Skip to main content

Menedzserdivat / Igazság-ügy / Rokonok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Menedzserdivat

A Reform c. hetilapból értesültünk arról, hogy menedzseröltözködési tanácsadó kurzus is segíti üzleti életünk kibontakozását. Úgy látszik, a divattanácsadáson a rendőrség is képezi magát.

Szerda, este 9 óra.

Ellenőrzés a Marx téri aluljáróban. A kulturális igényességet sejtető elnevezésű „Aquitania” Könyvterjesztő Kft. ügyvezető igazgatóját igazoltatják. „Álljon a falhoz, kezeket fel, adja ide a személyi igazolványát!” Az ügyvezető igazgató (kb. 20 éves, farmeres, pulóveres, bőrdzsekis srác) be akar nyúlni a belső zsebébe az igazolványért. „Kezeket fel! Ne nyúlkáljon!” Az ifjú és nagyreményű menedzser valahogy megoldja a problémát. Személyi igazolványának áttanulmányozása után felszólítják, hogy ürítse ki derekára övezett tárcáját (közismert nevén: vesetáska). Abban sok-sok pénz van, a cég forgótőkéje. A járőrparancsnok URH-n beszól a kapitányságra. (VI–VII. ker.) „Sok pénz van nála.” „Hozzátok be!” – hangzik az utasítás. Beviszik. Faggatják: honnan van a pénz. Végül elengedik: „Ha így öltözik, máskor is be fogjuk hozni!” – figyelmezteti a rendőrtiszt.

A régi szép időkben a rendőrök tevékenyen előmozdították a helyes megjelenés irányelveinek megvalósulását: a hosszú hajúakat megnyírták, még régebben (1957 táján) megborotválták a szakállasokat. Most – mindenesetre – nem kötöttek nyakkendőt az „Aquitania” Kft. ügyvezető igazgatójára. Demokratikus rendőrség.

Igazság-ügy

Nevezetes ebünk a pesti levegőből szimatolta ki, hogy mit pletykálnak kormánykörökben. Állítólag lemondani készül Balsai István igazságügy-miniszter, a kárpótlási törvénytervezet sikertelensége miatt. Az új miniszterjelölt e pletykák szerint: Sárközy Tamás. Egy Kupa–Sárközy-kormány a hajdani legradikálisabb reformerek legmerészebb álmait is meghaladta volna.

Ugyane pletykaforrások szerint az Igazságügy-minisztérium új politikai államtitkára Kónyáné Kutrucz Katalin lesz. Érdeklődtünk Sárközy professzornál. Ő maga nem tud semmi ilyesmiről – válaszolta –, de volt már rá példa, hogy államtitkár a televízióból szerzett tudomást kinevezéséről. Egyébiránt nem szeretne miniszter lenni. (Lehet persze, hogy kezdő szimatunk nem tudja elkülöníteni a pletykaözönből a vágyteljesítő álmot.)

Rokonok

A régi (illegális) Beszélő utolsó számában a ma MDF-színekben versenyző jeles közgazdász, Árva László (Zuglói László álnéven) óvta a magyar reformereket a Kelet-Ázsiából ismert „haverok kapitalizmusá”-tól. Egyelőre megmenekültünk, nincs kapitalizmus.

A kormánytagokhoz fűződő családi kötelékek, úgy látszik, nem válnak az egyéni előmenetel kárára. Szabó Tamás, előbb munkaügyi, majd pénzügy-minisztériumi államtitkár testvére például nyombn üzemigazgató lett a Mezőfalvi Állami Gazdaság hibridüzemében, mihelyt a kormány elfoglalta a helyét. A Földművelésügyi Minisztérium habozik államigazgatási felügyelet alá vonni a veszteséges gazdaságot, viszont a pénzügy-minisztériumi államtitkár maga járt közbe az önállóság megőrzése érdekében. Az Állami Gazdaság vezetői bölcsen döntöttek tehát, mikor kinevezték a hibridüzem új igazgatóját. Végül is örülhetünk ennek a hírnek: ha lassan is, de folyik a rendszerváltás.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon