Skip to main content

…a cybertérről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A jövő a komputerrel kezdődött, de a forradalom még várat magára. Ám ha hiszünk a cyberpunkoknak, az elektro-anarchistáknak, Internet-guruknak és az egyre jelentősebb irodalmi-politikai-kulturális „cyber” mozgalomnak, már nem kell sokáig várnunk, mert a forradalmak forradalma elektronikus impulzusok tüzében készül foganni.

Az eszköz már adva van: az Internet. Senki sem tudja, mekkora ez a bolygónkat behálózó komputerhálózat, méretének megközelítéséül is csak A Galaktikus Stopos Kalauza idézhető: „Nagy. Nagyon nagy. Hihetetlen, hogy milyen eszeveszetten, eszméletlenül nagy."

Tavaly körülbelül 10 millió, telefonvonalakon keresztül összeköttetésben álló komputerről beszéltek, melyeken elérhető volt kb. egymillió dokumentum és program, nagyjából 100 gigabyte-nyi ingyen információ. Fejlesztésére az USA, Japán és más kormányok évente több százmilliárd dollárt költenek. És ami a legelgondolkodtatóbb: becslések szerint az Internet évenként megduplázza saját méretét.

Ennek az iramnak az a magyarázata, hogy az Internet otthagyta a tudományt összes kutatóintézetével együtt, és leszállt az emberek közé – mindenki számára elérhető eszköz lett. Az eredetileg kutatási célokra kifejlesztett hálózat ma már lehetővé teszi a mezei polgár számára, hogy íróasztalánál ülve barangoljon más kontinenseken lévő könyvtári katalógusokban, kutatóintézetek számítógépes rendszereiben, olvasson újságot, könyveket, a Bibliát vagy a Koránt, hogy heves vitába bonyolódjon az abortuszról két norvég fókavadásszal és egy indiai villamoskalauzzal, majd lehívjon három-négy kötetnyi információt az észak-európai rúnavarázslás technikai részleteiről, és új CD-ket rendeljen magának. Mindezt persze csak azután, hogy elolvasta elektronikus postáját (az e-mail nyilvánvalóan rövid időn belül helyébe lép olyan elavult kommunikációs rendszereknek, mint a posta, a fax stb.), „előfizetett” (pénz nélkül, mert itt minden ingyen van) egy-két új kiadványra, illetve vitafórumra. És így tovább, a kifulladásig.

Az információ korának kezdetén ott ül hát az egyén komputerénél, és hirtelen észreveszi, hogy a mindenkori hatalom, hatalmi struktúrák elvesztették az irányítást, nem tudják kontrollálni az információt. Az Internetet nem lehet megzabolázni. És megszületik az alkalom szülte tolvaj, a cyberpunk – pop-technológia, komplex elektronikus rendszerek a hétköznapi emberek kezében. „Ha a cyberpunk mozgalomnak van valami célja, az az – írta Timothy Leary, a legendás LSD-guru –, hogy képessé tegye az egyént arra, hogy a képernyőn keresztül megformálja, rendszerbe olvassza és kommunikálja gondolatait.”

A cyberpunk világa posztpolitikai kultúra – a bürokrácia értelmét és létalapját vesztette, de a demokrácia is: miért szavazzon valaki egy politikusra, hogy az „képviselje” őt, mikor a Hálózaton keresztül közvetlen kapcsolatban áll mindennel és mindenkivel? A hatalmi struktúrák már nem kontrollálnak semmit – mihez kezdjenek több százmillió komputer ellen? – és nevetségessé válnak. A hagyományos kommunikációs és társadalmi érintkezési formák elavulnak, és következésképpen átértékelődik egy óriási fogalomhalmaz, ami a XX. században a „mindennapi élet” alapját képezte.

És ez már maga a forradalom.

Hakim Bej, a hírhedt lételmélet-anarchista, elektroforradalmár és terrorista, kinek manifesztója a „Vándorló Autonóm Zóna” (The Temporary Autonomous Zone) kizárólag elektronikus impulzusok formájában létezik és terjed a Hálózaton, így ír erről:

„(A forradalom) fel fogja használni a komputert, mert a komputer létezik, de használni fog olyan erőket is, melyek semmilyen kapcsolatban nincsenek az elidegenedéssel… olyan primordiális-sámánisztikus szellemeket, melyek aztán »megfertőzik« a Hálózatot magát is. Én ebben látom a cyberpunk igazi jelentését.”

A cyberpunk „járvány” már szubkultúrát teremtett, elsősorban sci-fi hátterű irodalom (William Gibson, Philip K. Dick, William Burroughs, Thomas Pynchon) és olyan filmek formájában, melyekből a „Hardware” adhat ízelítőt. És a mainstream kultúra „megfertőzése” is a legjobb úton halad, hiszen már a New York Times bestsellerlistájára is betörtek olyan művek, melyek legalábbis hordozói, ha nem is propagálói a cyberpunk kultúrának, értékrendszernek, terminológiának. Még nem tudni, hova vezet ez az út, de legtöbben egyetértenek egy dologban: mielőtt vezetne valahova, meg kell birkóznia legnagyobb ellenfelével, a káosszal.

Mert bár Hakim Bej szerint a cyberpunkok, az információ kukaturkálói, csempészei, zsarolói, és a cyberterroristák csak nyerhetnek a káosz elburjánzásával, de elismeri, hogy eddig az Internet nem válto(zta)tta meg a világot. Ennek oka a rendszer belső paradoxona, mely hevesen ellenáll mindenféle rendszerezési, rendszabályozási kísérletnek – hiszen éppen anarchisztikus vonásai teszik az Internetet azzá, ami – ugyanakkor egyelőre csak egy bizonyos fokú káoszt tud tolerálni.

Az Internet egyes részei már áldozatává váltak a káosznak, azaz túlnőtték saját magukat, és belebuktak. (Pl. egyes vitafórumokat a beérkező információ mennyisége és rendszerezetlensége annyira túlterhelt, hogy kezelhetetlenné váltak.) A veterán Internet-búvárok, az ún. „cybernauták” szerint épp itt az eb sírhantja. Az, hogy meg lehet-e állítani az Interneten a káosz elburjánzását, sokuk szerint korunk legfontosabb kérdése.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon