Skip to main content

(Vagon)tető alatt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


a lengyel szolidaritási akció gyűjtésének eddigi eredménye. December 1-jén du. 6 óra 5 perckor a Báthori expressz egyik tehervagonjában 75.474 feladási számmal 1895 kg összsúlyú küldemény indult el a Keleti pályaudvarról Varsóba, a Lengyel Gyermekbarát Társaság számára.

Olvasóink bizonyára emlékeznek arra a – lapunk 2. számában is közölt – felhívásra, amelyben az aláírók 1981. december 21-én a lengyel néppel való szolidaritás kinyilvánítására, szegény sorsú lengyel munkásgyerekek megsegítésére szólítottak fel. A kezdeményezés széles körű visszhangra talált: a felhívásra több mint ötszázan jelentkeztek, a magyar társadalom minden rétegéből.

A szervezők igen sok nehézségbe ütköztek. 1982 augusztusában a magyar és a lengyel hatóságok meghiúsították a már útra kész lengyel munkásgyerekek magyarországi üdülését is. A gyűjtés mégsem maradt félbe (jelenleg is tovább folyik), és az erőfeszítések végül eredményre vezettek.

A Magyar Vöröskereszt segítségével feladott több mint 1 millió zloty értékű küldemény 2837 ruhaneműt, 521 pár cipőt, 375 csomag csecsemőápoló szert, 301 tisztálkodási és mosószert, 416 tanszert, 16 táskát, 193 játékot, 212 doboz gyerektápszert, 501 doboz hús- és halkonzervet, 287 db egyéb élelmiszert és 829 doboz gyógyszert, gyógyászati eszközt tartalmaz. A Lengyel Gyermekbarát Társaság a küldeményt karácsonyra osztotta szét, mindenekelőtt a magyarországi nyaralásukban megakadályozott száz gyermek (és testvéreik) között, a fennmaradó részt pedig más nehéz helyzetű családokhoz juttatta el.

További csomag-, ajándék- és pénzküldeménnyel, illetve ötletekkel és csomagolási kedvvel az alábbi címeken lehet jelentkezni:

Bouquet Gábor 1021 Bp., Vörös Hadsereg útja 2–17.
Endreffy Zoltán 1024 Bp., Keleti Károly u. 27.; tel.: 361-346
Iványi Gábor 1039 Madzsar József u. 33.; tel.: 800-613
Kerényi Grácia 1013 Bp., Feszty Á. u. 4.
Krassó György 1011 Bp., Fő u. 37/b; tel.: 153-701
Lengyel Gabriella 1084 Bp., Déri Miksa u. 16.; tel.: 136-591
Nagy András, Solt Ottilia 1023 Bp., Komjádi u. 3.; tel.: 351-086


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon