Skip to main content

Kívül-belül

(nl–ki) [Neményi László–Kiss Ilona], lt–szeg [Solt Ottilia–Kőszeg Ferenc]: Írország: az erőszak spirálja / Oroszország: a vezércsel / Grúzia: újra együtt / Lapszemle / Szimbólum / Majdnem észrevétlenül / Jó hír / Megálló

Egy hét


Írország: az erőszak spirálja

Szombaton az Ír Köztársasági Hadsereg fölrobbantott egy halsütödét a belfasti Shankiel Roadon. A tíz halott egyike az egyik tettes, ezt nem volt nehéz kinyomozni, elég volt megtudni, hogy Belfast Artoyne nevű kerületében lakott, ami ugyanolyan katolikus, mint amennyire protestáns a Shankiel Road. A pokolgépes merénylet tévedés volt: nem haltak meg azok, akiknek meg kellett volna halniuk. Az Ulsteri Szabadságharcosok vezérkarának a katolikus felderítés téves információi szerint a halbolt feletti termekben kellett volna üléseznie.


lt [Solt Ottilia], nl [Neményi László]: Égszakadás, földindulás… / Rosszkedvű európai csúcs / Biliárd Center / Kónya Imre Amerikában / A Csurka-dráma

Egy hét


Égszakadás, földindulás…

Kanadát, ezt az áldott módon unalmas országot az a sors fenyegeti, hogy izgalmas hellyé válik. A múlt hétfőn egy páratlan választási földrengés gyakorlatilag megsemmisítette a tíz éven keresztül kormányon lévő Konzervatív Pártot. Nem a vereség ténye a meglepő, hanem annak aránya.


Bódis, Gyurovszky, lt [Solt Ottilia], Tálas: Szlovákia: miniszter fasiszta múlttal / Szerbia: népszínmű / Kelet-Európa: NATO vagy Oroszország? / A mi ombudsmanunk / A kormány bizalma / Erőpolitika / A miniszterelnök egészségi állapota

Egy hét


Szlovákia: miniszter fasiszta múlttal

A pozsonyi fővárosi bíróság hétfőn délután 11 hónapos tárgyalás után ítéletet hirdetett Dusan Slobodník és Lubomír Feldek ügyében. Mint ismeretes, Slobodník, a jelenlegi szlovák kormány kulturális minisztere a fasiszta szlovák állam alatt belépett az akkori állampárt ifjúsági szervezetébe, a Hlinka-gárdába, majd részt vett egy többhetes terroristakiképzésen. Emiatt a szovjet hadsereg katonai bírósága 15 év kényszermunkára ítélte, majd 1960-ban rehabilitálták.


(nl–ki) [Neményi László–Kiss Ilona], lt [Solt Ottilia]: Szomália és az új világrend / Szovjethatalom – megszüntetve megőrizni? / Polgári nyilvánosság / Kellemetlen bevételek / Jóléti vagy rosszléti állam / Soros György 40 ezer dollárja

Egy hét


Szomália és az új világrend


Tíz hónappal ezelőtt az amerikai katonák, mint mozihősök, a televíziós kamerák össztüzében szálltak partra Szomáliában. Az éhezőket mentek segíteni az ENSZ égisze alatt, más országok katonáival együtt.

Azóta kiderült, hogy segíteni nehéz. Az ENSZ szomáliai humanitárius akciója távolról sem zajlik olyan simán, mint ahogy azt sokan várták, de legalábbis remélték.(oi–jj) [Orosz István–Juhász József], R. S. [Révész Sándor]: Anglia / Délszláv válság / Kriptoszemét / Fidesz úr és Narancs asszony / Kínvallás / Rükvercvizsga

Egy hét


Anglia: kitartó esőzések, adóemelési elképzelések

Nagy-Britanniában elérkezett a kitartó esőzések és pártkonferenciák időszaka. A múlt héten a Liberális Demokrata Párt konferenciája fejeződött be, ezen a héten a Munkáspárt küldöttei tanácskoznak Brightonban, majd utána a konzervatívok következnek. A választópolgárok pedig körülbelül annyi lelkesedéssel figyelik ezeket a konferenciákat, mint a szelíden, de kitartóan szemerkélő esőt: elkerülhetetlen, unalmas, de lehet rá számítani.


(ki–nl) [Neményi László–Kiss Ilona], –eö– [Eörsi János]: Nem vak eszközök… / Nevető – hányadik? / Ki kit véd meg? / Jó lenne, ha jó lenne! / A helyreállt bizalom / Szakítópróbák / Érdekképviselők / Fél lépés előre…

Egy hét


Nem vak eszközök…

A berlini megyei bíróság a múlt csütörtökön börtönbüntetésre ítélte a hajdani keletnémet funkcionárius elit három tagját. Kessler volt honvédelmi miniszter hét és fél, helyettese, Streletz vezérezredes öt és fél, egy Albrecht nevű megyei párttitkár pedig négy és fél évet kapott, miután a bírák úgy találták, hogy a szóban forgó urakat felelősség terheli a hajdani belnémet határon bekövetkezett erőszakos halálesetekért.


(nl) [Neményi László], R. S. [Révész Sándor]: Clinton nagy tervei / A béke tövises útján / Körbemagánítás / A kurva állam és a szüzek / A reménység szigetelése / A csótány, a csibe, a turul és a strucc / Megavízió

Egy hét


Clinton nagy tervei

A nyári szabadságról Washingtonba visszatért Clinton elnök pár nap eltéréssel két nagy fába is belevágta a fejszéjét. Múlt kedden Gore alelnöknek „A kormányzás újrafeltalálása” hangzatos címet viselő bürokráciaellenes kezdeményezését támogatta meg látványosan egy Fehér Házban tartott ceremónián.


(nl) [Neményi László], K. F. [Kőszeg Ferenc]: A baloldal visszavág / Azeri–örmény háború / Európa, vizitben / Egy antidiplomata / Új ülésrend / A helyettes / Apropos!

Egy hét


A baloldal visszavág


Két hónappal az SPD pártkongresszusa előtt még mindig nem zárult le az a vita, amely Németország világpolitikai felelősségvállalásának mértékéről a párton belül folyik.

(zj) [Zolnay János], ki–nl [Neményi László–Kiss Ilona]: Tengelytörés? / Vád alatt / Szakaszos demokrácia / A reálisan létező kormányzó / Csurka és a szilvásgombóc

Egy hét


Tengelytörés?

Ha minden változik, miért maradna pont a francia–német barátság változatlan? S valóban: a változó körülményeket a francia–német kapcsolatok is megszenvedik. Az utóbbi időben a franciák és a németek szinte semmiben sem értenek egyet.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon