Skip to main content

Házi közlemény

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Beszélő szerkesztői családias kapcsolatban érzik magukat a lap olvasóival. Olykor hírt adunk a szerkesztőségi élet mindennapjairól, az írás-szerkesztés óráiban sülő rakott krumpliról és a lapzárta hektikus izgalmáról. Most ünnepről tudósítunk.

A holnap hírei

A Beszélő régi és új szerkesztői számára elérkezett a betakarítás napja, megjelent a régi Beszélő 27 számának összkiadása. Három kötet, háromezer oldal.

Látványnak is hatalmas kiadvány. A régi-új szerkesztők első főhajtása legyen azoké, akik ezt a nagy munkát – kézzel, szemmel, utánajárással – megvalósították: a jegyzetkészítőké (Rainer M. János, Csicskó Mária, Hegedűs B. András, Kozák Gyula), a szedőké (Somogyiné Győrfi Erzsébet, Szele Éva), a korrektoroké (Máté Tóth Zsuzsanna, Szendrői Árpád, Sződy Macó, Szilágyi Ágnes), a tipográfusé (Havas Bálint), a tördelőké (Paskó Ildi, Pintér József, Simonyi Katalin), a Szekszárdi Nyomdáé, amely rekordidő alatt nyomtatta ki és kötötte be a három könyvet, s végül, de elsősorban azé, aki az egész csapatot vezényelte, a sajtó alá rendező Havas Fannyé.

Főhajtás illeti a régi szerkesztőket is. Nem azért, ami a régi Beszélő volt: az külön fejezet. Hanem azért, mert 1990-ben, amikor divatja volt a szamizdatok újrakiadásának, ellenálltak a csábításnak, nem járultak hozzá a szemelvényes kiadáshoz, nem akartak holmi Beszélőbreviáriumot Beszélő digestet. Tudták, hogy a Beszélő nem csupán kiváló publicisztikai írások sora, hanem egészében a kommunizmus utolsó évtizedének páratlan dokumentuma, higgadt előrejelzése annak, ami a szovjet világrendszerben történendő volt, ami 1989-ben Magyarországon történt.

Külön tanulmányok szólhatnának a régi Beszélő témaköreiről: a vezércikkekről, a gazdaságpolitikai elemzésekről, az ’56-os meg a határon túli magyarsággal foglalkozó írásokról, a kelet-európai térség helyzetének elemzéseiről, a vallás- és a lelkiismereti szabadság elnyomásának dokumentumairól, a Bős–Nagymaros ügyében írt tudósításokról. Aki csak átlapozza a három kötetet, egyenesen mulatságosnak fogja vélni, hogy egyesek – a hazudós Horvát József vezérőrnagytól Cs. Istvánig szánalmas, utólagos erőlködéssel úgy próbálják beállítani, mintha a Beszélő és a demokratikus ellenzék a hatalom manipulációjának eszköze vagy áldozata lett volna.

Ám a gyűjtemény figyelmesebb olvasója még valamire rá fog ébredni. Arra tudniillik, hogy miként a háború utáni koalíciós évek maradandó szellemi alakja Bibó István volt, a nyolcvanas éveké, nem más, egyedül Kis János.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon