Skip to main content

Rosszkedvű karnevál

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az viszont biztos, hogy Fidel Castro július 26-án, a Moncada laktanya ellen, 1953-ban megkísérelt sikertelen merénylet évfordulóján, szólni fog a menekültek kérdéséről. Az sem kétséges, hogy a kubai forradalom őszülő szakállú vezetője külföldi provokációt fog emlegetni. Új vonás lesz, hogy az Egyesült Államok és a nyugati hatalmak mellett most Csehszlovákia is a vádlottak padjára fog kerülni, hiszen a követségfoglalási hullám a csehszlovák diplomáciai képviseletre történt behatolásokkal kezdődött.

A mostani menekültügy alighanem múló, de mindenképpen jelzésértékű incidens lesz a mozgalmas kubai belpolitikában. Azt mutatja, hogy a kubai ellenzék komoly figyelemmel kíséri az egykori szocialista táborban történt és történő változásokat, s az Európa keleti felén bevált módszereket próbálja a karibi szigetországban kipróbálni.

Nem véletlen, hogy az első menekültek a csehszlovák követséget vették célba. Václav Havel csehszlovák államfő néhány héttel ezelőtt személyes levelet küldött Fidel Castrónak. A levélben a drámaíró elnök a civilizáció szégyenének nevezte, hogy Kubában nem sokkal korábban elítéltek hét emberjogi aktivistát, s az összes kubai politikai fogoly azonnali szabadon bocsátását követelte. Castro két nappal később hasonlóan kemény hangvételű levélben válaszolt. Mint írta, Havel teljesen tudatlan a kubai belső helyzetet illetően, s határozottan elutasította az országa belügyeibe történt durva beavatkozást.

Kérdéses azonban, hogy a demokráciát lehet-e ilyen módon importálni? Eddig megalapozatlannak bizonyultak azok a várakozások, hogy a Kelet-Európán végigsöprő vihar megrengeti Castro rendszerét. Az is komoly csalódást okozott, hogy a szokatlansága miatt meglepő szovjet–kubai „nyilvánosságvita” semmilyen megrázkódtatást nem okozott a két ország kapcsolatában, sőt az idén aláírt szovjet–kubai áruforgalmi egyezmény minden korábbinál nagyobb volumennel számol. Igaz, Moszkva jelezte: az eddigi gazdasági kapcsolatokat (értsd ezalatt az egyoldalú szovjet támogatást) új alapokra kell helyezni, s Geraszimov szovjet külügyi szóvivő azt is bejelentette, hogy az évi 5 milliárd dolláros segélyt fokozatosan meg fogják szüntetni.

Havannában azonban tisztában vannak azzal, hogy ezek a bejelentések nem annyira a kubai vezetésnek szánt figyelmeztetések, mint inkább az amerikai kormánynak szóló jelzések. Washington ugyanis nyíltan értésre adta, hogy nem tartja addig elképzelhetőnek a szovjet gazdaság anyagi támogatását, amíg a Szovjetunió jelentős összegekkel segíti Kubát. A kubai támogatás anyagi részében a szovjet vezetés kész engedni az amerikai követeléseknek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kívánná „erősíteni a hagyományos szovjet–kubai kapcsolatokat”.

Azt sem lehet kizárni, hogy Moszkvában sokkal jobban ismerik Kubát, Fidel Castro rendszerét, mint az Egyesült Államokban. Az eddigi fejlemények arra mutatnak, hogy a külső nyomást Castro mindig a maga javára tudta fordítani. Minden ellenséges lépés igazolja a hivatalos kubai propagandát, mely évtizedek óta sulykolja a kubaiakba a fenyegetettség érzetét, s a kis Kuba hősies ellenállásának dicsőítésével sikerrel tudja feledtetni a lakosság többségével az üres üzletek látványát.

Ráadásul jó táptalaja van ennek a propagandának. Ritka büszke nép a kubai. Nincsenek nemzetiségi gondjai, s a meglévő faji ellentétek sem haladják meg azt a mértéket, ami a nemzettudatot komolyan veszélyeztethetné. Kubában szállóige a nemzeti költő, José Marti egyik mondása, miszerint „ez a bor savanyú, de ez a bor a mienk” – azaz, lehet, hogy az, ami kubai, nem olyan jó, mint a külföldi, de a kubaiaknak éppen azért jó, mert kubai.

A kubai vezetésnek emellett van egy másik fontos ütőkártyája is: a kubai forradalom. A kubaiakat nem kellett erőszakkal rávenni arra, hogy építsék ki a világ egyik legtökéletesebb lakosság-ellenőrző és -mozgósító rendszerét, a Forradalmi Védelmi Bizottságok hálózatát. A közvetlen katonai veszély elmúltával békés feladatok ellátását bízták a DCR-ekre, elsősorban a megélhetéshez nélkülözhetetlen élelmiszer, ruha és egyéb fogyasztási cikkek vásárlásához szükséges jegyek elosztását.

Az évek során aztán a „szomszédok” fogalma politikai kategória lett Kubában. A szomszédok egymásról mindent tudnak, életük a másik szeme előtt zajlik, már csak annál az egyszerű éghajlati oknál fogva is, hogy a helyi hőséghez illő, szellős építésű lakásokba nehéz lenne bezárkózni.

Az sem elhanyagolható körülmény, hogy Fidel Castro már a forradalom kezdetén felismerte, hogy az új rendszer belülről akkor van a legnagyobb biztonságban, ha kiengedi a szigetről ellenfeleit. Az elmúlt három évtized három nagy kivándorlási hullámában majd’ egymillióan hagyták el Kubát, így távozott az a réteg, amelynek elégedetlensége társadalmi robbanáshoz vezethetett volna. (Az csak Fidel Castro „csínytevésének” tekinthető, hogy a legutóbbi nagy kivándorlási hullámban, 1980-ban, a hatóságok jó néhány köztörvényes bűnözőt is az Egyesült Államokba induló hajókra ültettek.)

Éppen ezért nyugodtan mondhatta a napokban a kommunista párt egyik magas rangú funkcionáriusa, hogy az ellenzék tevékenysége nem igazán nyugtalanítja a vezetést. Közölte, hogy 83 különböző ellenzéki csoportról tudnak (az adat pontosságában nem érdemes kételkedni, gondoljunk csak a „szomszédokra”), de ezek többségét gyakorlatilag csak egy-egy család alkotja.

A feszültség azonban érezhető, hiszen ma már a forradalmárok unokái lépnek lassan a színre. Ezt a nemzedéket már nem lelkesíti annyira a forradalom hősiessége, hétköznapibb célokat szeretnének elérni. Ők jelentik azt a bizonytalansági tényezőt, amely valóban komoly főfájást okoz a vezetésnek. A gazdaságban nehéz idők várhatók, s ennek elsősorban a korábbi kelet-európai testvérek „árulása” lesz az oka. (Azt sem könnyű megmagyarázni, hogy ezeknek az országoknak vajon miért lett elegük a szocializmusból.)

A kommunista párt már megkezdte az előkészületeket a jövőre sorra kerülő IV. kongresszusára. Ennek keretében országos vitát kezdeményeztek arról, hogy miként lehetne az irányítást javítani, a gazdaságot hatékonyabbá tenni. Radikális változásokról tehát szó sincs, csak a Kelet-Európában oly jól megismert „tökéletesítésről”.

Ebbe az építő vitába viszont nem férnek bele az olyan disszonáns jelenségek, mint a követségeken feltűnő menekültek.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon