Skip to main content

Pályázati kalauz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
kezdő és haladó múzeumigazgatóknak


A Művelődési és Közoktatási Minisztériumban új pályázati rendszert készítenek elő a közgyűjtemények és múzeumok igazgatói tiszteinek betöltésére. A nyilvános pályázat nem titkolt célja úgymond az intézményi belterjesség megszüntetése, és az egyenlő esélyek biztosításával egy olyan szakmai réteg megmozgatása, amelyik eddig politikai és személyes okokból háttérbe szorult. A szakértelem és az emberi alkalmasság legfőbb feltételeinek eleget téve kell a valódi demokráciát érvényre juttatni e vezetők kiválasztásánál – bocsátotta előre lapunknak adott tájékoztatójában dr. Havasi János, a minisztérium szóvivője.

– A pályázatok elbírálásánál két alapelvet vesznek majd figyelembe: egyrészt azt, hogy szakmailag rátermett emberek legyenek, olyanok, akiket a helyi kollektíva is jó szemmel néz és elfogad, a másik pedig, hogy a mai tudományos követelményeknek feleljenek meg, tehát az, amit néhány intézetben lehet tapasztalni, hogy a korábbi évek vagy évtizedek ízlésterrorját erőltették rá az intézményekre, az a továbbiakban ne legyen. Nyilván egy újabb ízlésterror sem uralkodhat a közgyűjteményekben, a minisztérium mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a demokratizmus vagy a demokrácia álcája alatt egy belső szavatolósdi alapján történő kiválasztás legyen. Nyilvánvalóan nem célja a miniszternek, hogy politikai szempontok alapján ültessen oda valakit, mert azzal a magyar néprajzügy vagy képzőművészet például semmit nem nyerne, ha az igazgatók négyévente, az esetleges politikai rotációk következtében kicserélődnének, hanem mindenképpen a szakma legjobbjai közül szeretne választani. A pályázat elbírálása olyan kritériumok alapján fog történni, amelyek között szerepel majd a szakmai alkalmasság, a nyelvtudás, a nemzetközi tapasztalat és elfogadottság, a magyarországi elfogadottság, az illető tudományos tevékenysége, esetleg, hogy mennyire menedzserszemléletű.

A tanácsadó-javaslattevő bizottságok összetételéről egyelőre még dr. Bodor Sándor, a közgyűjteményi főosztály vezetője sem tud közelebbi felvilágosítást adni, mivel a rendszer részletei még nincsenek kimunkálva. Ez elég érdekes ahhoz képest, hogy a pályázatokat a hónap végéig kívánják meghirdetni, ezt követi majd a harmincnapos benyújtási időszak. A bíráló bizottságok tagjai között, a szakértők mellett, jelen lesznek az érdekképviseletek is. A döntés azonban a miniszter kezében van.

– A miniszter felelőssége a kinevezés – folytatja dr. Havasi János.

Ezt a felelősséget a minisztertől senki nem veheti el, hiszen a miniszteri jogosítványai között szerepel, hogy a felügyelete alá tartozó intézmények vezetőit ő nevezi ki, tehát ezt semmiféle belső szavazás – utalok az Iparművészeti esetére – nem pótolhatja. Viszont a miniszternek sem szándéka, hogy valakit a szakma álláspontja vagy egyöntetű tiltakozása ellenére kinevezzen, mert az hosszú távon semmit nem ér.

Az igazgatói állásokat eddig betöltőknek is megvan a lehetősége részt venni ezeken a széles körű, nyílt pályázatokon…

– Ezt az égvilágon semmi nem tiltja. Abban bízunk, hogy létezik azért Magyarországon a korábban előtérbe került vagy favorizált szűk körnél szélesebb szakembergárda is, akik talán korábban nem kaptak lehetőséget arra, hogy vezetői alkalmasságukat bizonyítsák. Az eddigi kinevezéseknél a legnagyobb szívfájdalmunk az, hogy az emberek egyszerűen még ma sem vállalnak, nem akarnak vagy nem mernek bizonyos posztokra jelentkezni. Ez a dolog szükségszerűen ellentmondáshoz vezet, mert ha kapacitálni kezdik a kimondottan jó képességű embereket – nem akarok a debreceni bíróesetre utalni –, ha ez a kormány vagy a kormánypártok részéről történik meg, akkor azt mondják, hogy a hatalom beavatkozik a jelölési rendszerbe, megerőszakolja a jelölési rendszert, azáltal, hogy egyeseket felkér a jelentkezésre. Holott nincs másról szó, mint hogy naponta bőrünkön érezzük, nagyon fontos és nagyon felelősségteljes állásokra rendkívül kevés a jelentkező.

Nagyon fontos lenne, hogy a belterjesség megszűnjön végre ebben az országban, hogy ne azok adják egymásnak a kilincset, akik esetleg születésüktől fogva jó környezetben nevelkedtek, és baráti alapon belekerültek a politikai életbe. S ezután valóban független szakértők által kiválasztott vezetők dolgozzanak.

Független szakértők?

– Egy biztos, ha a kiírt és előre nyilvánosságra hozott szakmai kritériumoknak az illető megfelel, és emberileg is alkalmas arra a posztra, akkor azt a miniszter ki fogja nevezni. Az más kérdés, hogy ha két-három azonos kvalitású ember között dönteni kell, akkor bizonyos szempontból a miniszternek a szubjektuma is dönthet.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon