Skip to main content

Dezinformációk kora

Vissza a főcikkhez →


1990-től ugyanazok az állambiztonsági álhírek keringtek Budapesten, mint (mondjuk) Varsóban és Berlinben: „párttagot tilos volt beszervezni”; „a demokratikus pártok a leginkább »terheltek«, hiszen a kommunista rendszer ellenségeinek megfigyelését az ő soraikból kellett megszervezni”. „Csak törpe kisebbség ügye az állambiztonsági múlt, ráadásul ők maguk az ügynökök.” „Nincs olyan állam, mely kiszolgáltatná titkosszolgálati ügynökeit a nyilvánosságnak, a korábbi ellenségnek” (az oroszok éppen ekkor bőszen tették). „Magyar állampolgárt Magyarországon kukkolni valóban nem szép, de a kém- és a katonai elhárítás az egészen más”, „a felderítés pedig maga James Bond, hősök gyülekezete, akik védték országunkat, hazánkat, államiságunkat” (ki ellen is?); a nyugati imperializmus ügynökei viszont mindmáig kémek, hazaárulók. Mindezekben a vélekedésekben talán az a közös, hogy a rendszerváltással csupán annyi történt: átálltunk a másik oldalra, korábbi ellenségeink oldalára, s most már együtt, jót röhögünk az egészen. „Az ártatlanokat, akik nem politizáltak, azokat miért figyeltük volna?” Aki nem politizált, magyarán kussolt, azzal a szervek nem is foglalkoztak. Holott nagyon is, mert – a langyos gulyást szürcsölgetve is – totálisak tetszettek lenni, messze nem volt elég „nem politizálni”, elég volt a gyanú, a gyanúhoz pedig semmi sem kellett, csak „látómező” – s ezt tudjuk utólag, vagy legalábbis tudhatnánk, ha akarnánk tudni.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon