Skip to main content

1946

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Vajon mikor tetőzött Magyarországon a kommunizmus elleni harag? 1958-ban, amikor akasztottak? 1956-ban, amikor belegéppuskáztak a tömegbe? 1951-ben, amikor lesöpörték a padlást? 1948-ban, amikor beleültek a hatalomba? Hajlok arra, hogy úgy véljem: 1946-ban. Amikor az ország lakosságának nagy része azt hitte, a békeszerződés aláírása után kimennek az oroszok, és egyszerre vége lesz a kommunista hatalmi gőgnek, a választási eredménnyel nem igazolt koalíciós kormánytagságuknak, a „reakció” elleni, népmozgalommá stilizált támadásoknak, a forradalminak minősített rendőrterrornak, és eltűnnek végre a törtető akarnokok azokból a stallumokból, amelyeket kizárólag az MKP-tagkönyvüknek köszönhettek. Nemcsak a jobboldalon gondolták ezt így, de a polgári demokraták, a nyugati gondolkodású szociáldemokraták táborában is. A kétharmad ország arra készült, hogy hamarosan megszabadul tőlük.

Mint minden ember, magamon tesztelem a társadalom érzelmeit, és elborzadok a görcsös indulattól, amely újra meg újra elragad. Három dabasi MDF-es polgári engedetlenségre, a tévé- és rádió-előfizetési díjak megfizetésének bojkottálására szólítja fel az ország lakosságát, ha Göncz Árpád nem írja alá a papírt a médiumelnökök leváltásáról – olvasom a Pest Megyei Hírlapban. Polgári engedetlenségre szólítanak fel ők, akik epét okádva összeesküvést üvöltöttek a taxisblokád idején. A pokolba velük: magamban már feljelentő levelet fogalmazok, hisz tudom, hogy a jogszabály elleni izgatás – bűntett. Feljelentő levelet fabrikálok én, aki azt hittem magamról, akkor sem fordulnék a hatalomhoz, hogy börtönbe juttassak bárkit is, ha meglopnának vagy megütnének. Közben tudom, ezeket az embereket ugyanaz a tehetetlen düh tölti el, ami engem is: nekik el kell tűrniük Hankisst és Gombárt, nekem el kell tűrnöm Pálfy G.-t és Győry Bélát...

Kis János a legjobbkor hirdette meg, hogy az MDF-klientúrának nincs mitől tartania: az SZDSZ, ha győzne a választásokon, ezúttal sem akar tisztogatást. Csak vajon elhiszi-e ezeket a megnyugtató szavakat, aki úgy ült be egy közintézmény igazgatói székébe, úgy lett egy nagyvállalat igazgatótanácsának tagja vagy privatizációs biztosa, hogy tudja, olyan valakit lökött ki a székéből, akit, akármilyen volt is, már megszoktak; aki tudja, hogy a helyét egyedül a politikai hatalomnak köszönheti. Ezek az emberek nem olyanok, mint a későkommunista vezetők, akiknek ezernyi módjuk volt már, hogy konvertálják a hatalmukat. Inkább a szorongásukat küldetéstudattal gyógyítgató ’48-as munkásigazgatókra emlékeztetnek, akik úgy érezték, sorsuk eggyé vált a politikai hatalommal, amely felemelte őket. A munkásigazgatók akkori balhite szerint: a politikai hatalmat vérrel és vassal is meg kell védeni. A mostaniak viszont olyan játékba neveztek be, amelynek a szabályai közé tartozik, hogy két év múlva ki is lehet esni belőle.

Terjed a félelem: ha az ellenzék kerül kormányra, elégtételt vesz a maiak hatalmi gőgjéért. Terjed a félelem: ha a maiak veszélyben érzik az uralmukat, nem néznek többé jogot és szabályt. A biztonsággal, a stabilitásunkkal kérkedünk. De közben hideg polgárháború dúl…

Pedig győzni úgyse lehet. Ahogy a katolikusok nem számolták föl a protestánsokat és a protestánsok sem a katolikusokat, az MDF-es Magyarország sem tudja felőrölni az SZDSZ-es Magyarországot, és ha az SZDSZ kerülne kormányra, neki is együtt kellene élnie az MDF tömegeivel, szellemiségével. Hiszen mindkettő Magyarország.

Bölcs megegyezés volt, hogy az MDF-es miniszterelnök mellé SZDSZ-es elnök került. Maradjon is így: legyen MDF-es a köztársaság elnöke, ha a kormány feje netán liberális lenne. A hatalom önkorlátozás, kiegyezés.

Az ég óvjon az elsöprő győzelmektől.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon