Skip to main content

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Még 1982 tavaszán szerettem volna hozzájutni az akkor illegalitásban megjelenő Beszélőhöz, s ezért igyekeztem – jó barátom és harcostársam tájékoztatása alapján felkeresni Rajk Lászlót a Galamb utcai címen. Az épület előtt járkálva és fürkészve nemkívánatos személyek felől – egy férfi lépett ki a kapun. Ön volt az.

Kellő igazolás után – megmutatva személyi igazolványomat, a munkahelyi igazolványt és az ’56 előtti papírjaimat, melyek szerint akkor a Közl. Min. egyik központi hivatalának oszt. vezetője, a találkozásunk alkalmával pedig, mint nyugdíjas gépkocsivezető, mutatkozhattam be; ezekből látva, hogy nem rendőrkopóval találkozott, előhúzott egy példányt az áhított lapból.

Ott voltam a tömegben annak idején Lakitelken, s együtt reménykedtem, hogy eljön a mi időnk is. Azóta is lelkes propagálója vagyok az MDF-nek, s az itteni barátaim szerették volna, ha vállalom a megyénk 8. választókörzetében a képviselőjelöltséget.

Boldog voltam, de nem vállalhattam, hiszen már 75 éves vagyok, s az elkövetkező nagyon nehéz, kemény harcokhoz friss, fiatal erő kell, én viszont örvendek és hálát adok a jó Istennek, hogy megengedte érni népünk sorsának várható javulását s főleg szabadságát.

Politikai útjaink szétváltak, de jó szándékaink, reményeink s győzelmünk közös lesz, tudom.

A Városligetben tartott gyűlésen készült fényképek másolatát tisztelettel küldöm, bízva abban, hogy kedves emlékeket fognak Önben kelteni.

Tartsa meg a jó Isten erős akaratát, elszántságát, és segítse győzelemre szegény hazánk dicsőségére.

Rudabánya, 1990. február 12.

Igaz tisztelője.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon