Skip to main content

Egy elveszett fehér törzs visszatalál

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

K. M. [Kovács Miklós]: Willem de Klerk, aki „civilizálta” Dél-Afrikát


A búr származású Frederik Willem de Klerk 1936-ban született Johannesburgban. A Potchefstroom Universityn szerzett jogi diplomát, ahol a dél-afrikai fehér elit túlnyomó többsége végzett. Egyetemi katedrát kínáltak neki, ám az ambiciózus De Klerk a politikát választotta. A parlamentbe 1972-ben került be.

Dél-Afrika: mérföldkövek a történelemben


1910: Négy brit függő terület egyesüléséből létrejön a Dél-afrikai Unió.

1912: Megalakul az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), a faji elkülönítés elleni harc későbbi fő ereje.

1948: A Nemzeti Párt hatalomra kerül.

1950: Elfogadják az apartheidrendszer támaszát jelentő alaptörvényeket a fajok szétválasztásáról, a fehér kisebbség kizárólagos földtulajdonáról.

1952: Belső „útlevelet” vezetnek be a színes lakosság mozgásának korlátozására.

1960: Sharpeville – a színes bőrű lakosság tüntet a korlátozó intézk„A dél-afrikaiak legfontosabb döntése 400 éves történetük kezdete óta” – írta a Financial Times a múlt heti népszavazásról. „Elismerték, hogy a kisebbség uralmát nem lehet tovább fenntartani. Az igenek nagy száma megmutatta, hogy a fajegyenlőségen alapuló demokrácia útján oly messzire jutottak, ahonnan már nincs visszatérés.”

Amikor Reagan és Gorbacsov megállapodott a regionális konfliktusok felszámolásáról, a szakértők megjegyezték, Dél-Afrika és a Közel-Kelet lesz a két legkeményebb dió. Az arab–izraeli ellentét még nem enyhült, bár az ellenfeleket már sikerült a tárgyalóasztal mellé ültetni. Csak közben az izraelieknek új veszélyekkel kell szembenézni: a merénylet Izrael argentínai nagykövetsége ellen – az iráni hűségen lévő libanoni síiták és Izrael eszkalálódó viszályának pillanatnyi csúcspontja – felvillantja azt a nem jó kilátást, hogy Khomeini utódainak fundamentalista állama is harcba lép Izrael ellen.

De Dél-Afrikában megtörtént a fordulat. „Egy elveszett fehér törzs visszatalál az emberek közé” – állapítja meg nagyon találóan a The New York Times közírója. Köznapibban szólva, Dél-Afrika fehér választópolgárai meglepően nagy arányban, 68,7 százalékos többséggel igent mondtak a föltett kérdésre, és evvel jóváhagyták, hogy most utoljára válasszanak külön mint fehérek. Ezentúl Dél-Afrikában mindenki szavazhat, egyszerre és együtt, bőrszínre való tekintet nélkül. Kudarcot vallott a „mondj nemet” propaganda, ami az apartheid fő támaszaihoz, a búr ültetvényesekhez szólt, meg a csak bőrszínük miatt jobb megélhetéshez jutó kisemberekhez. Azokhoz, akik visszasírták a „stabil” 60-as éveket, amikor még keresett volt a fehér munkaerő, mert különféle jól fizető munkákat csak nekik volt szabad kiadni, amikor még komoly értéke volt az aranynak, s a feketéket, ha mukkanni mertek, száműzték a szigeteken lévő büntetőtáborokba.

„Az igen kárhozatba visz”

Az ellenpropaganda megpróbálta a vallásos érzelmeket is meglovagolni. A népszavazás előtti napon oldalas hirdetések jelentek meg az újságokban, s azt hirdették: „Az igen szavazat istent káromolja és az antikrisztust szolgálja. Az igen örök kárhozatba visz.” A Neue Zürcher Zeitung tudósít a szélsőjobboldali pártok választás előtti közös nagygyűléséről. „Zsoltárénekléssel kezdődött és bibliaolvasással. A textus: Ne hallgass Baál papjaira! Ne szolgálj idegen isteneket!” Baál mai papjai De Klerk miniszterelnök és társai. Ők szegődtek idegen istenek szolgálatába, ők akarják népüket Mandela szervezetének, az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak meg a kommunistáknak kiszolgáltatni. Arra megy a játék – véli a svájci tudósító –, hogy a kormányfőt a szélsőbaloldali sarokba szorítsák, ráüssék a pecsétet, hogy az ANC meg a kommunisták szekértolója.

A szavazás azonban megmutatta, hogy hiába növelte meg a földfoglalással, a gyűlölt „homelandekbe” való átköltöztetéssel az apartheid rendszer a fehér ültetvényesek amúgy is aránytalanul nagy súlyát, a földbirtokosok már nem alkotják a társadalom vezető rétegét. A birtok jelentősége alaposan megcsappant a pénz szférájához, a külföldi beruházások révén naggyá lett iparhoz, a nyersanyag-kitermeléshez, a kereskedelemhez viszonyítva.

A szavazók hozzáállását messzemenően befolyásolta a külföldi szankciók hatékonysága. A bojkott bel- és külföldi ellenfelei mindig azt mondták, a dolognak nincs jelentősége. Most kiderült: a nemzetközi szankciók érzékenyen érintették az ország gazdaságát; évi 4,4 százalék gazdasági növekedés ment veszendőbe a vesztegzár következtében. Különösen a külföldi invesztíciók – a tőkeinjekciók és az ipari befektetések – elmaradását sínylették meg. Recesszió van; két év óta csökken a bruttó nemzeti térinek, a munkaképes népesség 40 százalékának nincs munkája. A kétségbeesett hangulatot súlyosbítja a szokatlan szárazság, a legsúlyosabbak egyike az utóbbi évtizedekben.

„Jó búr, jó magyar”

Az eredmény szempontjából nem mindegy, hogy milyen a gazdasági helyzet, de a legfontosabb tényező a választók politikai érettsége volt. Nem vitás, hogy De Klerk miniszterelnök és az Afrikai Nemzeti Kongresszus élén álló Nelson Mandela által közösen – és gyorsan – előrehajtott változás nem volt ínyére a fehérek többségének. Nyilván jobb szerették volna, ha a fordulat lassúbb, fokozatosabb, ha a kirekesztettek nem mind és nem egyszerre kerülnek az alkotmány sáncain belülre. De volt bennük kellő politikai megérzés, hogy belássák: az alkudozások ideje elmúlt. Választani kell, hanem és de nélkül, most és végérvényesen a terror, a szó szoros értelmében „fehér terror”, a más színűek politikai és gazdasági elnyomásának fokozása és a jogegyenlőség halogatás nélküli bevezetése között. Megértették: vagy a De Klerk vezetése alatt „profilt váltó” kormánypárt régi programját felkaroló szélsőjobb és a káosz, a belháború, a minden eddiginél teljesebb nemzetközi elszigetelődés vagy multiraciális demokrácia és lemondás a gazdagság egy részéről. A nyomorgó harmadik világ – ebben élnek a feketék – és a modern, iparosított, jómódú első világ közelítése. „A megosztottság osztás útján történő megszüntetése.” E jelszó eredetileg a két német állam egyesülése után röppent fel, de ma már más vonatkozásokban is hallható. Például a környezetvédelemmel, legújabban pedig Dél-Afrikával kapcsolatban.

Mindaz, amit e cikk idáig közölt, fontos értesülés, de alapjában véve mégis csupán bevezetés: előhang az igazi mondandóhoz. Ahhoz, hogy nem kell félni a farkastól. A politikai jövőjét merészen kockára tevő De Klerk példáját kell követni. A népszavazás kiírása válasz volt az afrikáner – vagy ahogy mi jobban ismerjük: búr – szélsőségesek erőszakos cselekményekkel aláfestett hangoskodására, fenyegetőzésére. E viszonylag kicsiny, de lármás és fölfegyverzett, magát a katonákkal, rendőrökkel cimboraságban vélő csoport magának vindikálta a jogot, hogy eldöntse, ki a jó búr (ugyanúgy, mint a mi hol „hunniás”, hol „közakaratos”, hol Nagy Imre emlékét ’56-osként megtagadó társulatunk, amelyik feljogosítva érzi magát, hogy megítélje, ki a jó magyar), teli szájjal fogadkozott, hogy „leszámol az árulókkal”.

De Klerk azonban nem ijedt meg. „Állunk elébe” – mondta és kiírta a népszavazást, amelyen a fehér lakosság kétharmada szembefordult azokkal, akik ki akarták rekeszteni a nemzetből mindazokat, akik megértették, hogy mi a nemzet igazi érdeke.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon