Skip to main content

Próbalicit

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az árverezőt magát, a hivatal árverési csoportjának vezetőjét, aki majd a valódi földárveréseket is vezényli, három napig képezték Veszprémben. Az a négy földigénylő, aki vállalkozott erre a bemutatóra, a nyilvános előadás előtt kétórás oktatást kapott.

A szereplők több alaphelyzetet mutattak be. Volt előzetes megegyezés a licitálók között, volt egyformán tartott tét, amikor második fordulót kell tartani, volt eredménytelen licit, amikor a törvény szabta maximális árcsökkentés mellett sem jelentkezett senki. A közönség a végén semmit sem kérdezett – bár a bevezetőben felhívták rá a figyelmét, hogy teheti. Pedig a falu vezetőin, a Kárpótlási Hivatal népes stábján s más érintett hatóságok, pl. a Földhivatal munkatársain kívül főképp kárpótlásra igényt tartó érdekeltek ültek vagy harminc-negyvenen az esemény színhelyéül szolgáló iskolai tornateremben. Inkább idős emberek. Egy kisebb csoportnyi bácsi a szomszéd faluból, az irodalomtörténetből ismerős Öcsödről rándult át, a többségiek volt helyi földtulajdonosok. Itt van például a cserkeszőlői kisgazdaelnök, jelenleg a vízügy alkalmazottja. A család hajdani földje éppen a vízügyi vállalat területén fekszik. Bizony, itt van a pesti doktor úr is, platinaszőke feleségével és kislányával. Idén mindenesetre az egykori birtokhoz jöttek nyaralni. A házaspár láthatóan komolyan érdeklődik az öröklött föld iránt. Itt ugyanis sokszorosát éri, mint néhány kilométerrel arrébb. Mint a település neve mutatja, itt régen is , szőlőművelés folyt, ami becsessé tette a területet. A hatvanas években azonban termálvizet tártak fel, s azóta nagy fóliás kertészkedés, valamint fürdőélet bontakozott ki Cserkeszőlőn. A telkek értéke megsokszorozódott. Nem csoda, ha a doktor úr két hetet is rászán, hogy alaposan tájékozódjék, s kiépítse a megfelelő kapcsolatokat.

Érdemes megismerkedni a licitálókkal is, mert ha az árverés egyelőre babra megy is, ők tényleges földigénylők Cserkeszőlőn. Nem egyszerűen kárpótlásra jogosultak, hanem olyanok, akik kárpótlási jegyükre vagy téeszvagyonrészükre földigényt jelentettek be. A licitben való részvételnek ez a feltétele. Ám ha valaki benevez egy földterületért folyó licitbe, ezzel vagyonjegyét le is köti, s ha végül is visszalép, csak veszteséggel vonulhat ki. A vagyonjegy értékének 20 százalékát levonják tőle. A licit során szerzett földet pedig évekig nem adhatja el. A földigénylés határideje még nem zárult le, ezért végleges adat nincs, de a múlt hétig Szolnok megyében a mintegy 55 ezer kárpótlási igényből mindössze 500 földigénylést jelentettek be. Kisújszálláson például a kárpótlásra kötelezően elkülönített földalapnak csak az egyötödére futott be erre az időre kárpótlási földigény. (Az elkülönített terület nagyságát a megyei Kárpótlási Hivatal a mai gazdálkodó egység, téesz vagy állami gazdaság földjét érintő kárpótlási követelések összesítése alapján írta elő.)

Cserkeszőlőn a föld iránti igény alighanem sokkal nagyobb az átlagosnál, az itteni földtulajdon még a mostani bizonytalan időkben is biztos jövedelem. A licitálók szociáléja sejteti, hogy megfontolt befektetőkkel állunk szemben. Hárman középkorúak, egy pedig, farmernadrágos, kockás inges fiatal srác, már évek óta kertész bérelt földön. Az egyik középkorú úr a virágtermeltető vállalat területi ellenőre. Feltehetően alaposan ismeri a piacot. A másik – 50 hold után vár kárpótlást – jelenleg állatfelvásárló, a harmadik, aki szintén nagyobb birtok örököse, szövetkezeti főágazat-vezető. A falu polgármestere, egyébként állatorvos, kisgazda-támogatással nyerte el méltóságát, joggal remélhető tehát, hogy a magánvállalkozók útjában álló akadályokat, pl. azt, hogy a vízügy nekik nem bocsátott rendelkezésükre termálvizet a fóliák fűtésére, az új hatalmi és tulajdonviszonyok le fogják bontani.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon