrich Genscher, tudni lehetett, hogy véget ér egy történet, ami tragédiába is torkollhatott volna, de most már jól végződik. Tudni lehetett, hogy ütött a szabadulás órája a nyugatnémet nagykövetség helyiségeiben, illetve kerthelyiségeiben, az isten szabad ege alatt összezsúfolódó, ázó, fázó – de se szép szóra, se fenyegetésre nem tágító – 6000 keletnémet menekült számára. És így lőn. Vasárnap már az NSZK-ban hajthatták fejüket a megszolgált álomra a prágai (meg a velük azonos alapon útra bocsátott) varsói menekültek.

Voltaképp ugyanaz történt velük, mint elődeikkel, az úttörőkkel, akik – nekik is példát adva – Magyarországon át távoztak: kimentek az NDK-ból, bementek az NSZK-ba. Ugyanaz és mégsem ugyanaz. Az úttörők a budapesti kormány egyoldalú, precedens nélkül álló döntése alapján távoztak, s ezért a keletnémet vezetés – érdekes történetekkel körített – szemrehányásokkal halmozta el a magyar hatóságokat. Az új menekültek távozása viszont a két német állam megállapodása, azaz a berlini vezetők jóváhagyása alapján megy végbe. Vagyis: a tanulságokon, amelyek a nyugati határainkat elcsúfító vasfüggöny elhúzásából adódtak, a vártnál korábban elgondolkodtak az NDK vezetői, és – megszívlelve a Moszkvából, Bonnból odahallatszó noszogatást – léptek egyet a peresztrojka irányába.

Az ügyben ugyancsak érintett csehszlovák vezetők úgy tesznek, mintha nem tartoznék rájuk a dolog. Egyelőre a magyar Duna 1946-ban kidolgozott elragadásának szívósan képviselt programjával vannak elfoglalva. De kevéssé valószínű, hogy a változások elkerülnék épp ezt az országot, ahol a demokráciának igazi és mindmáig eleven gyökerei vannak. Ahol az áttérés a piaci gazdaságra könnyebb lenne, mint a környező országokban, mert a lezüllesztett, de hajdan európai színvonalon álló ipar korszerűsítését, szerkezetének átalakítását nem lassítaná, nem fékezné az eladósodás, az egyensúly megbillenése. Ők sem fognak sokáig ellenállni a Genscher által kidolgozott és most a prágai vándorok révbe érése alkalmából ismét kifejtett Európa-terv vonzerejének. „A külügyminiszter nyugati Európa-tervet követel, amelynek célja, hogy az európai útra térő reformországok fokozatosan bekerüljenek az Európai Közösségbe, s hogy ezen a kerülő úton végül is megszűnjék a németek megosztottsága. Mert egész Európa számára jó, ha azok az országok, amelyeknek negyven esztendővel ezelőtt nem volt szabad részt kérni a Nyugat-Európát talpra állító Marshall-tervből, most nyugati segélyt kapnak. Ez az út, ami nem járható további leszerelés nélkül, ami nem fér össze semmilyen nemzeti különúttal, az európai együttélés új formái között össze fogja hozni a németeket is” – írja a Süddeutsche Zeitung.

(Világ, 1989. október 5.)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon