Skip to main content

Új szamizdatlap jelentkezett

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
ABC Tájékoztató I–II.


Izgatott légkörben jelent meg, névtelenségbe burkolózva az ABC Tájékoztató, 1983. január végén. Hírek, rémhírek, mendemondák keringtek ekkoriban az erdélyi, szlovákiai és budapesti közelmúlt eseményeiről, az Ellenpontok, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága és a hazai szamizdat elleni rendőri támadásokról, a hivatalos tömegtájékoztatás pedig mélyen hallgatott. Az ABC Tájékoztató éppen ezekről az eseményekről adott pontos és friss híreket, világos szerkesztésben.

Első oldalán az akkor még küszöbön álló pozsonyi Duray-per előzményeit ismertette, s közölte a Charta '77 szóvivőinek Duray védelmében Csehszlovákia Főügyészségéhez intézett levelét.

Majd – szerzőként névtelen erdélyieket megjelölve – tömören, megrázóan beszámolt az erdélyi Ellenpontok szamizdat-folyóirat szerkesztésével és terjesztésével gyanúsított Szőcs Géza (Kolozsvár) Tóth Károly és Ara-Kovács Attila (Nagyvárad) 1982. november 6. és 1983. január 13. közötti meghurcolásáról. A cikk hírt ad további hat erdélyi helységben végrehajtott 17 házkutatásról és egyesek eltűnéséről is. A beszámolót a három főszereplő életrajza egészíti ki. Szőcs Gézáék érdekében 71 hazai értelmiségi nyilatkozattal fordult a közvéleményhez; a Tájékoztató közli ennek szövegét.

A lap budapesti híre: Rajk László kilakoltatásának története. Ezenkívül apróhirdetésekből értesülhetett az olvasó a Feketében c. Szeta-antológia könyvpremierjéről, a Hétfői Szabadegyetem programjáról és a szamizdatbutik új helyéről.

Ma már beteljesült prófécia Demszky Gábor: Nem zárták le! c. cikke, amelyben a második nyilvánosságunkat sújtó rendőri akciók várható folytatására figyelmezteti a közvéleményt. Demszky beszámol arról, hogy bár a december 14-i látványos házkutatásokkal kezdett sajtóvétségi ügyet már 15-én hajnalban hivatalosan lezárták, kisvártatva újabb házkutatást tartottak Rajknál, s január végéig legalább 16 személyt hallgattak ki. (Azóta a sajtóvétségi ügy feltámadt: „Demszky Gábor és társai” néven egy csokorba kötve eljárás folyik a második nyilvánosság intézményei ellen.) Csak ismételni lehet a cikk intelmeit: „A politikai cselekvést választó liberál-demokratikus ellenzék kevés programértékű politikai üzenetet küldött eddig a magyar társadalomnak. Létrehozta viszont független intézményeknek egy olyan műhelyét, mely alkalmas lehet ilyen program kidolgozására. Érdemes lenne megvédeni és fenntartani ezeket.”

A lap első számában a gazdag tájékoztatás mellett csupán egy publicisztikai írás kapott helyet: Tamás Gáspár Miklós nyílt levele Husák elnökhöz Duray peréről. A szerző mondanivalója kikezdhetetlenül igaz, stílusa briliáns. A korábbi szamizdatirodalomban szokatlanul csípős, éles hang, a lehengerlő érvelés új publicisztikai stílus jelentkezését sejteti, melynek magával ragadó ereje – s az erejében rejlő veszély is – a Tájékoztató második számában mutatkozik meg.
A második, februári szám alig két héttel követte az elsőt. Két hét alatt – szerencsére! – nem történt annyi, hogy a lapot az első számhoz hasonló drámai híranyag töltse meg.

Tudósít arról, hogy megkezdődött a Duray-per, majd váratlanul elnapolták (talán nem egészen függetlenül a nemzetközi tiltakozásoktól). Közli az Ellenpontok január 14-i Nyilatkozatát, melyet az erdélyieknek a durva rendőri üldözés ellenére sikerült közreadniuk.

További tényekkel egészíti ki a romániai magyarság helyzetéről kialakult képünket: Bölöni Sándor, a neves nagyváradi újságíró augusztusban öngyilkos lett; öngyilkosságot kísérelt meg Ara-Kovács Attila édesanyja, miután erőszaknak engedve átvette fia katonai behívóját; Méliusz József kilépett a Román írószövetségből; Gheorge I. Bodea történész új, magyarellenes uszítással elegyített könyvet adott ki; egyes becslések szerint több százezer magyar vár áttelepedésre, s a magyar hatóságok elutasítják őket.

Közöl két, a határon kívül élő magyarokért szót emelő dokumentumot a világsajtóból. Egyik az amerikai Irving Hoxe, Susan Sontag és Kürt Vonnegut nyílt levele Lázár Györgyhöz. Ebben felszólítják a miniszterelnököt: ne habozzék Duray érdekében élni befolyásával, hiszen a magyar kormány 1968-ban sem félt attól, hogy beavatkozzon Csehszlovákia belügyeibe.

A másik Mihnea Berindei, egy Párizsban élő román tudományos kutató és a szintén párizsi magyar publicista, Ditrói János közös Nyilatkozata. A románokat és magyarokat közös gondolkodásra és cselekvésre, az ellenségeskedést szítókkal, a népek jogainak megsértőivel való szembeszállásra szólítják fel.

A lap egy oldalon számol be a szomszédos népek elnyomatásának híreiről. A színhelyek: Szovjetunió, Varsó, Prága, Pozsony – három oldalt szentel a hasonló hazai híreknek. Börtönben a súlyos beteg chartás Havel, tucatnyi letartóztatás a nemzetiségi jogok védelméért, nyolcévi börtönbüntetés a Szolidaritás-rádióért, egy év katolikus szamizdatért – amott; politikai pénzbüntetések, „túlzott igazságérzet” miatt betegnek nyilvánított lázadó, betiltott előadások, elszabotált kivándorló-útlevél, jótékony célú antológia elkobzása – itt. (Az olvasó vonja le a megfelelő óvatos következtetést!)

A Tájékoztató II. fele már nem csupán információ, hanem kispublicisztika: az a műfaj, ami a második nyilvánosságból mindeddig hiányzott. Újságolvasók, rádióhallgatók, tévénézők bosszankodhattak és háboroghattak anélkül, hogy a bögyükből azonnal kikívánkozó replikák nyilvánosságot kaphattak volna. Mintha a hosszú frusztráció gyűjtötte volna össze a robbanó agresszivitást, mellyel az ABC publicistái belemarnak tárgyukba, a könnyűfegyverzettel eddig elérhetetlen nagyvadakba: kormányba, tekintélyes lapokba, tekintélyes emberekbe.

A Tisztességes munkáért tisztességes bért! című glossza (rögtön az első oldalon) az új központi bér- és keresetszabályozást, az Örökre lezárult egy korszak a határon túli magyarok helyzetéről hallgató kultúrirányítást, a Világ puccsistái, egyesüljetek! a török katonai kormánnyal tárgyaló kormányunkat, a Levél az elfogulatlan Rákosi-életrajz sürgetőjének Hajdú Tibor történészt meg az ÉS-t veszi célba.[SZJ] Sokan osztozunk a névtelen cikkírók aggodalmaiban, felháborodásában, mindegyik érintett kérdést illetően. De a szerzőket mintha túlságosan elragadná a stílusuk, a fogalmazás lendületében elhanyagolják a mérlegelést és a bizonyítást. Letéve a lapot, már kételkedünk: vajon elégségesen jellemzi-e gazdasági helyzetünket, hogy a szegények egyre szegényednek, a gazdagok egyre gazdagodnak? (Tisztességes munkáért tisztességes bért!) Ugyanakkor el kell ismerni: a II. szám az első oldalon országos érdekkörű, széles rétegeket érintő kérdéseket vetett fel.

A Rákosi gyűlölt személyétől és uralmától való világos elhatárolás követelése is a társadalom nagy többségének közös akarata. De nem méltányos a megfogalmazáshoz apropót szolgáltató Hajdú Tibort áldozatul dobni a közvélemény elé, a restauráció veszélyének illusztrálására félreértve és félreidézve szövegét.

És egyáltalán: névtelenül odamondogatni... nem igazán stílusos. Tapasztalhattuk, hogy a hivatalos sajtó – Rényi Péter, Fekete Sándor, Szabó László – igazán nem riadtak vissza egy kis ferdítéstől, csúsztatástól, ha a „demokratikus ellenzéket” leplezték le. S amit szabad Jupiternek...? Inkább nem! Kínáljon a második nyilvánosság a publicisztika hangnemében is alternatívát. A frappáns, sőt éles megfogalmazás járjon karöltve a pontossággal, az egyértelmű állásfoglalás a méltányossággal.
Az ABC Tájékoztató kitűnő lapnak indult, újabb számait olvasói érdeklődve várják. Egy darabig – sajnos – hiába, mert a III. szám félig kész példányai áldozatul estek a március 29-i rendőrakciónak. Nagy veszteség lenne, ha a lap ígéretes kezdetét nem követné sikeres folytatás.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon