Skip to main content

Pacifista katonai doktrína

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Illúzió volna azt gondolni, hogy Magyarország meg tudja védeni magát a nagyhatalmak támadásával szemben. Nem sikerült ez 1968-ban Csehszlovákiának, de 1990-ben Panamának sem. A nagyhatalmak, ha érdekeik úgy kívánják, ezután is be fognak avatkozni a kis országok életébe, ha másképp nem megy, akkor katonai erővel. Magyarország legfeljebb nemzetközi és kétoldalú szerződések rendszerével, több érdekcsoport befolyásának elfogadásával, a potenciális támadók egymás ellen való kijátszásával védekezhet, remélve, hogy mindegyiküket visszatartja a többi által adott segítségnyújtási garancia.

A szomszédos országok esetleges támadása ellen a Pick Róbert által is felvetett két- vagy többoldalú egyezményekkel védekezhetünk, de szerintem ezekben nem a támadó fegyverzet és haditechnika korlátozására, hanem a róluk való teljes lemondásra kell törekedni. Sőt, a katonai doktrínának még akkor is erre kell épülnie, ha csak Magyarország teszi ezt meg, egyoldalúan.

A hagyományos erőkkel folytatott háborúban a védelemhez harmadannyi erővel számolnak, mint a támadáshoz. Vagyis egy ellentámadáshoz – amelyet Pick Róbert a középpontba állít – háromszor akkora katonai erőt kell felvonultatni, mint amennyivel az országot megtámadták, hiszen az ellenséges csapatok a támadás után védelemre rendezkednek be. Ez az ellentámadás talán megvalósítható, de a rá való felkészülés és a végrehajtás költségei hatalmasak lehetnek.

A stratégia kialakításakor a meglévőből érdemes kiindulni. Azt kell megnézni, mire képes ma a magyar néphadsereg. Valószínűleg kevésre. A képességeit ugyanis azok a célok, feladatok determinálják, amelyekre készülnie kellett, amelyeket végre kellett hajtania. A legfontosabb ezek közül szerintem a belső nyugalom fenntartása volt. A második a nyugatról jövő támadás feltartóztatása, lassítása, hogy a Szovjetuniót ne érje olyan meglepetés, mint 1941. június 22-én. Harmadik feladatnak tekintem a szovjet hadiipar szérianagyságának növelését, a kifutó típusok gyártási idejének meghosszabbítását, feltehetőleg nem a nekünk kedvező cserearányok mellett. Erre a fegyverkezési stratégiára enged következtetni, hogy a néphadsereg technikája évekkel el van maradva a szovjet hadseregé mögött. Például a nálunk újnak számító T72 harckocsi 1972-es konstrukció, és a T55-ösöket váltották ki vele.

Feltehető, hogy bármilyen célokat tűznek is ki a honvédség elé, mindenképpen fejleszteni kell a technikát és a fegyverzetet egyaránt. Olyan, megoldást kell azonban választani, amely összhangban van az ország teljesítőképességével. Márpedig a támadófegyverek a védelmieknél sokkal drágábbak, és gyorsabban is avulnak. Hiába növelik a harckocsi páncéljának vastagságát, és tesznek bele ugyanakkor erősebb motort, hogy könnyebben mozogjon, a piacon rögtön megjelenik a megfelelő páncéltörő gránát és rakéta – jóval olcsóbban. De esetleg hiába a sok költség, a harckocsit mégis ki lehet lőni a korábbi generáció páncélelhárító fegyvereivel. Ráadásul, a védelmi fegyverek fejlesztését akkor sem hagyhatja abba egy hadsereg, ha közben támadásra készül. A legolcsóbb megoldás tehát a támadófegyverekről való teljes lemondás. Másodlagos, de fontos szempont, hogy ha Magyarország deklarálja, hogy nem kíván erővel fellépni a szomszédos országok ellen, és hadseregéből eltávolítja a támadó jellegű eszközöket – harci helikoptereket, harckocsikat stb. –, akkor ezáltal a nemzetközi politikai kapcsolatai is javulnak.

Nem hiszem, hogy sikerrel próbálkozhatnánk olyan fejlesztésével a hadseregnek, amely képes nemcsak megállítani egy esetleges támadást, hanem még vissza is vágni. Ezért célszerűbbnek látom, ha arra építünk, hogy amennyiben sikerül megállítani az ellenséget, a nagyhatalmak beavatkozását kérjük, s így állítjuk helyre az eredeti állapotot.

A csak védekezésre épülő hadviselésben azonban a siker – vagyis az ellenséges támadás megállítása – elsősorban azokon múlik, akik a technikát kezelik. Nem nagy csapatmozdulatokra, hanem jól megválasztott helyeken telepített, jól felszerelt, viszonylag kis létszámú alakulatok önálló tevékenységére van szükség. Ezért egészen más gondolkozásmód az, amit a katonáknak felkészüléskor el kell sajátítaniuk, mint amit eddig tanítottak nekik. Az új stratégiához a teljes személyi állományt át kell képezni – de nem lenne ez másképp a Pick Róbert által javasolt esetében sem. A védekezéshez kevesebb, de jól felkészült katonára van szükség, a létszámot tehát bővítés helyett csökkenteni lehet. Ennek a feltételei sokkal jobbak, mert a katonai hivatás presztízse az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, s sok az olyan tiszt, tiszthelyettes, aki csak kegyetlenkedéssel, megalázással tud fegyelmet tartani a nála jóval értelmesebb sorkatonák között. Ők arra is képtelenek, hogy a korszerű hadviselésre megtanítsák a katonákat. Ezen az alulképzettségen az sem változtatna, ha – az átalakulás jegyében – hirtelen sok tartalékos bezupálna, hivatásos tiszt lenne, mert az ő tudásuk töredéke a hivatásos állományénak.

Van azonban a hivatásos katonák között szerintem egy olyan mag, amely ért a technikához és a hadművészethez. Ők képesek lennének kialakítani, felépíteni egy „elit” zsoldos hadsereget, amely a mainál kisebb költségvetéssel látná el azt a védelmi, elrettentő feladatot, amely Magyarországon a honvédségtől reálisan megkövetelhető.

Ha majd egyszer minden ország lemond arról, hogy támadásra készüljön más országok ellen, és megsemmisíti a támadófegyverzetét, akkor a védelmi eszközök megtartása is értelmetlenné válik, és a világ eljuthat a teljes leszereléshez. Ezt a lemondást pedig a kis országok – mint Magyarország – könnyebben megtehetik, mint a nagyhatalmak. A rendszervált(oz)ás, a Varsói Szerződésből való kilépés jó alkalom arra, hogy elinduljunk ezen az úton.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon