Skip to main content

Ha KGB nincs, puccs sincs?

Vissza a főcikkhez →


Jelcin elnök alig egy héttel az oroszországi választások után föloszlatta a KGB utódszerveként működő orosz Belbiztonsági Minisztériumot, utódjaként pedig létrehozta – s közvetlen elnöki fennhatóság alá helyezte – a Szövetségi Kémelhárító Szolgálatot, mely a régi apparátusnak még felét sem veszi át. Jelcinnek a hírek szerint számos jó oka volt erre az újabb „racionalizálásra”: egyrészt igyekszik még a Duma hivatalos megnyitása előtt minél több kulcspozíciót közvetlen elnöki irányítás alá vonni, ezzel minél kisebbre szűkíteni az elkövetkező kormány(ok) mozgásterét, másrészt a rossz nyelvek szerint így próbálja közvetlen kontroll alatt tartani a köztudottan „erős” titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Zsirinovszkij-pártot, ha már – miként sokan állítják – maga a KGB-irányítás kicsúszott a keze közül. Akár elődjének s ellenlábasának keze közül. Gorbacsov bukásának máig igen homályos történetével ma igen sokan példálóznak a Jelcin–Zsirinovszkij–KGB-háromszög titkainak „megfejtésén” ügyködve.

A vizsgálatok előzetes eredményei nyilvánvalóvá teszik, hogy a Gorbacsov elleni puccs értelmi szerzője a KGB volt. A birodalom egyben tartását a KGB-vezetőség első számú feladatként kezelte, miközben a pártapparátus keményvonalasaival ellentétben nem akadályozta a privatizációt és a piacgazdaságra való áttérést – de a reformokat csak azzal a feltétellel volt hajlandó támogatni, ha az ország politikai és gazdasági fejlődése közvetlen KGB-kontroll alatt marad. A KGB-vezetés akkor lázadt fel, amikor felismerte, hogy Gorbacsov 1991 áprilisában, éles politikai fordulattal, egyre inkább hajlik a köztársasági vezetőkkel való együttműködésre, s ez a fordulat veszélyezteti a KGB „állam az államban” státusát.

A nyilvánosságra került adatok szerint Krjucskov akkori KGB-elnök 1991 augusztusának második hetétől kezdve rendszeresen találkozott a KGB-tábornokokkal és a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága néhány jövőbeli tagjával, s az augusztus 18-i államcsínyben a KGB-Kollégium (azaz az elnök alá rendelt, a KGB Pártbizottság mellett a legfontosabb vezető testület) valamennyi tagja részt vett – kivéve a I. Főosztály (a hírszerzés) vezetőjét, Leonyid Vlagyimirovics Sebarsint. Miután az előzetes forgatókönyv szerint elszigetelték Gorbacsovot, a KGB többtucatnyi reformert kívánt letartóztatni, köztük az orosz elnököt, Borisz Jelcint, meg akarták szüntetni köztük az összes kommunikációs lehetőséget. A Szovjetunió három napra a KGB irányítása alá került. A legfontosabb szerepet a KGB belső kémelhárítással foglalkozó II. Főosztálya és egyéb, kémelhárítással megbízott KGB-parancsnoki körök játszották, amelyekben Krjucskov legközelebbi szövetségeseit ültek. Egyes beszámolók szerint a katonai kémelhárítással foglalkozó III. Főosztály döntő szerepet játszott a puccs alatt a hadsereg tevékenységének és hangulatának befolyásolásában.

Az összeesküvők azonban képtelenek voltak döntéseik többségének végrehajtását kikényszeríteni, mivel a regionális KGB-szervezetek 70 százaléka megtagadta az engedelmességet. Az Orosz Föderáció KGB-főnöke, Viktor Ivanyenko például kijelentette, hogy ellenáll a konzervatívok részéről érkező minden nyomásnak. Még a KGB legnagyobb különleges alakulata, az afganisztáni és litvániai titkos akciókban bevetett Alfa-különítmény is egyértelművé tette, hogy megtagadna minden, az orosz parlament elfoglalására vonatkozó orosz parancsot.

Amikor Krjucskov és társai felismerték, hogy nincs elegendő hatalmuk a puccs végigviteléhez, feladták a harcot. Letartóztatásuk a szovjet politikát 1917. októbere óta meghatározó totalitárius és monolit szervezet bukását is jelentette. Az azonban máig kérdés: vajon kinek a kezébe került az ex-KGB hatalma, információs és anyagi bázisa? Mert az elkövetkező hónapok orosz belpolitikáját minden bizonnyal az fogja meghatározni, aki most ezt ellenőrzi.

(A cikket a legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés, az AFL-CIO sajtóirodája, az INTEBCO PRESS bocsátotta rendelkezésünkre.)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon