Skip to main content

„Kijövünk a sodrunkból”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Az ellenzék a söpredék mellé állt


Nehezen ismerkedem, a szombat délutáni kormánypárti tüntetésen tehát leginkább az ismerősökkel próbáltam meg interjút készíteni. Olyanokkal, akikkel nem is olyan régen különböző közös ügyeink voltak, mint például a vízlépcső elleni tiltakozás.

Amikor Horváth Balázs megjelent a Parlament lépcsőjén, miniszterek és tanácsadók csoportja vette körül. Az első, akit megszólítok, Kodolányi Gyula, a miniszterelnök külügyi tanácsadója. Gyűlölködő arckifejezéssel, szó nélkül fordul el, amikor interjút kérek tőle. Azt hiszem, a gyűlölni való sajtót látja bennem.

Ferencz Csaba, a másik tanácsadó nem gyűlölködik, elégedetten mosolyog Horváth Balázs mögött, szemben a „Balázs tarts ki!” szöveget skandáló tömeggel. De ő is csak néhány szóra hajlandó.

– Nem tartasz-e attól, hogy ezzel a tüntetéssel tovább gerjednek a feszültségek?

– Én nem hiszem. Az ország népének az alkotmányos véleménynyilvánításra joga van. Különösen akkor, ha alkotmány- és törvényellenes blokáddal túszként fogva tartják az országot. Elkerülhetetlen lépéseket kell megtenni, ezt mindenki tudja. Ezzel a helyzettel nem lehet visszaélni, mert az egész ország demokratikus átalakítása kerül veszélybe.

– A taxisok és a fuvarozók nem a jogszabályok előírásai szerint demonstrálnak. De ez a mostani tüntetés sem felel meg e feltételeknek.

– Nem tudom, hogyan lett bejelentve. Akkor tudtam meg, amikor idejöttek az emberek a Parlamenthez.

Lelkes tüntető a magnót látva közbeordít (a hangzavarban csak ordítani lehet): Mi a kormány mellett vagyunk, ezzel senkit nem akadályozunk, mindenki tud vásárolni. Mindenki el tud jutni oda, ahova akar. Mitőlünk. A taxisoktól nem tudunk eljutni a halottainkhoz…

Terroristák, terroristák, elég volt a megszállásból – ez az új rigmus. Csete György építésszel találkozom.

– Nem tetszik ez a dolog nekem, ez gyalázat.

– Melyiket nevezed gyalázatnak? Amelyik a rendőrkordonnak az itteni, kormánypárti oldalán történik, vagy ami a túloldalon?

– A taxisokra gondolok. Gyalázat, ’56 eszméinek sárba taposása, amit a magyar ifjúsággal is megcsináltatok a választások előtt. Most is ez történik, s az ember – sajnos – lassan de biztosan kijön a sodrából. Gyalázat, amit a magyar néppel művelnek. Mindenkinek be kell tartani a törvényt.

Ide figyelj, elmondok neked valamit. Délelőtt a Déli-pályaudvar parkolójában, hátul, ott álltak a taxisok legújabb típusú Mercedes, Ford és Fiat típusú gépkocsijai, hátul voltak a magánkocsik, elől az államiak. Nagyon gyalázatosnak tartom, hogy az ellenzék e mellé a söpredék mellé áll.

Nagyon szép, példa értékű esemény volt október 23-án. Összehívták az ’56-os egyetemistákat, hogy ismét vonuljanak ki a Bem-szoborhoz. S tudtunk vonulni anélkül, hogy egymás szemére hánytuk volna, hogy ki SZDSZ-es és ki MDF-es. Tudtunk együtt lélegezni. Ami most történik, az viszont ennek az együtt lélegzésnek a meggyalázása.

Kérdéshez, ellenvetéshez szinte nem jutok, így nem tudhatom meg, miként tapostam sárba a magyar ifjúságot a választások előtt. Szerencsére a következő két beszélgetőpartnerben nyoma sincs ennek az elementáris dühnek.

Ki szervezte ezt a mostani tüntetést? – kérdeztem Bégány Attilától, a Fidesz egykori alapító tagjától, aki aztán az MDF ifjúsági szervezetének is egyik létrehozója, s most láthatólag a demonstráció fő irányítója.

– Magánemberek, akik aztán az Ifjúsági Demokrata Fórumot (IDF) is megkeresték. Vannak benne MDF-szervezetek is, láttam kisgazdákat is, s nagyon sok a pártonkívüli. Nem volt nagy központi szervezés, s ezért egy kicsit összevissza volt minden.

– A taxisok azért tudták demonstrációjukat ilyen fantasztikusan megszervezni, mert van egy működő kommunikációs láncuk. Ti milyen módon tartottátok a kapcsolatot a szervezéskor?

– Mi, IDF-esek 23-an gyűltünk össze délután 2-kor az Ó utcában, de meghallottuk, hogy a zuglói MDF szervezte meg, hogy délután fél négyre idejönnek a Parlamenthez. Véletlenszerűen alakult.

– Nyilvánvaló, hogy ezt a tüntetést sem jelentettétek be 72 órával korábban. Nem érzed-e úgy, hogy ezzel a jogszerűtlen tüntetéssel azt a fajta jogszerűtlenséget igazoljátok, amit a taxisok és fuvarosok demonstrációját tekintve elítéltek?

– De igen, lelkiismeret-furdalást is okozott. De amikor bejött egy 50 éves orvosnő hozzánk, és elmondta, hogy egy kollégája autójának a taxisok kiszúrták a kerekét, akkor nem gondolkodtunk azon, hogy betartsuk-e a 72 órát.

– Te nem tartasz attól, amitől én nagyon is félek, hogy erőszakos cselekményekre kerül sor? Szerintem a budapesti rendőrfőkapitány is azért tagadta meg Horváth Balázs parancsát a torlaszok fölszámolására, mert úgy ítélte meg, nincs elég eszköze a feladat végrehajtására. Miután Göncz Árpád parancsa miatt egyértelmű volt, hogy a katonaságot nem lehet fölhasználni.

– Horváth Balázs is meggondolta, és ő sem akarta a rendőrséget kivezényelni, és senki nem akarta a hadsereget. Göncz Árpád szerepe pedig kifejezetten negatív. Ő rúgta föl a kormány és a fuvarozók közötti éjszakai megegyezést. Ő a leginkább felelős az eszkalálódásért.

– Honnan veszed, hogy amikor tegnap este Göncz Árpád kiadta a nyilatkozatát, már közel voltak a megállapodáshoz?

– A rádióban hallottam.

– Azt állítod, hogy azért nem tüntették el a torlaszokat, mert a köztársasági elnök megerősítette a tiltakozókat.

– Igen, így van. S ez felelőtlenség. De azt is el kell ismerni, hogy a kormány nagyon amatőr módon csinálta meg az áremelést. Ez volt az első nagy hiba, a másik Göncz Árpád nyilatkozata volt.

– Az ellenzéki pártokat hogyan ítéled meg?

– Egyértelműen a kormány megbuktatására törekszenek. De az biztos, hogy ők sem tudnák sokkal jobban kormányozni az országot. Sokkal jobb lenne összefogni, ehelyett szétzilálják az országot.

– Még egyszer hadd kérdezzem meg, nem félsz-e attól, hogy fizikai erőszakra is sor kerül?

– Az erőszak erőszakot szül, mi mégis felhívjuk a polgárokat arra, hogy tartózkodjanak ettől.

A tévé előtti tüntetők között volt a kormány kisvállalkozói hivatalának vezetésére kiszemelt dr. Árva László is.

– Érdekes a mostani helyzet. Az emberek arra számítottak, hogy egy gyors politikai rendszerváltozás után az Európába való gazdasági belépés perceken belül megtörténik. Keserű kiábrándulás, hogy ez nem így van.

– Igaznak tartod azt a véleményt, miszerint Antall történelmi hibája, hogy nem készítette fel az embereket a nehézségekre?

– Ez csapdahelyzet, mert az SZDSZ–MDF harcában csupán a szembenálló elitek vetélkedtek egymással. A két párt szinte egymást hergelte azzal, hogy a választási kampányban kedvezőbbé festették a gazdasági helyzetet.

A hurráoptimizmus elmúlt, s kiderült, hogy ez egy harmadik világbeli ország. Ez Afrika.

Ma kétféle kimenetel lehetséges. Az egyik, hogy a kormány az eddiginél sokkal határozottabb programmal és megtalálva az emberekkel a megfelelő hangot, úrrá legyen a helyzeten.

A másik, hogy a mai puccsveszélyes, az 1932-es Spanyolországhoz hasonló helyzet polgárháborúhoz vezethet. Nem most, hanem tavasszal.

Persze az is elképzelhető, hogy nincs más út, csak a nagykoalíció.

Mindez a kormányon fog múlni.

Nem történt meg a tavaszi nagytakarítás.

– …meg az igazmondás. Például gazdasági kérdésekben.

– Ez a kettő szorosan összefügg egymással. Én attól tartok, hogy a minisztériumok felső- és középszintű vezetősége eléggé fogságában tartja a kormányt. Nagyon sok esetben olyan döntéseket kényszerít ki, amire nem került volna sor, ha kicserélik ezt a garnitúrát. Ugyanez vonatkozik a rendőrségre is. Egy ilyen taxisdemonstrációra az első válasz normális esetben az, ha a rendőrség megtisztítja az utakat.

A kormányzati apparátus két százalékát cserélték le, a többi a kormány ellen drukkol, a legjobb esetben semleges. Ilyen helyzetben nagyon nehéz határozottan politizálni. Persze elismerem, hogy a kormány nagyon sok hibát csinált.

Említettem már, hogy itt két elit áll egymással szemben. Így az ellenzék igyekszik megakadályozni olyan lépéseket is, amelyekről maga is tudja, hogy szükséges lenne.

– Konkrétan, légy szíves!

– A Tömpe körüli botrány például. Örökölt emberekkel nem lehet politizálni.

– Ha bizalmi poszt az ő helye, akkor ezt ki kell mondani, s ki kell rúgni. Nem pedig szakmai okokra hivatkozni.

– Igen, egy ilyen bizalmi poszton nem lehet azt megtartani, akit az előző kormány bízott meg. A kormánynak vállalnia kell, hogy fontos helyekre politikailag megbízható embereket nevez ki. Ha az államigazgatáson belül nem csinálják meg a váltást, nem tud a kormány működni.

– Meg lesz erre a politikai háttere a kormánynak?

– Az MDF ebbe az irányba fogja nyomni a kormányt. A mostani választási eredmények arra ösztönzik az MDF-szervezeteket, hogy elemezzék a kormány munkáját. S ez a kormányra való erősebb hatás nem árt majd…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon