Skip to main content

Szorongva és reménykedve: az új európai értékközösség felé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Úgy tűnik, hogy a végén Akhilész mégiscsak utoléri a teknőst, és a bő évtizeden keresztül egyformán távolinak tűnő EU-csatlakozás 2004-ben valósággá válhat. A tapasztalat azt mutatja, hogy az EU-csatlakozás a nálunk unióérettebb országok társadalmainak adaptációs képességét is próbára tette, a régóta piacgazdasági és demokratikus körülmények között élő társadalmakban is olyan alkalmazkodási folyamatokat kényszerített ki, amelyek sem egyszerűek, sem fájdalommentesek nem voltak.

Bizton feltételezhetjük, hogy ez a mi esetünkben fokozottan így lesz. A magyar társadalom még magán hordozza a Kádár-rendszer nem egy vonását, a rendszerváltást követően kialakult magyar demokrácia és magyar piacgazdaság számos olyan jellemző jeggyel bír, amely rosszul illeszkedik az EU gyakorlatához és értékrendjéhez.

Az EU értékközösség. Ez a kijelentés gyakran elhangzik ugyan, de implikációit ritkán vizsgáljuk olyan alapossággal, mint amilyet megérdemel. A politikai elit a gazdaság nyelvén adja el az EU-csatlakozást, a választópolgárok gazdasági előnyöket remélnek tőle, a sajtó a lehető legszűkebb értelemben vett gazdasági szempontból elvégzett költség-haszon elemzés alapján értékeli a csatlakozási feltételeket.

Pedig abból, hogy az EU nem merőben közös piac, hanem értékközösség, fontos dolgok következnek. Mindenekelőtt az, hogy az EU-csatlakozás nem csak a politikai elitre és a gazdasági élet kapitányaira hárít feladatokat, hanem az egész magyar társadalomra. Az EU-tagságnak akkor lesz igazán értelme, ha a magyar társadalom sokkal alaposabban internalizálja a liberális-demokratikus értékrendet, mint amennyire az a rendszerváltás óta megtörtént. A magyar társadalomnak toleránsabbá, nyitottabbá, demokratikus értelemben felnőttebbé kell válnia ahhoz, hogy az ország EU-tagsága által nyújtott szabadságlehetőségekkel élni tudjon. Még a tagság szűk értelemben vett gazdasági ígéreteit is csak ebben az esetben lehet teljes mértékben valóra váltani.

Ezek a kérdések képezték a kiindulópontját annak az előadássorozatnak, amelyet immár hagyományos partnerünkkel, a Rubicon folyóirattal közösen szerveztünk történelemtanároknak, amelyre közvetlenül a népszavazás előtt, március 29–30-án és április 5–6-án rendeztünk a Friedrich Naumann Alapítvány támogatásával. A népszavazási kampányt elemző tanulmányok elkészítéséhez a Soros Alapítvány nyújtott támogatást. A konferencián elhangzott előadások szerkesztett változatát két részben közöljük (jelen számunkban Csaba László, Majtényi László és Szent-Iványi István írása olvasható). A publikációt ugyancsak a Friedrich Naumann Alapítvány támogatása tette lehetővé.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon