Skip to main content

Oroszország: Új NEP-perek?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A privatizációról


Tólja fasza gyerek, nem fagy meg… Ezzel az ócska viccel szokták jellemezni Anatolij Csubajsz orosz ÁVÜ-elnököt és miniszterelnök-helyettest, aki tényleg túlélte az utóbbi évek összes orosz belpolitikai kataklizmáját, s más, kelet-közép-európai kollégáival ellentétben a legkisebb korrupciós, kenőpénzes ügyleten sem sikerült rajtakapni. Amikor még tavaly az októberi puccs előtt Ruckoj elnök szemére vetette, hogy három Zsiguli áráért kótyavetyélt el egy gyárat, állítólag ennyit mondott a most csupán 39 éves szívós vagyonügynök: igaz, hogy négy Zsiguli áráért, de csak az önök (azaz a parlament) előírása szerint…

Most nyáron zárta le Csubajsz élete fő művét, a vagyonjegyes privatizáció első szakaszát: eme első hullámban röpke másfél év alatt 40 millió orosz állampolgár kapott alanyi jogon tízezer rubel névértékű privatizációs csekket, „oroszul”: vaucsert. A szovjet polgártársak legtöbbje azonban nem nagyon bízott abban, hogy e darab szürke papír a Fehér Ház és az egykori KGST-palota látképével tényleg tulajdonossá teszi, többen megpróbálták nyomban pénzzé tenni, csak hát rettentően zuhant az ára, a legrosszabb pillanatokban legfeljebb ha négyezerért tudtak túladni rajta; legegyszerűbb volt mindjárt fél láda vodkát venni az érte kapott összegen. Az racionálisabbak bevitték az igazgatójuknak, hátha a munkahelyük rt.-vé alakításakor nekik is csurran-cseppen némi osztalék, ám hamar kiderült, erről szó sem lesz, legfeljebb csak a főnök helyzetét stabilizálják.

A negyedik lehetőség az volt, hogy a frissen gründolt befektetési alapok egyikébe vigyék jegyüket – kb. 300 ilyen alakult, az egyik a vicces L. E. N. I. N. nevet vette fel –, ám ezek csak a vaucserek elsíbolására voltak jók. A moszkvaiaknak fél évvel meghosszabbították a játékidőt: Luzskov, az energikus városatya másfél éves harc árán elintézte, hogy a főváros lakói átcserélhetik a vaucserjüket moszkvai vagyonjegyre, amivel főként közműrészjegyeket szerezhetnek: „Még akár Vörös téri vécé tulajdonos is lehetek” – vigasztalódnak egyesek.

1994. július 1-jén tehát lezárult a „népi kapitalizmus” (a radikál-liberálisok szitokszava szerint: „privatizált szocializmus”) romantikus korszaka, s megkezdődött a „farkastörvények” érvényesítése. Az állam megelégelte, hogy az értékpapírok számára ellenőrizhetetlen módon cserélnek gazdát: ki akar iktatni a privatizációból minden spontán elemet. Pontosan tudni akarja, kinek a kezébe kerül a vagyon. És pontosan tudni akarja, annak a kezébe kerül-e, akinek ő akarja. Úgy látszik, azoknak van igazuk, akik úgy ítélik meg: a privatizáció az össznépi tulajdonoscsinálásból egyszerű hatalmi-politikai eszközzé vált. Vége a véletlenszerű és „nagylelkű” osztogatásnak: az, hogy kinek a kezébe kerül egy vállalat, jelen pillanatban az állami irányítás és az újsütetű gazdasági menedzsment alkujának kérdése. Az államhatalom különböző társadalmi csoportokat korrumpál a lojalitás megszerzése érdekében, azaz teljes mértékben intézményesül a korrupció. A tökéletesen centralizálttá vált privatizációs ügymenetben a központi állami hivatalok döntenek: a zárt kiírásos pályázatokon – ha egyáltalán lesznek továbbra is ilyenek – csak az arra megfelelőnek ítéltek vehetnek részt.

E döntési körben dől el az is, mikor, milyen vállalat kerül kalapács alá, és melyik élvezhet továbbra is állami támogatást. A privatizáció romantikus szakaszában közel százezer orosz állami vállalat változtatott tulajdonformát, ebből 12 ezer került magánkézbe. Ezzel a vállalatok 60 százalékát privatizálták, a legnagyobb baj azonban az, hogy ezek közül egy sem ment tönkre: ugyanúgy kapja olykor az állami dotációt, mintha mi sem történt volna. Az igazán nagy falatok persze még csak ezután következnek. Ha következnek.

És még mindig nem dőlt el a földkérdés: egyelőre nincs szó teljes privatizációról, a kolhoz-nómenklatúrának ez egyáltalán nem áll érdekében. A nekik juttatott kedvezményes hitelek csak 1994 első felében 34 trillió rubelt, azaz 22 milliárd dollárt emésztettek fel.

Nem történt meg a nagykereskedelem privatizálása: hiába jöttek létre 1991-ben az árutőzsdék, itt csak a „norma fölötti”, tehát lopott, csempészett áruk cseréltek gazdát. Felemás volt a bankprivatizáció: 1992-ben hiába alakultak meg a kis kereskedelmi bankok, a Központi Bank észbe kapott, hogy magánkliensek átadásával a napi kenőpénzétől fosztotta meg magát, megindult a kisbankok megfojtása, a bankárokat meg egyenesen kilőtték a sorból, akár ősszel a nagyvadakat (soha annyi pénzember ellen elkövetett bérgyilkosságot nem regisztráltak, mint tavaly).

Ilyen körülmények között a felhalmozott pénzt nem volt érdemes otthon tartani, pláne, ha eredete miatt kicsit mosni sem ártott, aztán legnagyobb részét külföldre menekítették. Hivatalos adatok szerint havi 1 milliárd dollár csörgött ki, más adatok szerint évi 15 is összejött. A Központi Bank is rájött erre: a napokban keltett óriási felháborodást, hogy az engedély nélkül kivitt dollármilliárdokat egész egyszerűen konfiskálhatják. A továbbiakban pedig központi mérlegelés kérdése, kivihetik-e a cégek a pénzüket. A Csernomirgyin miniszterelnök közvetlen befolyása alatt álló gázipari tröszt, a GAZPROM az elsők közt kapja meg ezt a jogot.

Az „újraállamosított káosz” e körülményei közt igazán nem meglepő, hogy még privatizációs törvény sincs. Csubajsz viszont a helyén van, sőt, mondják, új privatizációt népszerűsítő jelszón töri a fejét. Az eddigi így hangzott: orosz kapitalizmus – privatizáció mínusz szovjethatalom. Rossz nyelvek szerint az új jelszó ez lesz: privatizáció plusz államhatalom.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon