Skip to main content

S. [Solt Ottilia]

S. [Solt Ottilia]: Gondoskodik, mint Horn a tűzoltókról


Talán kezdjük a pótköltségvetési törvénnyel. Van ennek egy indoklása – ez különben nem szokott megjelenni a közlönyben –, ami a lehető legszabatosabban fogalmaz, hogyaszongya: „A 39–41. paragrafusban szereplő javaslatok azt célozzák, hogy a köztisztviselők, a közalkalmazottak jogállásáról, a bírák, az ügyészek, a bírósági és az ügyészségi dolgozók előmeneteléről és javadalmazásáról szóló törvények, illetve más bérrendszerek (pl. hivatásos katona, rendőr) hatálya alá tartozók körében 1994 hátralévő időszakában 13.

S. [Solt Ottilia]: Levendel László (1920–1994)


Vasárnap eltávozott körünkből az utolsó, Thomas Mann vagy Déry Tibor nagyregényeiből ismerős, humanista polgár.

S. [Solt Ottilia]: Önkéntes biztosítópénztárak


A legújabb – világbanki ajánlásokkal összehangolt – reformkurzus több éve szándékozik megteremteni a kötelező, egységes társadalombiztosítást kiegészítő nyugdíj- és betegségbiztosítási konstrukciókat. A fejlett országokban, noha van kötelező általános biztosítás, a széles középrétegek időskori és betegség esetén igénybe vehető ellátásainak magas színvonalát főleg ezek a kiegészítő intézményi formák biztosítják. Az önkéntes biztosítások meghonosítása nálunk mégsem olyan egyszerű.

S. [Solt Ottilia]: A debreceni dr. Mengele?


A független szakértők – ahogyan a 168 óra c. tekintélyes rádióműsorból is értesülhettünk róla – megállapították, hogy a debreceni önkormányzat által kiküldött ad hoc bizottságok jelentése objektív volt, semmiféle elfogultság nem vezette őket. A Pallagi úti szociális otthon lakóit nemhogy speciális öreggondozási, hanem megfelelő általános orvosi ellátás nélkül, zsúfoltan, áldatlanul rossz légkörben tartották az intézmény irányítói, és az ápolók egy része durván és méltatlanul bánt velük.

S. [Solt Ottilia]: Háttér egy tüntetéshez

Népjólét


A Mozgássérültek Állami Intézete a Marcibányi téren sokáig paradicsomi sziget volt a hazai szociális szolgáltatások igen-igen sekély, zátonyok szabdalta tengerében. (Talán még ma is az.)

Olyan, súlyosan mozgássérült fiatalok számára nyitották meg a hatvanas években, akik fizikailag nem voltak képesek a nyilvános oktatás formáit igénybe venni. Az intézmény szervesen épült-alakult, alkalmazkodva az élet teremtette helyzetekhez.


S. [Solt Ottilia]: Jobb ma egy hibernált terrorista, mint holnap egy meleg áremelés


A meglehetősen ingerült lakosság január 7-től új, várhatóan kellemetlen árakkal fog farkasszemet nézni, s íme január 5-én, szombaton este a Tv-híradó buzgón taglalni kezdi azt a ki tudja honnét elővarázsolt hírt, miszerint terroristák felrobbantani készülnek magyar kórházakat Soha jobbkor (rém)hír nem érkezhetett! S a napilapok első oldalát azóta is a terroristákról szóló (rém)hírek, valamint cáfolatuk díszíti.

S. [Solt Ottilia]: Szegedi tudósítónk jelentkezik


A szegedi harminc hajléktalan március 5-én beköltözhetett egy szanálandó, már kiürített belvárosi bérház egyik lakásába. Két hétre.

Miután az elhagyott, de komfortos felvonulási épület, a felszabadítható nevelőotthon nem lett az övék, a városi tanácsnak új ötlete támadt. Szeged szélén, a Repülő téren található egy szükséglakástelep. Főleg cigányok lakják. Átmeneti jelleggel költöztették ugyan oda őket, de az évek folyamán berendezkedtek. Többen állatot tartanak például, sőt legújabban önkormányzat is alakult.


S. [Solt Ottilia]: Anyai kötelesség

Bagatelle 2.


Sz. Anna romantikus lélek. 14 évvel ezelőtt romantikusan gyereket szült távozó kedvesétől, megfogadva erősen magának, hogy nem fogja zsarolni szerelmét, s soha, senkinek nem árulja el, ki is a gyerek apja. Mindeddig tartotta magát szilárd elhatározásához, hősiesen hajózva kis, hivatalnoki jövedelme törékeny ladikjában a cseperedő gyermekkel a megélhetés tengerén. A gyereket gondosan neveli, dacolva a filléres gondokkal, taníttatja idegen nyelvre, korcsolyázni és úszni, nyaraltatja, öltözteti. A gyerek kedves és sikeres, Sz.

S. [Solt Ottilia]: A titokzatos pályázat és más helyesbítések


Bizony homályos ez a munkásőrvagyon. Az iskolaalapítók kalandjairól szóló múlt heti cikkünkben sajnálatosan elfelejtettük megemlíteni a munkásőrség némely ingatlanára kiírt, és a Magyar Hírlap február 1-jei számában közzétett pályázatot. Mondanivalónkat ez kevéssé változtatja meg. A világi zsidó iskola alapítványnak figyelmébe ajánlott négy munkásőrépület közül kettő nem szerepel a nyilvános pályázatban (Vizafogó utcai és a kispesti). A súgás ténye fennáll, a ködösítés gyanúja jogos.

Rosszul írtuk azonban az amerikai pártfogó nevét. Helyesen: Ronald S.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon