Skip to main content

Terror és leadership

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A terrorizmus első politikai sikere: az al-Kaida megnyerte a spanyol szocialisták számára a parlamenti választásokat. Nem ez volt az első és nem ez lesz az utolsó gyáva európai térdre borulás az iszlámista terrorizmus előtt.

A spanyolok, akik még napokkal 11-M (a március 11-i szörnyű madridi merényletek) előtt is annak tudatában támogatták a konzervatív Néppártot, hogy az segítette Amerikát Irak ügyében, kétszáz halálos áldozat után azt mondták: „az ő háborújuk, a mi halottaink.” A merényletek után, az első 48 órában teljesen logikus módon az ETA került az érdeklődés fókuszába, a politikai elemzőkhöz, lapokhoz hasonlóan maga a kormány is azonnal a baszk terroristákat gyanúsította a tömeggyilkossággal. Aztán lassan beúszott a képbe az al-Kaida és az arab szál, a spanyol baloldal, az ETA és a szimpatizáns értelmiség pedig úgy kérte ki magának a baszk terrorszervezet gyanúsítását, mintha az ETA valami pacifista bélyeggyűjtő egylet lenne, amelytől mindig is távol állt civilek tucatjainak lemészárlása, és mintha néhány tagja nem éppen vasútvonalak iránt érdeklődött volna napokkal a merényletek előtt.

Innentől már ismerős forgatókönyvet láthattunk: a spanyol közvélemény minden bizonyíték nélkül „hazugsággal” és „manipulációval” vádolta Aznart és kormányát (akárcsak Blairt és Bush-t az iraki fegyverek ügyében), a választást kis fölénnyel, Amerika- és háborúellenes retorikával a szocialista PSOE nyerte (akkor most ki is manipulált?), miniszterelnök-jelöltjük, Zapatero pedig még a győzelem óráiban kioktatta Blairt háborúilag, a maga részéről pedig bejelentette: Spanyolország kivonja 1300 fős rendfenntartó kontingensét Irakból. Európai botrány ez a javából.

Ha ez a magatartás összeurópai mintává válik, ha Európa nem hajlandó részt venni többet a terrorizmus elleni harcban, akkor a választók a legközelebbi alkalommal könnyen elsöpörhetik a többi Amerika- és háborúpárti európai kormányt is. Sőt, Amerikában akár Kerry is győzhet azzal az üzenettel, hogy Irak csupán egy nagy hiba volt. Mindezzel nem az a gond, hogy ki kormányoz, hanem az, hogy így a terror máris nyert. Ha 11-M üzenete az, hogy ha nem bolygatjuk őket, akkor ők is békén hagynak minket (lapzártakor a békepárti franciákat is befenyegették merénylettel, az iszlámellenesnek minősített „fejkendőtörvény” miatt); ha Európa azt hiszi, hogy az iszlámista őrülettel szemben esélye lehet valamiféle gyáva, erkölcstelen appeasement-politikának; ha Európa felmondja 9/11 utáni szabadság- és demokráciapárti szolidaritását az Egyesült Államokkal, akkor e hazug, rövidlátó önbecsapásnak beláthatatlan civilizációs következményei lehetnek.

Ebben a helyzetben, amikor a terroristák nyeregben érezhetik magukat, nem valamiféle behódoló, a (természetesen és joggal) békepárti többség vélt érdekeire hivatkozó „népbarát” politikusi magatartásra van szükség, hanem egy olyan felelős attitűdre, amely mer felelősséget vállalni, amely a morális alapon megindokolt elveket, a szabadságot többre értékeli a napi politikai hozamnál. Olyan politikusi kvalitásokat illene most felmutatni, amelyek garantálják, hogy a nemzet érdeke, az európai szabadságot és demokráciát is fenyegető iszlámista terror elleni harc nem népszavazás tárgya. Ezt a felelős politikusi magatartást nevezik leadershipnek. Fókuszáljunk is ezért arra az emberre, aki Európában a leginkább megtestesíti ezt az attitűdöt: a brit miniszterelnökre. Szinte borítékolható, hogy az ő megbuktatása lesz az al-Kaida következő európai sikere.
Ha most nem találjuk a tömegpusztító fegyvereket Irakban, akkor ez azt jelenti, hogy nem is léteztek? Ha pedig nem léteztek, akkor kár volt lerohannunk Irakot? Ezt a kérdést teszi fel a fél nyugati világ Bush-nak és Blairnek címezve: a politikai ellenzék, a sajtó, a véleményformáló értelmiség, szélsőjobbos publicisták és balliberális think tankek – de nem, pontatlanul fogalmaztam, nem is kérdik, hanem állítják mindezt, határozottan, vádló hangsúllyal, a legőszintébbek még azok, akik hozzáteszik: ők megmondták előre. Tényleg megmondták.

A háborút ellenző balos értelmiség tudatos Amerika-ellenes és antiimperialista politikai döntés alapján kezdettől fogva ellenezte a háborút, a nyilvánvaló tényekre, a tömegpusztító fegyverek jelentette potenciális fenyegetésre és a józan észre való tekintet nélkül. A tömegpusztító fegyvereken (WMD) kívül hidegen hagyta még a liberális baloldalt: Irak és egyes terrorista csoportok bizonyított együttműködése; a veszély, amit állami laborokban gyártott antrax-ampullák fegyveres iszlámisták kezében jelenthetnek; az iraki emberi jogi helyzet; a politikai és vallási kisebbségek elleni terror; a kínzások, a tömegsírok; a kurdok elgázosítása pedig olyan régen volt, hogy szinte eltörpül azon súlyos emberiségellenes bűntett mellett, hogy Bush adót csökkent és nem hajlandó aláírni Kiotót.

Nincs meg a WMD, és a világ emiatt azon kesereg, hogy kár volt Irakot felszabadítani. Megáll az ész és körülnéz.

Hosszú hónapok óta itt tartunk: a bizonyítási kényszer megfordításánál, a logika feje tetejére állításánál, a ráció megcsúfolásánál. Egészen biztos, hogy az amerikai és a brit hírszerzés nagyon komoly szakmai hibákat követett el az 1998–2002-es időszakban Irakban, biztos, hogy túlbecsülték a veszélyt – ám a veszély elég megalapozottnak tűnt, még németek, franciák és Hans Blix számára is. 1991 óta közel másfél tucat ENSZ-határozat született azért, hogy Szaddám számoljon el WMD-jével, és mindegyik határozat Szaddámra rótta ezt a kötelességet. Most, hogy nem került elő az arzenál, Bush és a Londonban különös erőfeszítéssel boszorkányüldözött Blair magyarázkodhat, hogy márpedig pár éve még léteztek ilyen fegyverek.

Talán a divatos amnézia terjedése ellen hathat, ha felidézzük: 1991 áprilisában születik meg az ENSZ 687-es határozata, amely felszólítja Irakot: semmisítse meg tömegpusztító fegyvereit, amelyekkel több mint egymillió iraki, iráni, kurd polgár halálát okozta. Az olajembargót csak 1996-ban, részlegesen oldja fel az ENSZ, hogy az Oil for food program keretében a rezsim legalább élelmiszert és gyógyszert tudjon behozni a nélkülözőknek (mint tudjuk: a rezsim ezt sem teszi meg, az olajbevétel az elnöki palotákba folyik). A UNSCOM fegyverzetellenőreinek 1998-as beszámolója szerint Szaddám nagyrészt eleget tett a felszólításoknak, bár biológiai fegyverei, laborjai még vannak. Búvóhelyeken ideggázokat, egyéb programokra utaló jeleket találnak, ezeket megsemmisítik, Szaddám viszont kirakja az országból az ENSZ-ellenőröket. Clinton elnök és Albright külügyminiszter pedig (titkosszolgálati anyagokra hivatkozva) annyira fenyegetőnek tartják az iraki veszélyt, hogy – a britekkel együtt – még 1998 decemberében négy napon át bombázzák Irak feltételezett stratégiai központjait, fegyverközpontjait, vegyi laborjait. Szakértők szerint az arzenál egy része akkor semmisült meg.
Három tényt tehát biztosan tudunk. Az egyik: a 90-es évek elején-közepén Irak bizonyítottan rendelkezett biológiai és vegyi fegyverekkel, és bizonyítottan folytatott nukleáris kutatásokat (a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a nyugati titkosszolgálatok eltérően ítélték meg, hány évre van Szaddám az atombombától). Aztán tudjuk azt is, hogy ha Szaddám megsemmisítette arzenálja maradékát, akkor azt a legnagyobb csendben, az ENSZ-et megkerülve, az ENSZ ellenében tette.

Íme, az azóta is rejtélyes sorsú, meg nem talált tárgyak 1998-as listája (az egyszerűség kedvéért a Weekly Standard iraki adatokra alapozott összeállítása nyomán; a részletes biológiai és vegyi készletet, valamint az iraki megtévesztés évtizedes történetét lásd a Globalsecurity.org honlapján, mindezt a teljesség igénye nélkül): 3,9 tonna VX ideggáz, 8500 liter antrax, 4 ezer tonna mérgesgáz-alapanyag, 500 vegyi fegyvert hordozó bomba, 157 biofegyvert hordozó bomba, 107 500 vegyi fegyvert rejtő burok, 25 vegyi- és biofegyvert hordozó rakéta. És soha ne felejtsük el a pár évente visszatérő iraki nukleáris kutatásokat, és azt se, hogy bár a nigeri hasadóanyag-sztorit az olasz titkosszolgálat pontatlanul tényfeltárta, tény (ugyanis Niger is elismerte), hogy az iraki vásárlási szándék megvolt, csak éppen az afrikai ország kikosarazta Szaddámot.

Végül a harmadik kétségbevonhatatlan tény: az amerikaiak még keresnek, ám a mai napig nem találtak WMD-t. Az októberben még több tucat WMD-programról beszámoló, a mostani terepmunka sikertelensége miatt lemondott, ám az iraki háborút ma is abszolúte legitimnek tartó amerikai főellenőr, David Kay szerint Irak a 90-es évek közepére megsemmisíthette fegyvereit, egy részét Szíriába csempészhette még a háború előtt. A Bushnak, Blairnek hadat üzenő értelmiség azonban, amelyik természetesen a WMD megtalálásának esetén is éppígy gyűlölné Bush-t, Blairt és a katonai beavatkozást (sőt, azt állítaná, hogy az amerikaiak csempészték oda az ampullákat), azt próbálja elhitetni a világgal, hogy „meg nem talált WMD = nem létező WMD”, Irak tehát kvázi soha nem jelentett fenyegetést a régióra vagy a szabad világra. Ahogy Óceánia sem állt „soha” hadban Eurázsiával.

Ma látjuk igazán világosan, hogy Szaddám idején milyen komoly problémát okozott az amerikai és a brit hírszerzésnek az iraki felderítés. Kevés volt a lehetőség személyes kontaktusokra, napi operációkra, az iraki tudósok megfélemlített emberek voltak, akik saját főnökeiknek is kénytelenek voltak hazudni, sok volt a pontatlanság és a téves információ (ide kell valószínűleg sorolnunk néhány fegyverfajtának a brit kormány által jóhiszeműen jelentésbe foglalt 45 percen belüli bevethetőségét), a szabad világ nem tudta pontosan, mekkora fenyegetést jelentett Szaddám. Ezért nem kellett volna akcióba lépni tavaly márciusban?

Épp ellenkezőleg: a háború azért indult, mert nem tudtuk pontosan, mire képes az eszelős diktátor, miközben pontosan tudtuk, hogy mindenre. A máig létező antrax- és ricinveszély erősen csökkenthető, ha kontroll alatt tartjuk a gyártásában/terjesztésében érdekelt államokat, a gonosz kétségtelenül létező tengelyét. A terrorista szabadcsapatoknak állami hátországra van szükségük, s a war on terror célja éppen ennek a megakadályozása, például a szabadság és a demokrácia exportja révén.

Most azt mondják: az ENSZ jól végezte a dolgát, a szankciók és a fegyverzetellenőrök működtek. Lehet. Ám a líbiai és az iráni hadipotenciált éppen hogy alulbecsülte a hírszerző közösség, még szerencse, hogy az antiterrorista háború eredményeként mindkét ország elkezd lassan kooperálni a nyugattal. A tavalyi vita Washington–London és Párizs–Berlin között pedig nem arról szólt, hogy veszélyes-e Irak (igen), hogy elszámolt-e Szaddám a korábbi arzenáljával (nem), hanem arról: közvetlen és nyilvánvaló-e a veszély, tehát milyen eszközökkel lépjünk ellene. És főleg: mikor? Adjunk-e még időt, még egy esélyt a fegyverzetellenőröknek, vagy elég a nemzetközi közösség által egyhangúlag jóváhagyott 1441-es ENSZ-határozat alapján cselekedni? Amerika a megtámadott államok önvédelmi jogán, egy belengetett francia és orosz ENSZ-vétó nyomán lépett. És vele együtt Nagy-Britannia.
Arról, hogy honnan az európai (benne: a magyar) liberális értelmiség Bush-fanyalgása, az „ostoba texasi cowboy” kiirthatatlan toposza, hogy ennek van-e köze a komcsi időszak anti-Reaganizmusához (nagyon is) és a mai antiamerikanizmushoz (mi az hogy), és hogy szerintem miért kéne a liberálisoknak támogatniuk George W. Bush-t, majd máskor, bővebben. Most fejezzük csak ki tiszteletünket az EU kedvenc ellenségképének, Amerika utolsó csatlósának, a brit miniszterelnöknek, akit a Hutton-jelentés felmentett ugyan a titkosszolgálati adatok manipulálásának vádja alól; aki Irakban győzött ugyan, ám Londonban, a véleményformáló médiaértelmiség ellene indított háborújában máris vesztett.

Whitewash, tisztára mosás – állítja a Hutton-jelentésről Blair baloldali ellenzéke, amely a lordbíró vezette alsóházi bizottságtól mindenképpen azt akarta hallani, hogy a WMD csak ürügy volt Irak imperialista és (emlékszünk még az érvre?) olajügyi lerohanására. Washington után Londonban is független parlamenti bizottság vizsgálja a hírszerzés tévedéseit, hibáit – ám ez nyilván nem hatja meg azokat, akik a BBC hullámhosszán is folytatják Blair elleni tudatos kampányukat. Nem véletlen, hogy Blair pozíciója a Hutton-jelentés ellenére megingott: ez kizárólag a fenti értelmiség és ellenzék által előállított társadalmi klímának köszönhető.

A Bliarré (hazuggá) névtorzított miniszterelnök természetesen megtehette volna, hogy a háború mellett szóló három egyenértékű érvből (a WMD, a terrorista kapcsolat-szál, az emberi jogok helyzete) nem a WMD-t, hanem a human rightsot hangsúlyozza – hiába tette volna. A neokon National Review-ban John O’ Sullivan mutat rá találóan arra, hogy ironikus módon épp a most hiteltelenített WMD volt az egyetlen ok, amivel Blair saját húzódozó Labour-frakcióját meggyőzhette a háborúról, hiszen sem az emberi jogok, sem a demokrácia nem volt elég „szexi” szempont a parlamenti baloldalnak. Senkit nem érdekel természetesen az az (éppen a BBC által kezdeményezett) friss felmérés sem, amely szerint az irakiak többsége „elégedett vagy nagyon elégedett” élete alakulásával a felszabadítás óta, s 70 százalékuk szerint az „élet jó vagy nagyon jó irányba változik”. A baloldalt ritkán érdekli az a nép, amelyre állandóan hivatkozni szeret.
Tony Blair leginkább annak köszönheti a démonizálást, hogy önálló ember, tartása van, belső, morális meggyőződésből cselekszik. Ez ma Európában: unikum. Egész politikai karrierjét, személyes hitelét erre a háborúra tette fel, ennek az emberi-jogi antiterrorista meggyőződésnek az alapján győzködte saját Labour-renitenseit hónapokon át. Ez, kizárólag ez különbözteti meg a felelős, szuverén leadershipet az olcsó, népszerűség-hajhászó populizmustól. Ráadásul baloldali tabut tör: nem gondolja, hogy a briteket, svédeket, németeket megilleti a demokrácia és a jólét, az arabokat meg nem. Nem gondolja, hogy a tolerancia jele, a kulturális másság békén hagyása, ha távoli népnyúzókat érintetlenül hagyunk. Hogy tétlenül kell néznünk, amint földalatti biológiai-vegyi laborokból Baath-párti fasiszták röhögnek a képünkbe – miközben al-kaidista haverjaik néhány ampullányi ricinnel a zsebükben már ott ülnek az Air France valamelyik járatán.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon