Skip to main content

Szociálpolitikai alternatíva

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A hír nem csupán azért gondolkodtatta el e sorok íróját, mert holmi analógiák ingerkedtek vele. (Egyszer már kiadós felháborodást sikerült kiváltania azzal, hogy párhuzamot emlegetett Mezei és a tévé épületéből váratlanul kitiltott Hankiss esete között. Azóta, ha nem is Hankiss, de az ő egyik vezető munkatársa ellen úgyszintén rendőrségi vizsgálat folyik, melynek során a tévé több száz dolgozóját hallgatták ki.)

S nem is azért töprengett e dolgon, mert sajátos csereajánlatról szerezhetett tudomást: az újpesti polgármester megüzente Mezeinek, amennyiben a fegyelmi elbocsátás ellen munkaügyi bírósághoz fordul, ő feljelentést tesz a rendőrségen. Ha Mezei nem ugrál, hanem csöndben belenyugszik menesztésébe, akkor persze más, ez esetben a polgármester sem megy a rendőrségre. (Nagyrabecsülésünk a nálunk ezerszer tapasztaltabb Népszabadságnak, de a hírnek ezt a mozzanatát a Beszélő szükségesnek látta ellenőrizni. Igaznak bizonyult…)

Ami a Mezei-történet legújabb fejezetében különösképp elgondolkodtató, az az, hogy ezúttal – a kényszerképzetszerűen kísértő tévés történettől eltérően – nem csupán az Újcsakö dolgozóit és külső, alkalmi munkatársait idézték be a rendőrségre, hanem a családsegítő klienseit is. Segítséget kérő, támogatásra szoruló újpesti családanyákat, magányosokat, nyugdíjasokat. Mind a kétszáz-valahányat, akik az elmúlt két évben aláírták, hogy segélyt vettek át az Újcsakötől.

Az újpesti rendőrkapitányság illetékes nyomozója udvariasan közli, hogy egyelőre, az ügy lezárásáig semmiféle felvilágosítást nem adhat. Így nem tudhatom, csak remélhetem: a nyomozók a kihallgatások során önmegtartóztatóak lesznek, s szigorúan a tárgynál maradnak. Megelégszenek azzal, hogy a kliens büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik: valóban ő írta-e alá azt a nyugtát – mondjuk – valamikor húsz hónappal, meg kilenc hónappal ezelőtt, és először valóban 1000, azután meg 600 Ft-ot kapott-e. Még véletlenül sem kanyarodnak arrafelé, hogy nem végez-e az aláíró maga, netán a kedves házastársa feketemunkát, nem kereskedik-e alkalmasint lopott holmival nagy ínségében, s hogy miből él fölöttébb gyanús szomszédja, akinek kétes üzelmeiről egy másik folyó nyomozásuk kapcsán tudnak, s amúgy is fel akarták keresni a ház lakóit.

De gyanítom, hogy a mégoly tapintatos rendőrségi kihallgatás is számos rászorulónak veszi el a kedvét attól, hogy még egyszer az életben családsegítőhöz, önkormányzathoz forduljon. Nem szeret rendőrségre járni, nem szereti, ha rendőrségi idézést hoz a postás, nem kíván ezer gondja-baja mellé egy ezeregyediket. A rendőri eljárás akarva-akaratlan szociálpolitikai faktorrá lesz, elhessenti a közpénzt ostromlók nem elhanyagolható részét. Csak jó, ha kevesebben vannak, ettől végül is csökken a kínzó szociális feszültség. Mármint a hivatalnokoké és szociális munkásoké, akikre az ingadozó vagy megroppant egzisztenciák gondja zúdul… Csak gratulálhatunk az újpesti önkormányzati vezérkarnak!

Különben, mióta az önkormányzatokat utolérte a hét szűk esztendő, hirtelen sok-sok városi családsegítő munkáját kezdték vizslatni a Magyar Ugaron nevelkedett képviselők. Van város, ahol a segélyezettek névsorát kifüggesztik, van, ahol tételesen beszámoltatják a szociális munkásokat, kinek, milyen okból állapítottak meg segélyt. (Tartozás visszafizetésére, abortuszra, vagy épp mert a házastárs a kurvájára költötte a családi jövedelmet, hogy néhány lehetséges okot idézzünk, amit a kliens különösen szívesen szellőztet egy önkormányzati közgyűlés előtt.)

Adatvédelmi törvényünk már van, ismerjük az orvosi titoktartás intézményét is. A bankbetétet és az értékpapírtulajdonlást anonimitásba lehet burkolni. A nyomor nyilvános? A szociálisan kiszolgáltatott magánélete lehet közpréda? Ezzel fizet a segélyezett a közpénzért? Igen, ez is szociálpolitikai alternatíva. Van, aki forrón, van, aki hidegen, olyan is, aki szabadon… S van, aki megalázva szereti?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon