Skip to main content

Léte értelmét keresi az el nem kötelezettek mozgalma

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A hidegháború elcsitulása, a Szovjetunió metamorfózisa, szuperhatalmi státusának elvesztése nem hagyja érintetlenül az el nem kötelezettek mozgalmát sem, amely a múlt héten ülésezett. A fejlemények sokféle hatást gyakorolnak rá, némelyik egyenesen a mozgalom létjogát feszegeti. Hatással van a mozgalom hangadó országainak nemzetközi tekintélyére is. Jugoszlávia, az egyik alapító szempontjából például nem lehet közömbös, hogy nemzetközi súlyt adó – és ezáltal a jugoszláv állam kohézióját sokáig erősítő – mozgalom tekintélye rohamosan veszendőbe megy.

Accrában, az el nem kötelezettek miniszteri konferenciáján a házigazda, a ghánai elnök fölvette a harcot evvel a tendenciával. Rawlings szerint a hidegháborúnak vége, de a gazdagok és szegények közötti háború folytatódik. A megfigyelők nagy része azonban nem jósol méltó fogadtatást ennek a harci riadónak. Azt mondják, hogy az 1961-ben Belgrádban útjára indított mozgalom jelentős érdeme, hogy meggyorsította a dekolonizáció folyamatát. De jelentősége abban az arányban csökkent, ahogy a meghirdetett „tömbönkívüliség” átalakult az egyik tömb mellé való felzárkózássá, ahogy magukévá tették a szovjet irányelvet: amely szerint „a volt gyarmatok népei a szocialista tábor természetes tartalékai , illetve fordítva: „a Szovjetunió antikolonialista magatartása az el nem kötelezettek mozgalmának jelentős erősítése”. De ha előbb nem, az irak–iráni háború, majd a Kuvait elleni agressziót követő események során kiderült, hogy a mozgalom tényleges erővel nem rendelkezik, és – mivel a tagok ellentétei miatt csak az egyhangúság elvének fenntartása mellett maradhat fenn – csak a kérelmek, segélyek előterjesztésében tud egységet felmutatni.

De azt a tényt is egyre kevésbé lehetett véka alá rejteni, hogy a mozgalomhoz tartozó több mint 100 fejlődő ország nyomorúságának nemcsak az „Észak” szűkkeblűsége, kizsákmányolása az oka, hanem – talán ugyanennyire – az a körülmény, hogy az egyes társországok belsőleg gyengék, mert népeik a vezetők alkalmatlansága, korrupciója, terrorja miatt nem szolidárisak vezetőikkel. A részt vevő államok kormányai közül csupán kevésnek van demokratikus legitimitása, az emberi jogoknak csak kevés helyütt van tisztelete.

Ezzel szemben erősítik a mozgalom összetartása melletti érveket egyes új vagy újonnan a középpontba kerülő jelenségek, főként az észak–déli együttműködést és globális közreműködést igénylő környezetvédelem, illetve a migráció problémája.

A ghánai államfő, aki beszédében főleg az afrikai országok véleményének adott hangot, új szuperhatalmi monopólium eufemisztikus megfogalmazásának minősítette a Bush elnök kezdeményezte „új világrendet”. Rawlings szerint a világ polarizáltsága változatlan; a fejlődő országok szegénységének tartósítása fenyegetés a nemzetközi stabilitás szempontjából. Azt mondotta: az el nem kötelezettek mozgalma továbbra is fontos fóruma a harmadik világ országainak. Politikai követelései közül a legfontosabb, hogy az ENSZ-ben változtassák meg az erőviszonyokat a közgyűlés javára, a Biztonsági Tanács rovására. A gazdaság területén: az adósságok terhének csökkentése, a mesterségesen leszorított árú nyersanyagok árának emelése. Van „belpolitikai” javaslata is: azt ajánlja a fejlődő országoknak, hogy egypártrendszer helyett térjenek át a pluralizmusra. E nyilatkozatot sem tanácsos kézlegyintéssel elintézni. A ghánai konferenciával egy időben New Yorkban is téma volt Afrika. Az ENSZ Afrika gazdaságával foglalkozó fórumán Perez de Cuellar leszögezte: sürgős az afrikai válság enyhítése. Több mint 30 millió férfi, nő, gyerek éhezik, 150 millió él a legszűkösebb körülmények között. Az ENSZ főtitkára kívánatosnak tartaná, ha törölnék az afrikai államokra nehezedő állami kölcsönöket. Ami a kereskedelmi bankkölcsönöket illeti, az adósságok egy részének leírását javasolja. Afrika adóssága az 1986-os 200 milliárd dollárról 270 milliárdra nőtt 1990-ben. A támogatás növekedett az utóbbi öt évben, de a nyersanyagárak esése következtében mégis 50 milliárddal emelkedtek az afrikai országok kötelezettségei. Ezeknek az ismereteknek a birtokában jogos az afrikaiak álláspontja, amely sokakkal ellentétben tagadja, hogy az el nem kötelezettek mozgalma túlélte magát. A mozgalom folytatásának híveit erősítheti a Vatikán külügyi államtitkárának, Sodano kardinálisnak a levele. A nemzetközi kapcsolatok drámai átalakulása ellenére az el nem kötelezett mozgalomnak fontos szerepe van a világban, hangoztatja a levél. Továbbra is sok minden bizonytalan a nemzetközi kapcsolatok terén, állítja Jugoszláviára és a Szovjetunióra célozva a vatikáni üzenet. Még nem csitultak el a regionális konfliktusok, még kísért a múlt. A mozgalomnak helyt kell állnia a külföldi adósságok, a rasszizmus, a népvándorlás, a környezetszennyezés kihívásaival szemben, „meg kell küzdenie a gazdag észak és a szegény dél közötti szakadék növekedésével”.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon