Skip to main content

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
F. Havas Gábor: Szociális örvény (Beszélő, 1993. január 9.)


Nem kevés iróniával olvastam a Beszélő január 9-i számában a szociális törvény kritikájáról szóló írását: lám-lám, a hatalom még saját kedves gyermekeivel, a „háromgyermekes családmodell” programját megvalósító három- és többgyermekes családokkal sem bánik egyformán, és az igazán elesetteket ezután sem fogja – még közülük sem – támogatni. Nem véletlen, hogy Kupa úr egy lakossági fórumon kijelentette, hogy a családi jövedelemadózást valójában a magas jövedelmű nagycsaládosok akadályozták meg. Ők, és nem az érdekeiket megvédeni nem tudó szegény családok alapították a Nagycsaládosok Érdekvédelmi Egyesületét, és a kormányzatba bejutott kereszténydemokrata vezéregyénségeik sikerrel valósítják meg a pozitív diszkrimináció politikáját, legyen szó 90 százalékos utazási kedvezményről, magasabb családi pótlékról, alanyi jogon járó kedvezményes vagy teljesen ingyenes iskolai étkeztetésről, a többiekhez viszonyítva kedvezőbb lakáshoz jutásról vagy építési kölcsönökről, egyházi segélyekről, energiakedvezményről vagy a kizárólag nekik rendezett kedvezményes élelmiszer-, ruha-, tisztítószer-akciókról, vagy akár a most megalkotott szociális törvényről, amely kizárólag a jobb helyzetben lévőket segíti, de az igazán rászorulókat alig. Valószínűleg az a félelem diktálta ezt a törvényt, hogy a társadalom ne vádolhassa őket a sokgyerekes lumpen- és cigány családok támogatása miatt.

Sok esetben a támogatások egyetlen kritériuma a gyerekszám, függetlenül attól, hogy valóban rászorulnak-e a segítségre vagy sem, nemegyszer kiváltva ezzel a kevesebb gyermeket nevelő, de némely nagycsaládosnál elesettebb, kevés gyermeket nevelő családok ellenszenvét.

A kormányzat (az előzőek is) az „egy gyerek nem gyerek” népi „bölcsességét” hivatalos politikává tette. Gyerekek százezrei nőnek fel úgy, hogy a hatalom nyíltan másodrendűeknek tekinti őket, a csonka családban élőket még ennél is hátrább sorolja. Az egy gyermeket egyedül nevelő szülő még legutóbb is úgy fizetett adót, hogy egyetlen fillért sem számolhatott el gyermeke nevelésére, és a tőle elvont szja, hacsak nem minimálbérből él, rendre nagyobb, mint a családi pótlék. Lakáshoz jutási esélye a jelenlegi törvények szerint a kétkeresős, kétgyermekes családokénál is rosszabb. Magyarországon szegény csak nyugdíjas és nagycsaládos lehet, de csonka családban élő soha! Évek óta figyelem a sajtót, meg sem említik. Évekkel a rendszerváltás előtt Völgyes Iván beszélt a SZER-ben arról, hogy az ilyen családok is komoly nehézségekkel küzdenek, de a múltbeli s jelenlegi törvényhozók hallani sem akarnak erről. A legújabb szociális törvény sem azt mutatja, hogy ezen a téren valami is változna.

Mielőtt félreértené szenvedélyem okát: meg kell mondanom, hogy fiamat tizenhárom éve egyedül nevelem, de mai szóval nagy családban nőttem fel (négyen vagyunk testvérek), így van némi fogalmam arról, hogy mi a különbség a két családtípus között. Önálló lakásom sohasem volt, jelenleg is szüleimmel lakom egy 48 négyzetméteres panellakásban mindenféle lakásszerzési kísérletem ellenére. S míg gyermekkoromban azért fosztottak ki bennünket, mert nagy családban éltünk (nagyapám házát kártalanítás nélkül elvették, és nem voltak tekintettel arra, hogy szüleim négy gyereket nevelnek, s ma sem vásárolhatjuk meg kárpótlási jegy ellenében a benne lévő üres lakásokat), most azért fosztanak ki, mert gyermekemet egyedül nevelem. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadnom ahhoz, hogy felhívjam a szociálpolitikával foglalkozó törvény-előkészítők és törvényhozók figyelmét a tarthatatlan szociális diszkriminációra!

S végül egy példa arra, hogy mennyire hamis a nettó egy főre eső jövedelem számítása a szociális juttatásoknál akkor, ha pl. nem veszik figyelembe a fel nem élhető jövedelem (lakásfenntartás, OTP-tartozás stb.) terheit, s amely jobban sújtja a kis létszámú, kis jövedelmű családokat. Nem tudom eléggé méltányolni, hogy legalább az Újcsakö a létminimum-számításoknál figyelembe veszi a családtípus-különbségeket. Jelenleg rendszeres nevelési segély 6420 Ft/főnél adható (nagycsaládosoknál és egyszülős családoknál ez az ősszeg 7711 Ft/fő, legalábbis a XI. kerületben).

Vegyünk a példában 7000 Ft/fő nettó jövedelmet és 4000 Ft-os lakásfenntartási költséget, ami a gyakorlatban magasabb.

A fenti példából is nyilvánvaló, hogy a lakásfenntartás költsége leginkább a kis létszámú családokat sújtja, közülük is az egyedül élő kisnyugdíjasokat, és nem hiszem, hogy a lakásfenntartási támogatásként tervezett 100–1000 Ft sokat javítana helyzetükön. A nyugdíjak százalékos emelése is csak a magasabb nyugdíjjal rendelkezőknek kedvez, és gyakorlatilag semmi nem történik a 70–80 évesek nyugdíjának érezhető és a megélhetési költségeket ténylegesen követő emelésére. Nem is beszélve a nők nagyobb hányadának diszkriminatívan alacsony fizetését követő alacsony nyugdíjáról.

Mindezek után én is csak az Újcsakö évek óta ismételt mondatára utalva fejezhetem be mondanivalómat, hozzátéve, hogy a létbiztonsághoz is joga legyen minden magyar állampolgárnak – családtípustól függetlenül!
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon