Skip to main content

Szabad az út a német egységhez

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ezen a hétvégén is tele voltak német ügyekkel a hírügynökségi jelentések. Szombaton megtartotta első ülését a 2+4-es bizottság, s ugyanezen a napon befejeződött von Weizsäcker nyugatnémet köztársasági elnök lengyelországi látogatása. Vasárnap körzeti, városi és községi választások voltak Kelet-Németországban, Pöhl, a Bundesbank elnöke fölszólalt a hetek tanácskozásán; Berlinben (a város nyugati és keleti részében) megkezdte tanácskozását a Zsidó Világkongresszus.

A kelet-németországi helyhatósági választás, amelyet a hivatalos indoklás szerint azért hoztak előre, mert az előző – még a Honecker-érában – csalásra épült, nem hozott lényeges változást az előző havi általános választásokhoz képest. De azért elég szembetűnő változásokat hozott. Vezető párt maradt, de március óta több mint 6 százalékot vesztett a CDU, amely 34,3 százalékkal végzett az élen. A második helyre, éppúgy, mint márciusban, az SPD került, amely alig néhány szavazatot vesztett 21,2 százalékot kapott. Győzött Kelet-Berlinben (ahol a PDS, az „utódpárt” kaparintotta meg a második helyet, a CDU csak harmadik lett), úgyhogy most a hajdani főváros mindkét részében az SPD a legnagyobb párt. Kérdés, hogy ez növeli-e Kohl amúgy sem túl nagy hajlandóságát a főváros visszaköltöztetésére Bonnból Berlinbe. Berlin egyébként nem kivétel: Lipcsében, Magdeburgban, Rostockban is szociáldemokrata lesz a főpolgármester. A CDU fellegvára ezúttal is Türingia és Szászország volt, az a két tartomány, amelyre az előző választáson a nyugatnémet kormánypárt propagandáját összpontosította.

Az egyik legfeltűnőbb jelenség a bajor CSU által életre keltett DSU visszaesése volt. A jobboldali radikálisok és az újnácik „jobboldali alternatíva” nevű pártja nem indulhatott, a DSU rendeltetése lett volna, hogy a „javíthatatlan tegnapiak”, az idegengyűlölők, az „acélsisakosok” politikai otthonává váljék. A DSU azonban csupán 3,4 százalékot kapott, majdnem 3 százalékkal kevesebbet, mint márciusban. Egyes megfigyelők szerint azért, mert képviselői – bizonyos nyugatnémet politikusokkal és újságokkal kartellben – megtámadták az új kormányfő őszinte, az átmeneti szakasz keletnémet polgárának lelkivilágához valóban hozzáférő, a nacionalista húrok megpendítését gondosan kerülő bemutatkozó beszédét. „1989 ősze békés forradalmának hordozóit kimagasló hely illeti meg a német történelem lapjain” – mondotta máris nevezetes beszédében De Maiziere. „Mi nem voltunk hősök a múltban sem. Szeretnénk tanulni azoktól, akik e sötét időkben merték vállalni a politikai ellenállást.” „Ismernünk kell lelki sérüléseinket, amelyek a gyűlölködés, a türelmetlenség, az új, immár antiszocialista opportunizmus, a fáradtság és kétségbeesés formáját öltik. Kölcsönösen segítenünk kell egymásnak, hogy szabad emberré válhassunk.”

De Maiziere kifejtette, kormánya tudatában van a Szovjetunió irányában fennálló történelmi adósságának, és leszögezte: „Szabadulásunk történelmi folyamatában sok pozitív ösztönzés hatékony egybekapcsolását Mihail Gorbacsovnak köszönhetjük A glasznoszty és a peresztrojka tette lehetővé az NDK felszabadulását elindító polgárjogi mozgalmakat.”

(Világgazdaság, 1990. május 8.)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon