Skip to main content

A balkáni szendvics

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az elmúlt hét végén a gazdaságilag legelmaradottabb jugoszláv köztársaság, Macedónia polgárai is szavazhattak arról, független államban vagy (Szerbiával kettesben) szövetségi köztársaságban kívánnak-e élni. A népszavazás végeredményétől függetlenül Törökország és Bulgária már elismerték Macedóniát, Görögország viszont tiltakozik azellen, hogy egy „neofita” állam ezt a történelmi nevet viselje. A problémát persze nem a név okozza: Macedóniának csak az egyik harmada tartozik Jugoszláviához, a másik két részen Bulgária és Görögország osztozik, s nem lehetetlen, hogy a függetlenség elérése után a hazafiak a nemzetállam egyesüléséért szállnak harcba. Ez a cikk az egyik érdekelt, Bulgária álláspontját és aggodalmait fejezi ki, de egyben magyarázattal szolgál a görögök merev visszautasítására is.

Amikor ez év júliusában Kiro Gligolov macedón elnök hivatalos látogatáson Törökországban járt, az ankarai kormány képviselői kijelentették, hogy készek garantálni a független Macedón Köztársaság szuverenitását és biztonságát. Akkor a parlamenti (és utcai) csatározásokkal elfoglalt bolgár politikusok nem fordítottak kellő figyelmet erre a kijelentésre. Elég csak egy pillantást vetni a térképre, s rögtön észrevehetjük, hogy Törökországnak és Macedóniának nincs közös határa, a két ország viszont úgy fogja közre Bulgáriát, mint egy szendvicsben a két kenyér a hússzeletet.

Bizonyos feszültség tapasztalható a Macedón Köztársaság és némely szomszédja viszonyában, de a Törökországgal fenntartott szoros kapcsolat révén Macedónia úrrá lesz a problémákon” – írja a Hüriet című török lap. De vajon kire utal a homályos „némely szomszéd” meghatározás?

Az első világháború végéig senki sem vonta kétségbe, hogy Macedónia etnikailag bolgárlakta terület, annak ellenére, hogy Macedónia csak egyetlenegyszer, az orosz–török háborút lezáró San Stefano-i békeszerződés és a Bulgáriát felosztó berlini egyezség közötti néhány hónapban tartozott Bulgáriához. Az 1913-as bukaresti békeszerződés véglegesítette Bulgária és Macedónia szétválasztottságát. Ekkor keletkezett az az elmélet, mely szerint a vardari (Jugoszlávia) Macedónia lakossága etnikailag „délszerb”. Az ún. „szerboszláv” eszme hívei – köztük Vuk Draskovics, a szerb nacionalista ellenzék vezetője – a mai napig ezt vallják, s ebből a pozícióból utasítják vissza a független Macedónia elismerését.

A macedónkérdést a Komintern bolgár „alkalmazottai”, közelebbről Vaszil Kolarov (aki a háború után Sztálin leghűségesebb bolgár ítélet-végrehajtója lett) kuszálta össze véglegesen: 1923-ban azzal a javaslattal állt elő, hogy az „új ember” mintájára „új nemzetet” is létre lehet hozni. Ez a szándék a Komintern VI. kongresszusán 1928-ban, nyíltan elhangzik, majd 1934-ben határozat születik arról, hogy a feladatot végrehajtották, létrejött az új macedón nemzet.

Dimitrov 1944 és 1946 között pirini (Bulgária) Macedóniában engedelmesen végrehajtotta a Komintern „macedónosítási” politikáját. Csak 1956-ban értették meg a bolgár kommunisták, milyen sokba kerülhet ez a szervilitás, s minden átmenet nélkül elkezdték „visszabolgárosítani” a lakosságot. Ezen akciók természetes ellenreakciójaként jöttek létre az ún. „macedónizáló” szervezetek és csoportok, melyek deklarált célja az egységes és független Nagy-Macedónia létrehozása volt. Elképzelésük szerint ehhez elég leválasztani Jugoszláviáról, Bulgáriáról és Görögországról a macedónok lakta területeket, és abban a szempillantásban előáll az áhított Nagy-Macedónia.

Áprilisban, amikor Jugoszlávia szétesése még nem tűnt végleg eldöntött ténynek, Dragan Bogdanovszki, a hosszú nevű és igen befolyásos macedón szervezet, a Macedóniai Belső Forradalmi Szervezet – Macedón Egység Demokratikus Pártja – alapítója kijelentette, hogy Macedónia számára az egyetlen kiút az, ha elszakad Jugoszláviától, és kéri felvételét az Európai Közösségbe. Ezt a javaslatot parlamenti vitára akarták bocsátani, azonban röviddel ezután visszavonták, mert belátták, hogy egy olyan köztársaságnak, mely a szövetség nemzeti jövedelmének csupán hat százalékát termeli, illetve az egész ország kivitelének öt százalékát adja, egy esetleges elszakadás után a függetlenségen kívül semmije sem lesz.

A hét végi népszavazáson kiderült, mit kíván Macedónia lakossága. Az viszont továbbra sem egyértelmű, milyen politikát kíván folytatni az önálló Macedónia a szomszédaival szemben. A skopjei kormánynak nem sok bizalma van a görögök és az albánok iránt: előbbiek már évtizedekkel ezelőtt drasztikusan elfojtották az ottani macedónok szeparatista törekvéseit, s most sem mutatnak hajlandóságot arra, hogy az új államot elismerjék, utóbbiak pedig egyre nyíltabb érdeklődést tanúsítanak a vardari Macedóniában élő albán etnikum (a lakosság mintegy húsz százaléka), pontosabban az általuk benépesített terület iránt.

Macedónia és Albánia feszült viszonyának tehát ugyanaz az oka, mint a Bulgária és Macedónia közötti konfliktusnak: egy esetleges területi követelés. Bulgária ugyan nagyvonalúan elismerte a független Macedóniát, ez azonban még nem jelenti azt, hogy ezzel a macedón–török szendvics szerepe véget ért. A „kenyérszeletek” bármikor megkeményedhetnek, s a legkülönbözőbb engedményekre (mondjuk területiekre) kényszeríthetik a beszorult „tölteléket”…

(Szófia)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon