Skip to main content

Zétényi Zsolt (MDF): Legalább ne ártsunk

Vissza a főcikkhez →


A probléma kezelésének egyetlen békés eszköze a Hágai Nemzetközi Bíróság előtti eljárás fenntartása és folytatása. Ez nemcsak a méltányos ítélet reményét, hanem azt is jelenti, hogy az országok közötti konfliktus nem éleződik a per tartama alatt. Ezért minden lépés, ami ezt az eljárást veszélyezteti, vagy a perbeli magyar pozíciót gyengíti, súlyos politikai következményekkel járhat. (…)

A kormány nemzetközi jogi szakértőjét idézem: (…) A fő probléma az, hogy a hágai bíróság bírái is – jogászok lévén – percepciók alapján ítélnek. Ha nekik az az érzésük támad, hogy a Dunakilitinél létesített műtárgy üzembe helyezhető, a magyarok hajlandók is voltak üzembe helyezni, hajlandók voltak használni, akkor tulajdonképpen ez a probléma számukra nagyjában-egészében megoldható. Attól félek, hogy egy ilyen megközelítés a hágai bíróság tagjait, amikor a döntésre kerül sor, ebbe az irányba fogja mozgatni – eddig az idézet.

Tisztelt Országgyűlés! Tudom, hogy nem kellemes dolog olyan érvek hallgatása, amelyek megingatnak bennünket döntéseink egyedüli helyes voltába vetett hitünkben; tudom, hogy az ilyen eltérő vélemények feszültséget keltenek, de a mi foglalkozásunk ilyen, hogy állandó konfliktusokkal és feszültségekkel kell szembenéznünk. Mint ahogy a jó orvosnak, nekünk is vallanunk kell a nil nocere elvét: ha nem vagyunk biztosak valamiben, akkor legalább ne ártsunk, és hogyha időlegesen használunk, akkor gondoljuk meg, hogy ez az időleges előny távlatilag milyen hátrányokkal jár. Gondoljuk meg, hogy ha nem tudjuk eldönteni az előnyök és a hátrányok arányát, akkor szabad-e a rövid távon látható előnyök mellett döntenünk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon